Haberler

Hazır evlere yabancı ilgisi üretici firma sayısını artırdı

Tarih: 1 Mayıs 2006 Kaynak: Referans Yazan: Ayşegül Sakarya
Kısa sürede inşa edilen ve depreme dayanıklılığı ile dikkat çeken 'hazır ev'lere olan talep giderek artıyor. Türkiye'de ev almak isteyen yabancıların da tercihini hazır evlerden yana kullanması üzerine sayısı artan üretici firmalar Türkiye'nin dört bir yanında bayilik vermek için harekete geçti.

Deprem korkusu, yapımının kısa sürmesi nedeniyle ahşap ve çelik kontrüksiyon malzemelerden inşa edilen, 8.5 şiddetindeki depreme dayanan ve yıkılsa bile içinde yaşayanlara beton binalardan daha az veren "hazır ev"lere olan talebi patlattı. Sektörün önümüzdeki iki yıl içinde hızlı bir büyüme trendine gireceğini öngören uzmanlara göre gayrimenkul almak için Türkiye'ye gelen yabancıların tercihi de hazır evlerden yana. Bu durum yatırımcıları harekete geçirdi. Sektörde bir taraftan hazır ev üretimi yapan firma sayısı artarken, diğer taraftan da bayilik çalışmalarına büyük hız verildi.

ABD ve Kanada'da evlerin yüzde 80'i, Almanya'da ise yüzde 30'u hazır ev. Hazır evlerin sayısı Türkiye'de de giderek artıyor. Çelik konstrüksiyon veya ahşap malzemelerden yapılabilen hazır evlerin en büyük avantajı üç ay gibi kısa bir sürede kurulabilmesi. Şehir merkezine uzak bölgelerde tek veya site olarak inşa edilen evlerin metrekare fiyatları 100 dolardan başlayıp 500 dolara kadar çıkıyor. Evler özellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nden talep görüyor.

Hazır ev yapan firmaların bayilik arayışı hız kazandı

Zümrüt Villa, deprem bölgelerine öncelik veriyor
Dekoratif yapı sistemleri sektöründe çalışan Deçesan'ın hazır ev üretiminde kullandığı marka olan Zümrüt Villa 2003 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. 3 kata kadar evler inşa edebilen firma, Türkiye genelinde bayilik veriyor. Firma bayilik verirken çatı, cephe ve dekorasyon uygulamaları konusunda deneyimli ve daha önce bu konularda hizmet vermiş firmaları tercih ediyor. Girişimcinin evlerin montajında kullanılan ekipmana sahip olması gerekiyor.

Konkur Ahşap Ev'de iki tip bayilik var
Türkiye genelinde ortalama 20 bayisi olan Konkur Ahşap Ev, proje bazlı ve bölge olmak üzere iki tip bayilik veriyor. Proje bazlı bayilikte girişimcinin projesiyle birlikte firmaya başvurması gerekiyor. Bölgesel bayilikte ise firma girişimciden bölgenin özelliklerine göre senet istiyor. Firma, Ankara'da 15 bin metrekare saha içerisinde 12 milyon dolarlık bir yatırımla kurulduğu fabrikasında üretim yapıyor.

Kantaşı, bayi sayısını 10'a çıkartacak
Evleri kendi tesislerinde üreten Kantaşı, istenilen her mimaride evler yapabiliyor. Türkiye genelinde 3 bayisi olan firma yıl sonuna kadar bayi sayısını 10'a çıkarmayı hedefliyor. Bölgenin özelliklerine göre yıllık belli bir kota belirleyen firma bayinin bu rakama ulaşmasını talep ediyor. Bayi yaptığı satış üzerinden komisyon alıyor. Kantaşı, inşaat sektöründe deneyimli bayileri tercih ediyor.

Trimetal'e bayi olmanın fiyatı 7 bin 500 dolar
Trimetal, 1994 yılından beri Türkiye'de çelik konstrüksiyon taşıyıcılı Amerikan tipi villa tarzı binaların tasarımını ve üretimini yapıyor. Firma, 50 metrekareden 1000 metrekareye kadar tek katlı veya iki katlı pekçok modeli 1-3 ay gibi kısa sürede imal edebiliyor. Bayinin başlangıç olarak 7 bin 500 dolar artı KDV'lik tanıtım setinin alması gerekiyor. Evin tüm malzemeleri bayiye paket olarak gönderiliyor ve eğitimli bayiler firmanın teknik personeli kontrolünde montajı yapıyorlar. Girişimcilerin mimar kökenli, proje ve ruhsat işlemlerinde deneyimli olması gerekiyor.

Akşan mühendislik firmalarına öncelik
1984 yılında kurulan ve hafif çelik konstrüksiyon konut üretiminde Türkiye'nin en büyük firmalarından biri olan Akşan da Türkiye genelinde bayilik veriyor. Bayilik konusunda mühendislik firmalarına öncelik veren Akşan, eğitim seminerlerine katılmayı zorunlu kılıyor. Ayrıca bayinin bir showhouse'unun olması tercih ediliyor. Her türlü mimariye uygun ev yapabilen firma 45 ile 60 gün arasında ev teslim edebiliyor. Akşan, Yunanistan, Irak, Romanya gibi ülkelere de ihracat yapıyor.

A4 İleri, Veev markasıyla ahşap konutr inşa ediyor
1986 yılında kurulan A4 İleri yaklaşık 4 yıldır Veev markası ile ahşap ev üretimi yapıyor. James Hardse markalı dış cephe kaplama malzemesi (fiber cement) ve Heat-N-Glo markalı şömine ürünlerinde bayilik veren firma, bayinin dağıtım kanallarının güçlü olmasını istiyor. Sektörde tecrübeli girişimcilerle çalışmayı tercih eden firma bayilerle sözleşme imzalıyor. Ev konusunda proje bazlı çalışan firma şömine ve fiber cement alanında da bayilikler veriyor.

Fin Ahşap'tan bayisine yüzde 10 komisyon
Ahşap ev imalatı yapan Fin Ahşap aynı zamanda tatil köyleri ve şehir parkları gibi dış mekanlarda kullanılan ahşap mobilyalar satıyor. Firma bayiden öncelikli olarak en az 150 metrekarelik şehir dışında showroom talep ediyor. Bayilerine yüzde 10 iskonto uygulayan firma, İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirlere öncelik veriyor. Bayi bir konuttan yüzde 10 kâr alıyor. Bu oran özel ve toplu projelerde artıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.