Haberler

Surdibi Mezbeleliği ‘Lale Bahçesi’ Oldu

Tarih: 14 Nisan 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul peyzajına farklı güzellikler kazandırmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, temalı parklara ‘Soğanlı Bitkiler Parkı’nı da ekledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Zeytinburnu’nun Yedikule Semti’nde 32 günde hazırlanan ‘Soğanlı Bitkiler Parkı’, Başkan Kadir Topbaş’ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Açılış töreninde Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Kaymakam Selim Cebiroğlu ile bazı ilçe belde belediye başkanları da yer aldı.

Başkan Topbaş; “İstanbul’u yeryüzü cenneti yapmak için çalışıyoruz…’
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un geçmişinin Avrupa kadar derin geçmişi olduğunu belirterek, “Şehrimizi geçmişte olduğu gibi yeniden dünyanın parlayan yıldızı yapmak için çok önemli adımlar attık. Fen ve imar çalışmalarımızın yanında, şehrimizi daha da güzelleştirmek için Avrupa ve Japonya’nın çeşitli şehirlerinde gördüğümüzde imrenerek baktığımız peyzaj düzenlemelerini İstanbul’a taşıdık” dedi.

Lalenin Orta Asya’dan beri Türk kültürünün bir parçası olduğunu ve Osmanlı’da zirve noktasına ulaştığını vurgulayan Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “İstanbul’un çevresinin güzelleşmesi ve çehresinin değişmesi için çok ciddi adımlar attık. Yaklaşık 1.5 asır önce bizi terk eden lale ile sümbül, hanımeli gibi çiçeklerimizi tekrar ana vatanına geri döndürdük. Lale çocuklarımızın isimlerinden hat, ebru ve tezhip gibi birçok sanatımıza kadar yansımış ve bizim bir parçamız olmuş. Biliyoruz ki çevremiz ne kadar güzel olursa insanlarımızın davranışları ve ruh hali de o kadar olumlu olur. Şehrimizi geçmişte olduğu gibi bir yeryüzü cenneti yapmak için çalışıyoruz. Lalenin dışında Mayıs ayında Adapazarı’nda yetiştirdiğimiz gül fidanlarını da İstanbul’un her yerine dikeceğiz. Ayrıca Boğaziçi’ne İstanbul florasının çok önemli bir parçası olan 30 bin adet mor salkımlı erguvan ağacı dikiyoruz.”

Lale, sümbül ve hanımeli başta olmak üzere Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan çok sayıda çiçeği İstanbul’da yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Topbaş, “Bu yıl şehre diktiğimiz 3 milyon lale soğanını ve diğer birçok çiçeği Konya’da yetiştiriyoruz. Hedefimiz bu çiçekleri İstanbul’da, özellikle su havzalarında yetiştirmek. Bu bölgelerde yaşayan insanlarımıza alım garantili çiçek dikimi yaptıracağız. Ayrıca vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine yetiştirdiğimiz bütün çiçekleri Emirgan Korusu ve bugün burada açılışını yaptığımız lale Bahçesi’nde maliyetine satışa çıkartacağız.” diye konuştu.

Zeytinburnu’nda sur dibindeki mezbelelik görüntüsü ortadan kalktı…
Törende konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da Yedikule’de yıllardır işgal altında olan ve mezbelelik görüntüsü veren arazinin lale bahçesine dönüştürülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, birçok sahil bölgesini işgalden kurtarıp vatandaşlarımıza açtığı gibi sur dibini de Zeytunburnu’na kazandırdı. Bize, bugün bu güzellikleri görmekten dolayı hissettiğimiz heyecanı yaşatan Başkan Topbaş’a ve ekibine Zeytinburnulular adına çok teşekkür ediyom” diye konuştu.

İstanbul’da çiçeklerin ‘görsel şölen’i yaşanacak…
‘Soğanlı Bitkiler Parkı’ hakkında bilgiler veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek, Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan parkın 26 dönüm üzerine kurulduğunu ve 3 dönümlük bir bölümüne çiçek dikildiğini söyledi.

11 ayrı çiçekten 79 farklı türün dikildiği Soğanlı Bitkiler Parkı’nda 264 bin 220 adet çiçeğin yer aldığını belirten İhsan Şimşek, dikilen 461 ağacın da çoğunlukla süs kirazı ve manolya gibi çiçek açan türlerden oluştuğunu kaydetti.

Parka yılda 3 kez dikim yapılarak yaz aylarında yıldız, şakayık, begonya gibi 16 çeşit, sonbahar ve kış aylarında da kardelen, kış çiğdemi, şahtacı gibi 13 çeşit bitki yetiştirileceğini ifade eden Şimşek, yılın 10 ayında çiçekler içinde olacak parkın 985 bin YTL’ye malolduğunu da sözlerine ekledi.

Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve beraberindekiler parkı gezerek yetişen bitkiler hakkında bilgiler aldılar. Laleler arasında gazetecilere poz veren Kadir Topbaş, çiçek yetiştirmenin ve çiçeklerle donatılmış bir çevrede yaşamanın insanın doğaya sevgisini arttıracağına dikkat çekti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.