Haberler

İstanbul'da 'tünel' gerginliği

Tarih: 18 Mart 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Mahmut Övür

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde bir süre önce yaşanan görev değişiminin olumlu sonuçlar yarattığı kesin.<br>Bunun en somut örneği de artık kamuoyu nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iç ilişkilerini değil, değişim öngören projelerini tartışıyor olması.

İstanbul ulaşımına 116 çözüm, 'Yedi Tepe, Yedi Tünel' projesi bunların başında geliyor.

Bir belediye başkanı bu gerçeği şöyle ifade ediyor: "Artık uçağın ucu yukarı doğru kalkmaya başladı." Başkan Kadir Topbaş, bu 'yukarı kalkış' nedeniyle geçmişe göre çok daha rahat ve güvenle çıkıyor basının karşısına.

Ancak, bu olumlu yükselişe rağmen İstanbul Büyükşehir bünyesinde gizli 'proje savaşı' denebilecek ilginç bir gerginliğin varlığı da dikkat çekiyor. Gerginliğin adresi de Başkan Topbaş'ın önem verdiği bir kurum: İMP... Yani İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi.

Önce kısa bir bilgi verelim. İMP, 'İstanbul'u plansızlıktan' kurtarmak için Başkan Topbaş tarafından kurulmuştu. Başkanlığını Prof.Dr. Hüseyin Kaptan'ın yaptığı İMP'ye çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, mimarlar ve mühendisler alındı. Yaklaşık 500 kişilik bir kadrosu var ve yüksek ücretler ödeniyor. 15 araştırma grubu, 20 alt sektör grubunun çalışma yaptığı İMP'ye belediyeden ciddi bir kaynak aktarıldığı da biliniyor.

Henüz yasal dayanağı olmasa da amaç daha planlı bir İstanbul yaratmak. İMP'nin bu görevini nasıl yaptığı bilinmiyor ama bir başka konuda 'kazan kaldırdığı' kulislerde dilden dile dolaşıyor.

Denilen o ki; İMP yönetimi Başkan Kadir Topbaş'ın bir anlamda prestij projesi olarak kamuoyuna sunduğu 'Yedi Tepe Yedi Tünel' projesi hakkında ateş püskürüyor.

Özellikle son dönemlerde 'Tünel Projesi' ne yönelik medyada yükselen seslerin çoğalmasında bu çabanın ciddi katkısı olduğu ileri sürülüyor. Ortaya çıkan manzara gerçekten ilginç değil mi? Bir yanda Başkan opbaş'ın çok önem verdiği plan merkezi, diğer yanda kamuoyunda yankı yaratan en önemli rojesi...

Aslında 'Tünel Projesi' on iki yılın belki de en anlamlı ve ortaya çözüm koyan projesi. Siyasi iradeyi de yansıtan bu proje aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni de 'iş yapılmıyor' havasından kurtardı.

Bu gerçeğe rağmen İMP yönetiminin projeye yönelik 'soğuk tavrı' bazı çevrelerde yankı buluyor ve sert eleştirilere neden oluyor.

Bu kritik ilişkinin Büyükşehir Belediyesi'nde yeni bir ayrılık mı yaratacağı yoksa konsensüsle mi sonlanacağı henüz bilinmiyor.

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.