Haberler

Yargıya usulsüz arsa tahsisi

Tarih: 20 Mart 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Aykut Küçükkaya
Hâkim, savcı ve Adalet Bakanlığı üst düzey bürokratlarının kurduğu konut kooperatifine, yoksul ve dar gelirliler için düzenlenen ''Gecekondu Kanunu'' kapsamında arsa verildiği ortaya çıktı. Kanunun arsa tahsisiyle ilgili maddesinde, ''Her ne sebeple olursa olsun, bu kanun hükümlerince arsa tahsis edilecek kimselerin, yoksul ve dar gelirli olması şarttır'' ifadesi yer alıyor. Pendik Dolayoba'daki 7 dönümlük (7 bin metrekare) arsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yargı mensuplarının kurduğu kooperatife ''210 milyar liraya'' tahsis edildi. Yasa gereği kooperatif, tahsis bedelinin yüzde 10'unu ödedi, geriye kalan bedel ise eşit taksitlerle 9 yıla bölündü. Aynı bölgede bir emlak şirketinin verdiği ilanda 2 bin 400 metrekarelik arsa için 650 bin dolar fiyat belirlemesi ise dikkat çekiyor.

Eşleri de kooperatife üye
Cumhuriyet 'in ulaştığı resmi belgelere göre Kartal, Pendik, Tuzla Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Adalet Bakanlığı'nda görevli bir grup üst düzey yargı mensubu 1999 yılında ''S.S. Defne Dalı Yapı Konut Kooperatifi'' ni kurdu. Kooperatifin kurucuları arasında halen Kadıköy Başsavcı Vekili Ahmet Tayfun Balyemez ile Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu da yer aldı.

Özellikle Kartal ve Pendik bölgesindeki savcı ve hâkimlerin üye olduğu kooperatife daha sonra Adalet Bakanlığı'ndan üst düzey bürokratlar da girdi. Hemen hemen bütün yargı mensubu üyelerin eşleri de kooperatife üye oldu. 2002 yılında söz konusu kooperatifle ilgili ''ilginç'' bir gelişme yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kayıtlı Pendik'teki 7 bin metrekarelik bir arsa ''11.07.2002'' tarihinde ''3779'' yevmiye numarası ile S.S. Defne Dalı Konut Yapı Kooperatifi'ne tahsis edildi. İstanbul Valiliği Pendik 1. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü'nün 7 Mart 2006 tarihli resmi yazısına göre Pendik'te tahsis edilen arsanın konumu şöyle: ''Mahallesi: Dolayoba. Mevkii: Dolayoba. Cinsi: Arsa. Yüzölçümü: 7000.00 metrekare. Ada: 8402. Parsel: 1. Cilt: 80. Sayfa: 8367.'' Hem kooperatif kayıtlarına hem de Pendik 1. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü'nün yazısına göre arsa tahsisi ''775 Sayılı Yasa'' ya göre yapıldı.

Yasaya göre öncelik dar gelirlilerin
Tatbik edilen yasa 20 Temmuz 1966 tarihinde kabul edilen ''Gecekondu Kanunu'' nu oluşturuyor. Söz konusu yasanın arsa tahsisi ve şekillerini kapsayan 25. maddesi aynen şöyle:

''7. madde gereğince tesbit olunan önleme bölgelerindeki arsalar, öncelikle gecekonduların ıslahı ve tasfiyesi sebepleriyle açıkta kalacaklara ve diğer konutsuz vatandaşlara verilir. Bu arsalardan, ıslah ve tasfiye bölgelerinde bulunan diğer yapı sahiplerinden yapısının tasfiyesini isteyenler de faydalanabilirler. Her ne sebeple olursa olsun, bu kanun hükümlerince arsa tahsis edilecek kimselerin, yoksul ve dar gelirli olması, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan payına sahip bulunmaması şarttır. Kimlerin yoksul ve dar gelirli sayılacağı, kendisine arsa tahsis edileceklerin öncelik sırası ve yukarıda sözü geçen diğer hususların esasları yönetmelikle belirtilir.''

210 milyar liraya satıldı
Yargı mensuplarının yoksul ve dar gelirlileri kapsayan ''Gecekondu Kanunu'' ndan faydalanarak aldıkları arsa, Pendik 1. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü'nün yazısına göre kooperatife İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce ''210 milyar lira'' bedelle satıldı. Ödeme planı ise aynı kanunun 14. ve 15. maddesine göre şöyle belirlendi: ''... Lehlerine arsa tahsis edilen şahıslar, tahsisin yapıldığına dair ilan tarihinden itibaren 6 ay içinde arsa bedelinin 1/10'unu Türkiye Emlak Kredi Bankası'nda belediyeler adına açılan fon hesabına yatırmak mecburiyetindedirler. (14. Madde)... Kendilerine arsa tahsis edilen ve bedelinin 1/10'unu tediye eden şahıslar bakiye borçlarını yıllık veya aylık eşit taksitler halinde olmak üzere 9 yılda tediye eder. İlk taksit sözleşmenin imzası tarihinden itibaren bir yıl sonra başlar. (15. Madde)''

Kooperatifin arsa alındıktan sonra yapılan genel kurulunda yer alan yazıda da, ''Kooperatif adına arsa tahsisi sağlandığından ve arsa bedelinin de yüzde 10'unun ödenmiş olması nedeniyle bu maddenin bir daha görüşülmesine gerek olmadığına mevcudun oybirliğiyle devam edildi'' denildi. Genel kurulda, ''Kooperatife ait arsa üzerinde yapılacak inşaatın hangi yöntemle yapılması hususunda araştırma yapmak üzere yönetim kuruluna yetki verilmesine'' de oybirliğiyle karar verildi.

Başsavcı vekili: Haftaya görüşelim
Konuyla ilgili konuşmak istediğimiz kooperatif kurucusu Kadıköy Başsavcı Vekili Ahmet Tayfun Balyemez'e dün öğle saatlerinde telefonla ulaştık. İşlerinin yoğunluğu nedeniyle randevu talebimizi geri çeviren Balyemez, ancak haftaya görüşebileceğini söyledi.

Başsavcı vekili Balyemez, kendisine yönelttiğimiz, ''Kooperatife 775 sayılı yasa uyarınca arsa devredildi mi?'' sorusuna ise, ''Ne dememi bekliyorsunuz'' yanıtını verdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.