Haberler

Orduevine konser salonu

Tarih: 20 Mart 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Gürkan Akgüneş

Harbiye Askeri Müzesi'nin kurucusu Ahmet Muhtar Paşa'nın adını taşıyan salon, 1. Ordu Komutanı Org. İlker Başbuğ'un katıldığı törenle açıldı. Başbuğ, bir imparatorluğun küllerinden hızla gerçekleşen bir devrim ile modern bir devlet kurmanın, ancak Atatürk gibi özünde dahi olan ender kişilere mahsus olduğunu söyledi. Restorasyonu tamamlanan Harbiye Orduevi Ahmet Muhtar Paşa Salonu'nun açılış törenine Başbuğ ve eşi Sevil Başbuğ, Vali Muammer Güler ve eşi Neval Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, emekli generaller, Bülent Eczacıbaşı, Ali Koç, Türkan Sabancı, Semahat Arsel, Bedri Baykam, Aziz Yıldırım ve rektörlerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Özkök direktif verdi
Törende konuşan Başbuğ, salonun yeniden düzenlemesi için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün direktif verdiğini, salonun yapımında ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın emeğinin geçtiğini, ancak kendisinin Erzincan'daki kaza nedeniyle törene katılamadığını söyledi. Ulusal kültürün bir ülke için önemi ve Atatürk'ün bu konudaki yaklaşımından söz eden Başbuğ, "Atatürk'ün düşünceleri dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da geçerliliğini aynen koruyacaktır. Atatürk'ün bizlere emanet ettiği ulusal kültürümüze, onun bizlere gösterdiği istikamette sahip çıkmanın bir ulusal görev olduğunu düşünmekteyim" dedi. Başbuğ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve gelişimi, ki bu Türk devrimidir, aslında bir kültür devrimi değil midir? Bu sorunun cevabını 10. Yıl Nutku'nda arayalım. Atatürk, 10. Yıl Nutku'nda, 'Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bundaki başarıyı Türk ulusunun ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak azimle yürümesine borçluyuz' diyor. Atatürk, Nutuk'ta Türkiye Cumhuriyeti'nin değişmez hedefini ve görmek istediğini şu şekilde ifade etmiştir: 'Ulusal kültürümüzü çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkaracağız.' Bu iki cümle, Nutuk'un ana fikrini oluşturmaktadır. İki cümlede de ortak kavram ulusal kültürdür."

Ortaylı: İki tip ordu var
Törende bir konuşma yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı ise dünya tarihinde iki tip ordu bulunduğunu, birincisinin "grup ordu", ikincisinin de nadir görülen, "toplumsal mühendislik" rolünü üstlenmekle görevli olan ordular olduğunu belirterek, "Bunlardan biri Türk ordusu, diğeri Rus ordusudur" dedi.

2002'de restore edilmeye başlandı
Harbiye Askeri Müze'nin kurucusunun adını taşıyan Ahmet Muhtar Paşa Salonu, 2. Abdülhamit döneminde 1889'da yemekhane olarak yaptırıldı. Valikonağı Caddesi'ne bakan ana girişinde mermer kitabesi ve Osmanlı devlet arması bulunan salon, 2002 yılında restore edilmeye başlandı. Ahmet Muhtar Paşa Salonu'nda çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.