Haberler

Bütün koylar elden gidiyor

Tarih: 30 Nisan 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Yavuz Rençberler

Ege ve Akdeniz'deki koyların imara açılması acı bir tablo yarattı. 41 koyu kaybettik. Geriye kalanlar için de tehlike çanları çalıyor. İşte son durum...

Artık gezecek koyumuz kalmadı
Ormanın denizle buluştuğu koylar, birer birer elden gidiyor. Türkiye kıyılarında, yat turizmine uygun 234 koydan 41'i kaybedildi, geriye kalanlar için de tehlike çanları çalıyor.

Yasaların çevreyi koruyan hükümler içermesi de gerektiği tartışılmaz bir gerçek... Oysa Türkiye'de birbirinden güzel koyların uzaktan bakınca kibrit kutularını andıran yazlıklar ya da büyük otellerle doldurulması yasal izinlerle oldu. 1982'de turizm koruma bölgeleri ve tahsis alanları oluşturulmasına yönelik yasayla o güne kadar çok az kişinin bildiği, kendine has bitki örtüsüyle cenneti andıran koylar otellerle doldu. Turizme "bacasız sanayi" gözüyle bakıldı ancak başka ülkelerin yaptığı yanlışlardan ders çıkarmak kimsenin aklına gelmedi. Betonlaşmanın son adımı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçen yılın ekim ayında Ege ve Akdeniz kıyılarının en bakir koylarının bile tahsis yoluyla imara açılmasına yönelik kararı oldu. Bu kararın Bodrum ve çevresiyle özdeşleşmiş Mavi Yolculuk'un sonu olacağını vurgulayan sivil toplum örgütleri ve yöre halkı Mavi Yol Girişimi'ni oluşturarak bu konuya dikkat çekmeye çalışıyor.

Altı Aylık Çalışmanın Sonucu
Peki kıyılarımız ne durumda? Kısaca söylemek gerekirse, turizme bu kadar önem verirken yatçılık için büyük önem taşıyan koylarımızı koruyamıyoruz. Çünkü İstanbul Marmara Ege Akdeniz Karadeniz Deniz Ticaret Odası (İMEAK) Bodrum Şubesi'nin oluşturduğu kıyı envanteri koylarımızın turistik tesis, yazlık ve balık çiftliklerine kurban edildiklerini ortaya koyuyor. İMEAK Bodrum Şubesi Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, bu konuyu üç yıl önce masaya yatırdıklarını belirterek, geçen yıl 6 ay süren geniş bir araştırma yaptıklarını söylüyor: "Çanakkale Bababurnu'ndan Antalya Faselis'e kadar gitmediğimiz koy kalmadı. Biz özellikle tekne büyüklüklerini göz önünde tutarak, Mavi Tur'da uğranılan koyları inceledik. Daha küçük olan ve girmediğimiz yüzlerce koy var. Envanterimizde yoklar ama o küçük koyların da durumu doğrusu içler acısı."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.