Haberler

Bize enerji mimarlığı çok lazım

Tarih: 10 Mart 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Meral Tamer

Enerji darboğazı, alt üst olan ekolojik dengeler ve açlık, günümüzde insanlığı tehdit eden en önemli 3 sorun. Ve maalesef bu sorunların üçü de, aslen var olmayan, insan eliyle yaratılmış dertler.

Tepemize kâbus gibi çöken bu sorunları görmezden gelen; malzeme, çatkı ve form arasına sıkışmış mimarlık, iflas etmiştir. Ancak bu iflas "borsaya!" yansıyan bir şey olmadığı gibi, TEFE - TÜFE hesabına da hiç girmemiş, dolayısıyla kamuoyuna yeterince duyurulamamıştır.

"Günümüzün en etkili silahı enerji" başlıklı yazım üzerine yukarıdaki hatırlatmaları yapan Bursalı yüksek mimar okurum Çelik Erengezgin, enerji mimarlığı konusunu gündeme getirerek mimarlara sorumluluklarını hatırlatıyor.
Bugün ülkeler için en kolay erişilebilir enerji kaynağının enerji tasarrufu olduğu ısrarla vurgulanırken, okurumuzun mimarlara anlamlı seslenişini sizlerle paylaşmak istedim:

Özeleştiri zamanı
"Bu gidişle 2020'de Kuzey Kutbu tamamen eriyecek. Bu noktada biz mimarlar da özeleştiri yaparak, mimari yaklaşımlarımızın dünyanın geleceğini hangi istikamette etkilediğini sorgulamak durumundayız. Çünkü enerjinin tüketildiği mekânları bizler kurguluyoruz.

Dünyada üretilen enerjinin % 25'i ulaşımda, % 25'i sanayide, % 50'si ise binalarda tüketilmektedir. Ülkemiz her yıl yurtdışına 20 milyar dolar enerji bedeli ödemektedir. Bu enerjinin yarısı mimari mekânlarda tüketildiğine, bunun da yarısı sadece "doğru tasarım" ile tasarruf edilebileceğine göre, yılda 5 milyar dolarlık kazançtan bahsediyorum.

Enerji mimarlığı, bir anlamda alternatif mimarlıktır. Fakat geleneksel mimarlıkla çatışmayan, onu destekleyen ve tamamlayan bilgileri kullanacaktır. Enerji mimarlığı, kalıcı olmayı doğal olanaklarda arar. Geri dönüşümlü ve yenilenebilir olmayı öngörür. Güneş, rüzgâr gibi zaten var olan enerjilerin ve yağmur gibi yaşamsal kaynakların bize aşırı gelen boyutlarından sadece korunmak değil, yararlanmaktır niyeti.

Son zamanların modası enerji müsrifi cam yüzeylerin cephe estetiğine bel bağlamaz. Beton teraslarda, petrol türevi izolasyonlar üzerine biraz toprak taşıyıp günah çıkartmak ya da metal saksılarda doğallık aramak değildir temel kaygısı.

Çirkin çiçek yoktur
Estetik mi? Elbette...
Siz bugüne kadar çirkin bir çiçek ya da ağaç, işlevi olmayan bir organ taşıyan canlı, uyumsuz bir bulut kümesi, oransız ve anlamsız bir doğa parçası gördünüz mü?

Hiç korkmayın. Doğal kurguyu ve döngüyü kavramak ve ona uyumlu hizmeti üretmek, beraberinde evrensel "yeni estetiği" de getirecektir.

Her türlü doğal devinim, enerji içerir. Enerji mimarlığı, doğal döngünün enerjisini yapı ölçeğinde insanların hizmetine sunan, seçtiği malzemelerden yapının ömür sürecindeki ekolojik uyumuna kadar giden uzun yolda gayret gösteren bir bilim dalı olacaktır. Ekolojik olmak, aslında doğaya uyumlu yani ekonomik olmak, daha az enerji harcamaktır.
Geleceğin mimarisine, enerji öncelikli projeler ve enerji mimarlığı tartışmalarının biçimlendirdiği tasarımlar damgasını vurmak zorundadır. Çünkü başka çaremiz yok."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.