Haberler

Galatasaray Adası gemi oluyor, rota zengin turist

Tarih: 20 Ocak 2006 Kaynak: Referans Yazan: Jale Özgentürk
Perili Köşk, Seferoğlu Yalısı gibi tarihi yapılarla Mydonose Showland gibi modern mimari konseptine uygun binalara imza atan Hakan Kıran, yeni projesinde Galatasaray Adası'nı bir gemi konseptiyle yansıtacak.

Hakan Kıran, geçmişin geleneksel mimarisiyle, modern mimari anlayışlarını birleştirerek çalışmalar yapan "restorasyon ihtisaslı" bir mimar. Nakkaştepe Ahşap Köşk, Beylerbeyi Şeyh Şamil Köşkü, Perili Köşk, Celallettin Bey Köşkü gibi tarihi eserlerin restorasyonunun yanı sıra Mydonose Showland ve Gloria Jeans Coffe gibi modern mimari konseptine uygun yapılara da imza atan Kıran'ın, Galatasaray Adası için hazırladığı proje, üç proje arasından seçildi. Kıran, gemi şeklinde hazırladığı konseptle zengin turisti çekecek bir simge yaratmayı hedefliyor.

Kıran, 20 yıllık bir mimar. Aynı zamanda restoratör olan Kıran, Galatasaray Adası için çizdiği projeyi Taksim'de restore ederek işlettiği Gezi Pastanesi'nde anlattı. Kıran'ın, Galatasaray Adası'nın restorasyonu için hazırladığı proje, adayı Galatasaray Kulübü'nden kiralayarak işletmekte olan Unit A.Ş. tarafından seçilmiş. Kıran, adada belli bir kullanım alanı olduğunu, projede bunun en verimli şekilde kullanıldığını anlatıyor. Hazırladıkları konseptte hem geleneksel, hem de modern mimariyi kullandıklarını söyleyen Kıran'ın projeyi hazırlarken kaygısı doğal güzelliğe sahip olan boğaz ile İstanbul'un siluetini bozmayacak bir konsept hazırlamak olmuş. Kıran, bu kaygısını şöyle anlatıyor:

"Yani doğal güzelliği bozmayacak, denizin içinde yabancı durmayacak bir proje oluşturmak önemliydi. Aynı zamanda simgesel bir özelliği de olması gerekiyordu. Çünkü birçok ülkede bazı yapılar kentin simgeleri arasına girer ve mutlaka ziyaret edilir. Yüksek gelirli turistler bu yapılara gelir. Çok araştırma yaptık. Adayı bir dönem İstanbul'un en önemli mimari yapılarını gerçekleştiren Balyan kardeşler kullanmış. Balyan ailesi benim çalışmalarında referans aldığım bir geleneği temsil ediyor. Bunun üzerine bir fikir geliştirdim. Bu mimarinin modernize edilmiş formu nasıl olur bunu düşündük. Ve yeni yapı teknolojilerinden birini uyguladık."

Hikayesi olan bir proje
Kıran, projede hem simgesellik ve hem de hikayesi olan bir konsept yarattıklarını dile getiriyor ve "Üç proje arasından seçtiklerine göre hedefimize ulaşmışız. Geleneksel bir hikaye olmasına rağmen son teknolojideki inşaat yöntemlerini kullandık. Havada duran hafif bir yapı olacak. Adaya hem ağırlık vermiyor, hem de çok büyük bir inşaat faaliyeti olmayacak" diyor. Kıran, "Proje ne zaman bitecek?" sorusunun yanıtını ise "Proje, Koruma Kurulu onayına gitti. Çıkar çıkmaz süratle başlayacak. Sezona da yetişebilecek. Müteahhitlik konusunu henüz konuşmadık. Ama bizim faaliyetlerimiz arasında müteahhitlik faaliyetleri de var" diye veriyor.

Kıran, İstanbul'da yok olmaya yüz tutmuş tarihin canlandırılması, tarihi mekanların yeniden yaşam alanları haline dönüştürülmesine yönelik yeni projelerin de içinde yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu İstanbul Metropolitan Plan Merkezi'nin çalışmalarına katılıyor. Kıran, dünyanın en önemli medeniyetlerinin buluştuğu İstanbul'da bir imar planının olmamasını büyük bir "kayıp" olarak yorumluyor ve şöyle devam ediyor:

"İstanbul'un bir yer altı, bir yer üstü var. Pırlanta bir şehir. Maalesef uzun yıllar İstanbul'u yorduk, yıprattık. Tarihi bir yarım adamız var. Allah'tan büyük ölçüde de yerinde duruyor. İnanılmaz tarihi izler var. Dünyanın her tarafında çok değişik değerler var. Ülkeler bunları satıyor. Biz de İstanbul ve Anadolu'da çok büyük değerlere sahibiz. Petrolümüz yok, teknolojik buluşlarımız yok. Ama böyle bir tarihe sahibiz. Bu büyük bir zenginlik."

Kente sahip çıkılmalı
İstanbul'da bu zenginliklerin ortaya çıkarılması için çok değişik projelerin gündemde olduğunu dile getiren Kıran, doğru projelerin ortaya çıkması ve uygulanması için İstanbullulara büyük görev düştüğü görüşünde. "Katılım önemli. Üniversiteler ya da belediyenin tek başına üstlenmesiyle bu iş olmaz. İstanbullu bilincinin yerleşmesi gerekiyor. Tarih bilincinin gelişmesi gerekiyor. Şu aşamada ilk defa bu bilinçlenmenin adımları atılıyor. Metropolitan bir plan hazırlandı. Bu bir süreçtir. Ofis herkese açık. İlk defa farklı görüşler bir araya geldi. Tepeden bakılıyor" diye konuşuyor.

Gökdelenler İstanbul'a uymuyor
Hakan Kıran, plansızlığın yansımalarının bugün de sürdüğünü belirterek son günlerin modası olan gökdelenlere yönelik görüşlerini şöyle özetliyor:

"Ben bir Anadolu kasabasında büyüdüm. Zonguldak'ta kömürle geçinen bir kasabaydı. İtalyanlar, Fransızlar yaşardı ve bahçeli evlerde otururduk. Bahçelerde çiçek yarışmaları yapılırdı. Tiyatrodan sinemaya sosyal alanları olan modern bir kasabaydı. Şimdi gittiğimde tanıyamıyorum. Korkunç kötü evler var. Yani insanların eline bırakırsanız olmuyor. İstanbul da böyle bozuldu. Şimdi de başka bir trend yaşanıyor. Gökdelenler. Türk geleneklerine uymayan, farklı sosyal yapıların yansımalarını taşıyan evler. Çılgınlığa dönüştü. Nereye baktığı belli olmayan binalar. Amerikan filmlerinden çıkmış yabancı isimli zorlamalı binalar. Ben bu binalarda uzun süre oturulacağını sanmıyorum. Bir de İstanbul'un siluetini de bozuyorlar."

Kıran'ın "İstanbul'un çarpık yapılaşması değişir mi? sorusuna yanıtı ise pek de umut verici değil: "İstanbul düzelir ama birkaç jenerasyon ister."

Şirket-i Hayriye'nin kömür deposuydu
Galatasaray Adası olarak bilinen Kuruçeşme Adası'nın tarihi 1800'lü yıllara kadar uzanıyor. 1945'te Galatasaray Kulubü'ne geçen adayı Eser Tutel Tarih Vakfı İstanbul Makaleleri'nde yer alan "Çocukluğumun Boğaz Vapurları" makalesinde şöyle anlatıyor: "Bugün Gatasaray Kulübü'nün sosyal tesislerinin yer aldığı bu ada 1940'lı yıllarda kömür deposuydu. Şirket-i Hayriye vapurları kömür almak için buranın derme çatma iskelesine yanaşırlardı. Boğazın o şairane güzelliğine uymayacak kadar çirkin ve kapkara bir yerdi ada."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.