Haberler

Topbaş; ‘Tuzla’daki Zehirli Variller Bertaraf Ediliyor’

Tarih: 14 Nisan 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla Orhanlı’da zehirli varillerin bulunduğu bölgenin güvenlik altına alındığını, gerekli çalışmaların başladığını söyledi. İstanbul Valiliği Koordinasyonunda oluşturulan ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nın da yer aldığı komisyonun çalışmalara başladığını belirten Topbaş, şunları kaydetti;
“Daha önce 15-20 tane varil bulundu. Bölge güvenlik altına alındı. Gerekli çalışmalar yapılıyor. Ayrıca suçluların tespiti konusunda da çalışmalar yapılıyor. Maalesef İstanbul’da 700 bin ton civarında atık var. Bunların 55 bin tonu zararlı atık boyutunda. Bunların bertaraf edilmesi dengelenmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin çalışması var. Avrupa yakasında bir alanda bu atıkların bertarafı için çalışma yapacağız. Arzumuz, bu tip büyük sanayiler kullandıkları ve çevreye çok ciddi olumsuz etki yapacak bu malzemeleri bertaraf ederken idare ile temas etmeleri. Belki bir maliyet ama, geriye dönüşü mümkün olmayacak boyutta çevre kirliliğini düşündüğünüz zaman, bu maliyetlere katlanılması gerekiyor. Maalesef insanımızın duyarlılığının, insana ve doğaya saygısından kaynaklanması gereken davranış biçimlerini oluşturmamız gerekiyor. Nasıl olsa kimse görmüyor, nasıl olsa toprağa gömerim diyerek insan hayatıyla çevre hayatıyla oynamamak gerekiyor.”

‘Sanayicilerimiz çevreye duyarlı olmalıdır…’
Kadir Topbaş, “Varilleri büyük bir sanayicinin gömdüğü” yönünde bilgiler olduğunu hatırlatan bir gazeteciye, sanayicilerin hepsini töhmet altında bırakmamak gerektiğini söyledi. Düzgün namuslu, işini yapan, çevreye saygılı olan insanların da bulunduğunu belirten Topbaş, “Tabi ki 3-5 kuruş karın hesabını yaparak yanlış yapanlar da var. Geçmişte de zehirli variller Karadeniz’de sahile vurdu. Bunlara karşı halkımız da, biz de duyarlıyız. Sanayicilerimizin de duyarlı olmasını arzu ediyoruz. Yoksa herkesin peşine bir polis takarak takip edemiyorsunuz” diye diye konuştu.

Bazı sanayicilerin yapılan arıtma tesislerini de doğru-dürüst kullanmadıklarının görüldüğünü vurgulayan Başkan Topbaş, “Kontrole gidince arıtma tesisin varlığını gösterip, arkasından bildikleri gibi çalışanlar da var. Ama gelecek kuşaklara kötü bir iz bıraktıklarının da farkında olmalıdırlar” dedi.

Çalışmalara Büyükşehir Belediyesi ekipleri de katılıyor…
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada; “Tuzla Orhanlı Beldesi’nde gömülü bulunan varillerden alınan numunelerin ilk analizi, bir numunedeki fenol konsantrasyonunun Tehlikeli Atık Kontrolü Yönetmeliği’nde belirlen değeri aştığı tespit edildi” denildi.

Orhanlı’da gömülü bulunan varillerin İstanbul Valiliği koordinasyonu altındaki bertaraf çalışmalarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de katıldığının belirtildiği açıklama şöyle devam etti;

Tuzla’nın Orhanlı Beldesi’nde toprak altına gömülü kimyasal varillerin bulunduğu ihbarı üzerine harekete geçen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İZAYDAŞ (İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş.) ekipleri, olay yerinde inceleme yaptı. Etrafından radyoaktivite ölçümleri yapılan varillerin üzerinde methylene ve chloride etiketi olduğu tespit edildi. Kepçe yardımıyla yüzeye çıkarılan varillerin üzerinde herhangi bir ticarî unvana rastlanmadı. Kaçak olarak gömülen tehlikeli atık varilleri ile ilgili olarak Tuzla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Olay yerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir ihbar hattı kuruldu. Vatandaşlar tehlikeli atıklarla ilgili olarak 0212 449 45 90/98 no’lu “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma İhbar Hattına” ihbarda bulunabilirler.

Tuzla Orhanlı Beldesi’nde gömülü bulunan tehlikeli atık içeren varillerden alınan numuneler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi toprak analiz laboratuarlarında inceleniyor. Gömülü varillerin taşınmasından imha edilmesine kadar olan aşamalarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, maliyet, teknik, personel ve ekipman açısından destek veriyor. İZAYDAŞ tarafından alınan 3 ayrı numuneden birinin ilk analizi sonucunda varillerin içindeki macunsu katı kıvamındaki atığın fenol konsantrasyon değerinin Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nde verilen değerleri aştığı tespit edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi atıkların bertarafı konusunda İstanbul Valiliği ile koordineli olarak çalışıyor. Atıklar, İZAYDAŞ tesislerinde bertaraf edilecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.