Haberler

Avrupalı gayrimenkul devi Aerium Türkiye'de dev alımlar için düğmeye bastı

Tarih: 1 Mayıs 2006 Kaynak: Referans

Avrupa'da yaklaşık 5 milyar dolarlık ticari gayrimenkulü elinde bulunduran Londra merkezli yatırım grubu Aerium Finance, Carrefoursa'ya ait altı gayrimenkulü 330 milyon YTL'ye satın alarak Türkiye'ye adım attı.

Londra merkezli yatırım grubu Aerium Finance, Carrefoursa'nın İçerenköy, Haramidere, Bursa, Ankara, Mersin ve İzmit'te bulunan altı alışveriş merkezi ve hipermarketten oluşan gayrimenkul portföyünün yeni sahibi oldu. Yaklaşık bir yıl önce Bainbridge Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik'in tüm hisselerini satın almak için Carrefoursa ile masaya oturan firma, 330 milyon YTL ödeyerek Bainbridge Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletcilik'in tüm hisselerini satın aldı. Carrefoursa ile yaptıkları anlaşma ile Türkiye pazarına adım attıklarını belirten Aerium Retail Properties Genel Müdürü Anthony Khoi, "3 yıldır Türkiye pazarını izliyorduk. Güvenli bir marka olduğu için Carrefour ile Türkiye pazarına girdik. Türkiye'de yapacağımız yatırım için parasal olarak bir limitimiz yok. Fırsat gördüğümüz yerde yatırıma soyunacağız" açıklamasını yaptı.

Emlak piyasasının en büyük oyunculardan biri olacağız
Aerium, dün gazetelere verdiği ilanlarla da "Aerium ve kontrolünde faaliyet gösteren yabancı kaynaklı fonlar, Türkiye'de satın alıp kiraya verme ve uzun süreli gayrimenkul kiralama işlemlerine 1.5 milyar YTL tutarında yatırım yapmayı planlıyor" duyurusunu yaptı. Ancak Genel Müdür Anthony Khoi, yatırım limitine sınır koymak istemediklerinin özellikle altını çiziyor. Khoi, yatırımda önceliği Profilo ve Metrecity gibi alışveriş merkezlerinden çok Carrefour, Migros tarzı ticaret merkezlerine vereceklerini söyledi. Türkiye'deki yatırım seçeneklerini incelediklerini dile getiren Khoi, "5 yıllık planlarımız içinde Türkiye'de hayata geçirmek istediğimiz 10 proje var. Hedefimiz alışveriş merkezleri ve ticari emlak piyasasında pazarın en büyük üçüncü oyuncusu olmak. Bunu da iki şekilde gerçekleştireceğiz. Ya yatırımcı olacağız ya da ticaret merkezlerinin yönetimini üstleneceğiz" diye konuştu. Khoi, 10 yıllık süreçte ise otellerin de ilgi alanına girdiğini sözlerine ekledi.

Avrupa için planladığımız yatırımlar Türkiye'ye yönelebilir
Türkiye'de daha çok binaya, ticaret merkezine ve alışveriş merkezine ihtiyaç olduğunu ve bu nedenle de bu pazara adım attıklarını dile getiren Khoi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de yapacağımız yatırım için parasal olarak bir limit belirlemedik. Sınır, Türkiye'nin ihtiyaçları olabilir. Fırsat gördüğümüz anda mesela yarın sabah kalkıp 200-300 milyon euro yatırım yapabiliriz. Avrupa'da yatırım için 1.5-2 milyar euro yatırım kapasitemiz var. Bu yatırımın tamamı Türkiye'ye de yönelebilir. Biz Türkiye'de uzun dönem yatırımcısıyız. Satın almaya ve bunun geri dönüşümünü sağlamaya hazırız. Alışveriş merkezleri, ofis binaları, ticari emlak öncelikli ilgi alanlarımız."

Türkiye pazarına erken girdiğimiz için şanslıyız
Aerium Finance, Türkiye'nin yabancı yatırımları çekmesi için hükümetin ve yerel yönetimlerin birtakım düzenlemeler yapması gerektiğini söyledi. Yapılacak düzenlemelerle daha fazla yatırıma soyunacaklarını belirten Khoi, şöyle dedi: "Aynı yerde 3 tane alışveriş merkezi olursa hiçbirinin yaşama şansı olmaz. Bir sabah uyanıp alışveriş merkezimizin karşısında ikinci bir alışveriş merkezi görmek istemeyiz. Bu hem yatırımcının hem ülkenin hem de Türk insanının parasını sokağa atmak demektir. Bu anlamda yatırımcı korunursa hem İstanbul'a hem de diğer şehirlere milyar dolarlık yatırımlar gelecektir. Türkiye yeni yatırımlar alacak gayrimenkul sektöründe. Biz pazara erken girdiğimiz için şanslıyız".

Üç yılda sadece Avrupa'da 3 milyar euroluk alım yaptı 

- Aerium Finance, 10 ülkede faaliyet gösteriyor. 
- Sahip olduğu 350 tiraci gayrimenkulün değeri toplam 5 milyar dolar. 
- 2003 yılından beri 3 milyar euroluk bir alım yaptı.
- Almanya'da aldığı 43 mağaza ve alışveriş merkezi için toplam 400 milyon euro ödedi. Bugüne kadar İsveç'te 200 milyon euro, Doğu Avrupa'da ise 450 milyon euroluk alım yaptı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.