Haberler

Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları "Eşit İşe Eşit Ücret" İstedi

Tarih: 10 Mart 2006 Kaynak: İnşaat Mühendisleri Odası

TMMOB, bağlı odalar ve şubeleriyle birlikte TBMM önünde yaptığı basın açıklamasıyla "eşit işe eşit ücret" talebini gündeme getirdi. TMMOB, TBMM'de görüşülen "Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişilik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"na ilişkin Plan ve Bütçe Komisyon raporu hakkındaki görüş ve önerilerini ortaya koydu.

TBMM önünde toplanan mühendis, mimar ve şehir planlamacılar, "Eşit işe eşit ücret", "IMF defol, bu memleket bizim", "Kahrolsun IMF, bağımsız demokratik Türkiye", "Sefalete teslim olmayacağız", "Bu ülke, bu halk satılık değil", "Söz, yetki, karar çalışanlara", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "IMF uşağı hükümet istifa", "Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Mühendisler, mimarlar susmayacak", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz", "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarıyla taleplerini ilettiler.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, siyasal iktidarın 2002 seçimlerinden sonra açıkladığı acil eylem planında, "kamuda benzer statülerde çalışanların ekonomik ve sosyal farklılıkların giderilmesi" vaadinde bulunduğunu, ancak bu sürede iyileştirme yapılmadığı gibi çeşitli yasalarla 16 kurum çalışanına ek ödemeler getirilerek ücret dengesizliğinin daha da arttırıldığına dikkat çekti.

Soğancı, TMMOB'nin saptamalarını şöyle ortaya koydu:
"-Açlık sınırı ile yoksulluk sınırı rakamları arasında sıkışan ücretlerimiz, 2006 yılı için yapılan yıllık yüzde 5'lik genel zamla insanca yaşanabilir bir düzeye gelmemiştir. Bu nedenle, öncelikle, ücret yetersizliğini giderecek düzenlemeler gündeme getirilmelidir.
-Tasarıda mühendis, mimar ve şehir plancılarına yönelik yeterli düzenlemeler yapılmamıştır.
-Tasarı ile getirilen ödenekler, yeterli değildir.
-Tasarıda aynı unvanla, aynı işi yapan mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki ücret dengesizliği giderilmemekte, aksine artmaktadır.
-Tasarıda yeni kurumsal farklılıklar yaratılarak çalışma barışı bozulmaktadır.
-Tasarıda ek özel hizmet tazminatında ayrıcalık getirilen 3 kurumda çalışanlarla, Temmuz 2005'te aynı çalışma koşullarında aynı ücreti alan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğü, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, İller Bankası, İl Özel idareleri, belediyeler gibi kurumlarda çalışan mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, eşitlik ilkesine aykırı şekilde bu düzenlemenin dışında tutulmaktadır.
-Siyasi iktidar, tasarıda tercihini kullanırken, bazı kurumlardaki mühendis, mimar ve şehir plancılarını, tasarı kapsamında kısmi olarak değerlendirirken, diğerlerini neye göre kapsam dışında tuttuğunu belirtmemektedir.
-Tasarı ile açık çalışma mahallerinde fiilen çalışma ölçütüne göre verilecek ek ödemelerin, kurumsal tazminat ödenmesi halinde verilmeyeceği belirtilerek, mühendis, mimar ve şehir plancıların üretim sürecinden çekilmesine zemin hazırlanmaktadır."

Kamuda çalışan 25 yıllık meslektaşların ücret düzeyinin 2000 dolar seviyesine çıkarılmasını talep eden Soğancı, aynı işi farklı kurumlarda yapanların aynı düzenlemeye tabi olması gerektiğini vurguladı. Farklı kurumlara sağlanacak özel avantajların ortadan kaldırılmasını isteyen TMMOB Başkanı Soğancı, şu talepleri sıraladı:
"Tasarıdaki ek özel hizmet tazminatı kapsamında, halen 125 puan alan geniş kesimin tümüne ayrımsız 100 YTL artış yapılmalı. Yatırım ödeneklerinin kısıldığı ve araziye gitmenin neredeyse olanaksız duruma geldiği bir süreçte, 'açık çalışma mahallerinde fiilen çalışma' gibi herhangibir kısıtlama konulmaksızın tüm mühendis, mimar ve şehir plancıları "ek arazi tazminatından" yararlanmalı. Arazide çalışan meslektaşlarımızın ekonomik sorunları, yeterli düzeye çıkarılac ak gündeliklerle çözülmeli. Kurum ayrımı yaratılmaksızın tüm kurumlardaki mühendis, mimar ve şehir plancılarına tasarıda yer alan 200 YTL ek ödeme yapılmalı. Ücret iyileştirmeleri emekli meslektaşlarımızın ücretlerine de yansıtılmalı."

Mühendislik hizmetlerini devletin asıl hizmetleri arasından çıkaran sözleşmeli statü ile çalışanların iş güvencesi ve sosyal haklarını da ortadan kaldıracak olan "Kamu Personel Yasası"nın da TBMM gündemine getirilmeden TMMOB'nin taleplerin içerecek şekilde değiştirilmesini istedi. Soğancı, "Siyasal iktidarın IMF ve Dünya Bankası'na endeksli tuttuğu yol, yol değildir. TMMOB bu süreçte, yeni dengesizliklerin yaratılmaması için siyasal iktidarı bir kez daha üyeleri ile birlikte topluca uyarıyor" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.