Haberler

Rusya’dan Sivil Mimarlık Üzerine Bir Kahramanlık Haberi

Tarih: 17 Mart 2006 Yazan: Gülin Şenol Çeviren: Gülin Şenol, Sinem Çetintürk

Konstantin Melnikov, 20.yy’ın başında tüm dünyada, sanat ve mimarlık alanında yaşanan değişimlerin içerisinde bulunan önemli bir isim, önemli bir mimardı. 1890 yılında doğan Melnikov, resim ve mimarlık okumuş, 1917 Bolşevik İhtilali’nden sonra Moskova için yeni bir kent planı yapmış, mezun olduğu okulda ders vermiş, 1933 yılında Moskova stüdyosuna baş tasarımcı olmuş ancak Rus bürokrasisi ile yaşadığı bazı anlaşmazlıklar 1937 yılında bu görevden alınmasına sebep olmuş, Melnikov bundan sonra bir parça izole olarak hayatını Moskova’da devam ettirmiş ve 1974 yılında hayata veda etmiştir.

Melnikov Evi, Konstantin Melnikov’un 20.yy mimarlık mirasına eklediği önemli yapılardan birisidir. Rusya’dan bu hafta içerisinde bu önemli yapıyla ilgili gelen haberler ise Perşembe gününe kadar endişe verici bir seyir izliyordu. Konstantin Melnikov’un hayata veda etmesinden sonra oğlu Viktor Melnikov, mirasçısı olarak babasından kalan işleri korumuş ve çok değerli olmasına rağmen Melnikov Evi’ni satmamış ve informal bir müze olarak ayakta tutmuştu.

Ancak geçtiğimiz Şubat ayında sanatçı Viktor Melnikov’un ölümüyle birlikte -ve bıraktığı vasiyete rağmen- evin yarısı senatör Sergey Gordeyev’e satıldı, diğer yarısı ise Rus Hükümeti’nin mülküne geçti. Olaylar daha sonra evin devlete ait olan kısmının, Gordeyev’e evin tamamını alması için büyük rahatlık sağlayacak olan diğer varisçi Yekatarina Karinskaya’ya geçmesi üzerine gelişti.

Bu duruma, Schusev Devlet Mimarlık Müzesi Yöneticisi David Sarkisyan’ın başlattığı bir kamu hareketiyle tepkiler gelmeye başladı ve bu arada Sarkisyan, Putin’e de açık bir mektup yazdı. Dün görülen mahkemenin sonucu ise gelen haberlere göre olumlu, küçük kız kardeşin evin yarııs üzerinde iddia ettiği haktan vazgeçtiği bildirildi ancak yine de bu büyük kültürel mirasın hala tek bir kişinin tekeline geçmesi ve bu kişinin, Senatör Gordayev’in evde dilediği gibi değişiklikler yapması ihtmali bulunuyor.

Rusya’dan Arkitera Mimarlık Merkezi'ne ulaşan bu bilgiler herkesin sorumluğunda olan, herkese ait olan kültürel mirasların korunması, işletilmesi ve ayakta tutulması için oldukça önemli. Türkiye’de de bu tip örneklere oldukça sık rastlıyoruz. Arşivleyememe sorunundan mülkiyete, mülkiyetten yapıların mimarlarının belirsizliğine kadar bir çok alt başlık içeren bu büyük problemin çözümünde, kültürel ve mimari mirasımızın korunmasında sivil toplumun birlikte hareket etmesi ve kamunun bu yönde bilinçlenmesi gerekiyor.

Bu yüzden bu önemli haberin etkili olacağını düşünüyor ve Serkisyan’ın Vladimir Putin’e yazdığı açık mektubu, ayrıca olay üzerine the Kommersant’ta yayınlanan bir yazıyı sizlere sunuyoruz.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Açık Mektup
“Sayın Başkan,

Moskova’daki Melnikov Evi üzerine gelişen duruma dikkatinizi çekmeyi görev biliyoruz. Uluslararası kültür camiası şu anda bu mimarlık şaheserin geleceği ile ilgili şüphelerle dolu.

1929 yılında, büyük Rus mimar Konstantin Melnikov tarafından inşa edilen Melnikov Evi, kısa sürede 20.yy mimarlığının dünyanın önemli küresel ikonlarından biri haline geldi. Ev şu anda Moskova’nın turist çeken en önemli yapılarından biridir ve aynı zamanda tüm insanlığın kültürel mülküdür. Melnikov Evi, kaderleri uluslararası katılıma bağlı olan, dünyanın tehdit altındaki en önemli yapıları için yayınlanan 2006 Dünya Anıtlar Fonu Gözleme Listesi içerisine alınıp yayınlandı. Bu listede sadece altı adet bina var, bunların ikisi Rusya’da bulunuyor.

Melnikov Evi’ni son 32 yıldan bu yana koruyan tek kişi, bu büyük mimarın varisçisi ve oğlu, sanatçı Viktor Melnikov’du. Çok iyi biliniyor ki Viktor, bütün hayatını evi dokunmadan korumaya adamıştı ve bunu bir görev olarak görmüştü. Babasının işlerinin çok değerli ve paha biçilemez olmasına, üstüne üstlük kendi mütevazi hayatına karşılık Viktor Melnikov babasının işlerinden bir parçayı dahi satmadı.

Kahramanca hayatı boyunca Viktor Melnikov, bir çok tecavüzden babasının kültürel mirasını korumak için tüm gücünü sergiledi ve kendisi hayattayken Melnikov Evi, dünyanın her tarafından gelen, özellikle sanat alanında önemli kişilerin başını çektiği kalabalık bir ziyaretçi ordusu tarafından ziyaret edilen informal bir müze olarak hizmet verdi. Viktor Melnikov, 5 Şubat 2006 tarihinde, 92 yaşında arkasında Rusya Hükümeti’ne kusuruz bir vasiyet bırakarak hayata veda etti. Evi ve içerisindeki herşeyi devlete ait bir müzeye dönüşmesi şartıyla geride bıraktı. Üstüne üstlük bunu 2005 yılının Mart ayında dünya basının katıldığı bir basın açıklamasında resmen ilan etmişti.

Yine dünya basınında yayınlananlardan biliyoruz ki Viktor Melnikov’un öldüğü gün eve el konuldu. Aynı anda, Federal birimlerde koltuğu olan ve Moskova’daki mülkler üzerinde yaptığı, pek de hoş olmayan istimlaklarla ünlü olan bazı Rus vatandaşları mahkemeyi saptırmaya ve ölümünden sonra Viktor Melnikov’u bu mülkten mahrum etmeye çalışıyor.

Sayın Başkan! Umut ediyoruz ki bu şaheserin gelecekteki kaderi için yapacağınız kişisel katılımınız Viktor Melnikov’un vasiyetinin yerine getirilmesinde ve uluslararası camianın beklentilerini karşılayacak bir müzenin kurulmasında etkili olacaktır.”

David Serkisyan

Konstantin Melnikov Hakkında
Konstantin Melnikov 1890 yılında Moskova’da doğdu. Köylü bir ailenin çocuğu olan Melnikov yeteneğinin farkedilmesi ve mühendislerin çabaları sonucunda Moskova Resim Heykel ve Mimarlık Okulu’na kabul edildi. 1905 yılında resim bölümünde eğitimine başlamasına rağmen 1912 yılında mimarlık bölümüne geçti. 1917 yılında mezun olana dek çalışmalarına mimarlık alanında devam etti.

1917 devriminden sonra, Melnikov Moskova için yeni bir kent plan tasarımı geliştirdi. 1921 yılından 1923 yılına kadar Moskova’nın Vkhutemas’i ünvanının verildiği eski okulunda yarı zamanlı ders verdi. Bu dönemde çalışmalarının çoğunluğunu Moskova’da gerçekleştirdi.

Melnikov, tasarımda belirli bir metod uygulanmasına karşı geliyordu. Onun yerine binanın sosyal ve sembolik anlamını vurgulayacak esas öğe olan sezgilere odaklanmak gerektiğini savunuyordu. Bu nedenle hem "Klasisizm" hem de "Solcu Modernizm" karışımı olarak düşünülebilecek mimari çözüme ulaşmaya çalışıyordu. 1930’ların erken dönemlerinden itibaren projelerini sembolik historisizmin talepleri yönlendiriyordu.

1933 yılında Melnikov, Moskova’da şef tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. Ancak Sovyet bürokrasisinin artan hoşgörüsüzlüğü 1937 yılında görevinden alınmasına neden oldu. Her ne kadar sonrasında mesleğini yapabilme hakkı kısmen geri verilmiş olmasına rağmen, 1974 yılında ölümüne kadar hayattan izole olarak yaşamına devam etti.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.