Haberler

Topkapı Sarayı’ndaki ‘Anıt Ağaçlar’ Tedavi Ediliyor

Tarih: 14 Nisan 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Sarayı’nda 100 bin YTL harcanarak hazırlanan ‘Sarayın Laleleri Sergisi’nin açılışının ardından, sarayın bahçesinde tedavi edilen anıt ağaçlar hakkında bilgi aldı.

Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Park Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek ile birlikte çalışmaları yerinde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazıları 350 yıllık olan Topkapı Sarayı’nın bahçesindeki 91 ağacın bakım ve tedavisinin bu yıl içinde tamamlanacağını söyledi.

Başkan Topbaş, “İstanbul’daki tarihi eserlerimizin ardından bütün anıt ağaçları da koruma altına aldık, bakım ve tedavilerini yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul’un bütün tarihi güzelliklerini gün yüzüne çıkartmaya, yaşatmaya ve geleceğe taşımaya kararlıyız” diye konuştu.

İstanbul’un bütün tarihi ağaçları yaşatılıyor…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, anıt ağaçların bakım ve tedavi projesi kapsamında modern yöntemlerle ağaç kovuklarını iyileştiriyor, daha sonra ise tedavi ve gerekli dalların budanması çalışması yapıyor. Ağaçların uzun süreli yaşaması için çelik galvaniz tel üzerine suni kabuk da oluşturularak doğal bir görünüm kazandırılıyor.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü, yaşı, türü ve bulunduğu tarihsel konum dolayısıyla anıtsal özellik taşıyan, ancak çeşitli sebeplerle fiziksel ve biyolojik olarak zarar gören ağaçların tedavi projesine 2002 yılında başladı.

Proje kapsamında 2002 yılında Bebek Parkı ile Beşiktaş Ortaköy ve Çırağan Caddesi arasında 199 adet, Eyüp Camii Avlusu’nda 28, Florya Atatürk Ormanı’nda 32, Beykoz Çayırı, Kanlıca Meydanı ve Çengelköy Çınaraltı Meydanı’nda da 30 anıtsal ağaç tedavi edildi.

2004 yılında da Kabataş İskelesi ve Beşiktaş Meydanı’nda toplam 243 ağacın rehabilitesi yapıldı. 2005 yılında ise, Sultan Ahmet Meydanı ve çevresi başta olmak üzere 266 tarihi ağacın bakım ve tedavisi tamamlandı.

Bu yıl anıt ağaçların tedavisi için 500 bin YTL’lik bir kaynak ayıran Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 550 anıt ağacı İstanbul’a kazanarak bir rekora imza atmayı hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile işbirliğine giderek şehir genelindeki tarihi ağaçlara yönelik olarak bir envanter çalışması yapacak, tespit edilen ağaçların tescili için Anıtlar Kurulu’na müracaat edilecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.