Haberler

Akça Grubu Termik Santral Kuracak

Tarih: 10 Mart 2006
Ağırlıklı olarak tekstil ve gıda olmak üzere bünyesindeki dokuz şirketle faaliyet gösteren Akça Grubu, bu yıl enerjide yoğunlaşma kararı aldı. Enerji Bakanlığı’nın düzenleyeceği ihalelere katılma kararı alan grup, enerji alanında büyümeyi hedefliyor. Akça Grubu bünyesinde yer alan Menderes Tekstil’in Yönetim Kurulu Üyesi Cemal İpekoğlu, tekstil ve gıdada ciro artışlarıyla birlikte bu yıl daha çok enerji sektörünü yakın markaja aldıklarını ve enerji ihalelerine hazırlandıklarına dikkat çekti.

Termik Santral Arayışı
İpekoğlu, “Yeni bir iş kolu olarak enerjiyi gündemimize aldık. Bu konuda yatırımlara da başladık. Grup bünyesindeki Akça Enerji şirketimizde amacımız hem mevcut otoprodüktör yatırımlarını bitirmek hem de başka yatırımlara girmek. Öncelikli hedefimiz termik santral kurmak. Enerji dağıtım ihalelerine hazırlanıyoruz. Önümüzdeki üç yıl içinde enerjide darboğaz yaşanacak. Ayrıca hükümetten gelen açıklamalar var. Enerji Bakanlığı’nın, elinde bulunan su ve kömür kaynaklarını özel sektöre devredebileceği ve kiralanabileceği yönündeki kararları yakından takip ediyoruz” dedi.

Termik santral yatırımı için ocak arayışlarının sürdüğünü belirten Cemal İpekoğlu, bu konuda Maden Teknik Arama’nın raporları doğrultusunda seçim yapacaklarını ve ihalelere katılacaklarını belirtti. İhalelere tek başlarına gireceklerini belirten İpekoğlu, “Ancak gelecek ne gösterir bilemiyoruz. Gireceğimiz işin büyüklüğüne göre belki bir partnerle hareket edebiliriz” dedi. Denizli bölgesine doğalgazın gelmesiyle birlikte doğalgaz kullanımına geçtiklerini belirten İpekoğlu, Akça Enerji’de 8.5 megawatlık ilaveyle kapasiteyi 18.5 megawat’a çıkardıklarına dikkat çekti.

Yurtdışı ağırlıklı çalıştıklarını ve cironun toplam yüzde 85’ini ihracattan sağladıklarını belirten İpekoğlu, ihracat pazarları konusunda çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Yeni pazarlarla birlikte ağırlıklı olarak faaliyet gösterdikleri pazarlarda büyümeyi hedeflediklerini belirten İpekoğlu, bu yıl 170 milyon dolar ihracat ve 25 milyon dolar ciro planladıklarına dikkat çekti. Sadece tekstilde değil hemen hemen her sektörde kurdan kaynaklı bir sıkıntının yaşandığını belirten İpekoğlu, “Bu konuda rahatız. Tekstil iş kolundaki ürünlerimiz ABD ve Avrupa’da dev firmalar tarafından biliniyor ve rağbet görüyor. Bunun verdiği rahatlıkla konuşuyoruz. Ama sektör ortalamaları bizim gibi değil” dedi.

Cambazlık Gerekiyor
Türkiye’de kurların seviyesiyle ilgili olarak sadece tekstilcilerin sesi çıktığını belirten Menderes Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Cemal İpekoğlu, bu sıkıntının sadece tekstilde değil, hemen hemen tüm sektörlerde yaşandığına işaret etti. Bu kur düzeyi karşısında Türkiye’de ne üretirse üretilsin, özellikle Uzakdoğu’dan ve Çin’den gelen mallarla rekabet edilemeyeceğini belirten İpekoğlu, “Türkiye’de mal üretip, Avrupa’ya satmak cambazlık gerektirecek hale geldi” dedi. Bu sıkıntılar içinde Akça Grubu olarak daha düşük kârlara razı olarak işlerini yürüttüklerini belirten İpekoğlu, “Sektör geneline göre avantajlarımız var. Üretimin tüm aşamalarını kendimiz gerçekleştiriyoruz” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.