Haberler

Gaziantep'te antik kente aydınlatma

Tarih: 8 Mart 2006 Kaynak: CNN Türk
Gaziantep'in Dülük köyü sınırları içinde bulunan ve 8 bin yıllık tarihe sahip olan Dülük Antik Kenti'nde yer alan Mitras Yeraltı Tapınağı aydınlatılacak.

İl merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulanan kentte Keber Tepesi'nin bulunduğu bölgede yer alan Mitras, karanlık dehlizleri nedeni ile yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilemiyor.

Mitras Yeraltı Tapınağı'nın bulunduğu alanda, kaya mezarları da yer alıyor.

Gaziantep Müze Müdür Vekili Mehmet Önal, önemli tarihi buluntuların yer aldığı Mitras Yeraltı Tapınağı'nın aydınlatılmasının, antik kente yerli ve yabancı turistlerin ilgisini arttıracağını söyledi.

Önal, Gaziantep Müzesi tarafından hazırlanan proje için gerekli olan kaynağın Gaziantep İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını anlattı:

''Dülük Antik Kenti'nde, Keber Tepesi'nin güneyinde 1997 ve 1998 yılında bir mağaranın içinde Mitra gizemlerine ait iki tane kutsal alan bulundu. Her iki kutsal alan, büyüklüğü nedeniyle oldukça büyük kayalardan oyulmuş mağaraları anımsatmaktadır.

Bunlar, dünyada bilinen yer altına inşa edilen Mitras (Işık Tanrısı) en büyüğüdür. Bu tapınak, Gaziantep Müzesi ile Almanya'nın Münster Üniversitesi'nin katılımlı kazıları sonucunda açığa çıkarıldı. Anadolu'da tespit edilen ilk Mitras yeraltı tapınağı özelliğine sahip.

Mitras tapınağı, yumuşak kalker anakayaya oyularak yapılmış. Tapınağa güney yönden 8 metre uzunluğunda dar bir geçişle giriliyor.

Işık tanrısı Mitra'nın bilenen en büyük yeraltı tapınağı olan Mitra Yeraltı Tapınağı'nın içinde toprak yığınları bulunuyor ve içerisi karanlık olduğu için ziyaretçiler bu bölgeye giremiyor.''

Önal, Dülük Antik Kenti'nin, Zeugma Antik Kenti'nden sonra Gaziantep'in en büyük tarihi ve kültürel zenginliği olduğunu da vurguladı:

''Dülük Antik Kenti, kültür turizmi bakımından çok önemli bir bölge. Gaziantep'in de ilk yerleşim birimi olması bakımından da ayrı bir özelliğe sahip.

Ancak bu kent, Zeugma Antik kenti kadar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmiyor.

Amacımız, aydınlatma çalışmalarını en kısa zamanda tamamlayıp, bu tarihi mekanı yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunabilmek.''
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.