Haberler

Karşıyaka Tüneli'nin Temeli Atılıyor

Tarih: 3 Mart 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir yine tarihi bir gün yaşamaya hazırlanıyor. Kentin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Aliağa- Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi Karşıyaka Tüneli’nin temeli, 3 Mart Cuma günü atılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, saat 11.00’de Karşıyaka İstasyonu’nda yapılacak temel atma törenine tüm İzmirlileri davet etti. İsteyen vatandaşlar, çeşitli semtlerden düzenlenen ücretsiz otobüs seferleri ile tören alanına ulaşabilecek.

Başkan Aziz Kocaoğlu, Aliağa – Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nin hizmete alınmasıyla Aliağa-Menderes arasında günde 550 bin yolcu taşınacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Projenin, İzmir’in ulaşımına sağlayacağı yararlar kadar önemsediğim bir başka konu ise, kentin çanak içine sıkışmış yerleşiminin kuzey-güney aksında açılımına olanak tanıyacak olmasıdır. Kentimizin ulaşım sorununu büyük ölçüde çözecek projenin en önemli bölümü olan Karşıyaka Tüneli’nin temelini atacak olmanın coşkusunu yaşıyoruz. Tüm hemşehrilerimi bu coşkuyu paylaşmaya ve ortak olmaya davet ediyorum”.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İzmir Milletvekilleri, kalabalık bir davetli topluluğu ve halkın yoğun katılımı ile gerçekleştirilecek temel atma töreni , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve konukların Karşıyaka çarşısından yürüyerek tören alanına girmesiyle başlayacak. Tören alanında halka büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tren penceresinden baktığı fotoğrafının bulunduğu rozet ve el ilanı dağıtılacak. Temel atma öncesinde 10 dakikalık dans gösterisi yapılacak, ardından protokol konuşmaları gerçekleştirilecek. Ve Karşıyaka Tüneli’nin temeli atılacak.

Tören alanına kurulan dev ekrandan 2 Mart 2006 tarihinden itibaren “İzmir’i Demir Ağlarla Örüyoruz”, “Bir Deniz Kentine Saygı ve Sorumluluk” ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinin anlatıldığı tanıtım filmi gösterilecek. 

Tören İçin Otobüs Seferleri Düzenlendi
Karşıyaka Tüneli temel atma törenine İzmirlilerin katılabilmesi için; Konak, Balçova, Sasalı, Bornova, Çiğli, Buca, Gaziemir, Harmandalı, Narlıdere, Aliağa, Menemen, Sarnıç, Seyrek, Gerenköy, Foça, Ulukent, Güzelbahçe, Gümüldür ve Ürkmez belediyeleri önünden ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi. Otobüsler 09.30’da hareket edecek.

Aliağa - Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 200 milyon dolar öz kaynakla hayata geçirdiği proje sayesinde kentin toplu ulaşım sorunu büyük ölçüde çözülmüş olacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve başladığı 21 Haziran 2004 tarihinden itibaren yatırımlarda önceliği İzmir’in ulaşım sorununun çözümüne verdi. Mevcut metro hattını 5.5 kilometre daha uzatarak Üçyol’dan Üçkuyular’a ulaştıracak çalışmalara Haziran 2005’te start verdi; inşaatlar devam ediyor.

Neler Yapıldı ?
Aliağa-Menderes Raylı Sistemi Projesi’nde önemli mesafeler alındı. Sarnıç Karayolu üst geçidi ulaşıma açıldı; Gediz Karayolu Alt Geçidinin inşaatı tamamlanmak üzere. Turan, Salhane, Koşu, Semt Garajı, ESBAŞ ve Sarnıç istasyonlarının yapım çalışmaları devam ediyor.

Kemer, İnkilap ve Gaziemir’deki karayolu alt geçitlerinin projeleri tamamlanmak üzere ve Haziran ayında ihalelerinin yapılması planlanıyor.

Egekent-Çiğli-Şemikler-Bayraklı ve Salhane istasyonlarında karayolu üst geçitlerinin inşaat öncesi proje hazırlıkları tamamlanmak üzere. 2 kilometrelik Şirinyer Tüneli ve tünelde yer alacak istasyon inşaatı için ön hazırlıklar tamamlandı. Mart ayında ihaleye çıkılarak teklifler alınacak.

Hat üzerinde çok sayıda yaya geçidi inşa edilecek. Dremiryolu hemzemin geçitlerinde ve gerekli görülen noktalarda yapılacak olan yaya geçitleri, yerin durumuna göre alt ya da üst geçitler olarak projelendirilecek.

Karşıyaka Tüneli İnşaatı
Aliağa – Menderes Projesi’nin en önemli bölümü olan Karşıyaka Tüneli’nin temeli 3 Martta atılıyor. Proje kapsamında bu bölgede 3’ü yer altında olmak üzere 4 istasyon inşa edilecek. Tünel tamamlandığında, 3 kilometrelik hat boyunca demiryolu hemzemin geçitleri ortadan kalkacak ve karayolu ulaşımı rahatlamış olacak. Hat işletime alındığında ise Karşıyakalılar, hem kent merkezine hem de havaalanı ve sanayi bölgelerine rahat-hızlı ve konforlu bir şekilde ulaşabilecek.

Hedefe Adım Adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan ulaşım sorunlarına tam olarak yanıt veremeyen 80 kilometrelik Aliağa – Menderes banliyö hattını metro standartlarına dönüştürecek bir proje geliştirdi.

1999 yılında ortaya konan proje kapsamında TCDD ile ön protokol imzalandı.

Kent içi toplu ulaşımda raylı sistemi öne çıkaran Başkan Kocaoğlu, hattı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yapacağını açıkladı.

TCDD ile mutabakat sağlayarak projenin önünü açacak “İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü” Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve TCDD Genel Müdürünün katılımıyla 26 Mart 2005 tarihinde imzalandı.

İşbirliği protokolünün Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayı Haziran 2005’de alındı. Böylece, hatta yapılacak işler için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önü açılmış oldu.

Eylül 2005’te Sarnıç Karayolu Üstgeçidi inşa edilerek ulaşıma açıldı. Gediz Karayolu alt geçidi ise tamamlanmak üzere.

14 Eylül 2005 tarihinde Karşıyaka Tüneli ve istasyonlarının ihalesi yapıldı.

23 Ocak 2006’da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in ulaşım sorununu kökten çözecek 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hızlı banliyö sisteminin en önemli aşaması olan Karşıyaka Tüneli’nin inşaatı için ihaleyi kazanan firma yetkilileri ile sözleşme imzaladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin 200 milyon dolar öz kaynakla işletmeye hazır hale getireceği proje ile ilgili çalışmaların 2008 yılında tamamlanması hedefleniyor. 

Karşıyaka ve İzmir Neler Kazanacak ?
3 kilometrelik tünel boyunca, Alaybey, Karşıyaka ve Nergiz istasyonları yer altında olacak, Naldöken İstasyonu yer üstünde inşa edilecek.
Başta Girne Caddesi hemzemin geçidi olmak üzere hat boyunca bulunan hemzemin geçitler ortadan kalkacak, karayolu ulaşımı kesintisiz sağlanacak.
Tünelin üst kısmı rekreasyon alanı olarak düzenlenerek Karşıyaklılara yeni bir gezinti-dinlenme alanı yaratılmış olacak.
Altınyol’daki motorlu araç trafiğine alternatif bir ulaşım sistemi gelecek; kent merkezine, üniversite ve hastanelere hızlı ve konforlu ulaşım olanağı doğacak.
Sanayi bölgeleri ile konut bölgeleri çağdaş bir ulaşım sistemi ile birbirine bağlanmış olacak; Aliağa, Atatürk Organize sanayi bölgesi, ESBAŞ ve Torbalı gibi sanayi bölgelerine ulaşım kolaylaşacak.
80 kilometrelik hat boyunca hemzemin demiryolu geçitlerinde yaşanan sorunlar ortadan kalkacak; trafik rahatlayacak, zaman ve enerji tasarrufu sağlanmış olacak.
Karşıyaka’dan; Çiğli’ye 7, Aliağa’ya 45, Alsancak’a 15, Şirinyer’e 25, Adnan Menderes Havaalanı’na 37 dakikada ulaşılacak.
Bornova’ya, Halkapınar İstasyonu aktarmalı rahat bir ulaşım sağlanabilecek.
Hava kirliliği, trafik yoğunluğu ve gürültü kirliliği azalacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.