Haberler

MED-ENEC Pilot Proje Yarışması Başlıyor

Tarih: 1 Mayıs 2006
Güney ve doğu Akdeniz ülkelerinden pilot projelere yönelik yarışma Nisan 2006 sonunda başlıyor. Pilot proje yarışması , inşaat sektöründe enerji verimliliğini hedefleyen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen MED-ENEC projesinin bir faaliyeti. Yarışma MEDA ülkeleri; Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Fas, Filistin, Suriye, Tunus ve Türkiye den katılımcılara açık. Eylül 2006 - Eylül 2008 dönemi içinde gerçekleştirilmesi planlanan projeler için öngörülen yarışmaya 30 Haziran 2006 tarihine kadar müracaat edilebilir. Değerlendirme komitesi Ağustos 2006 ayında, 10 projeyi aşmamak üzere, desteklenecek teklifleri seçecek. Katılım şartları ve müracaat usullerini içeren yarışma dökümanlarına www.med-enec.com sitesinden ulaşılabilir.

Birincil enerji kaynaklarındaki hızlı fiyat artışları, enerji verimliliğini bir ülkenin, bir şehrin veya bir firmanın ekonomik ve çevresel gelişiminde anahtar faktör haline getirmiştir. Bu nedenle , enerji verimliliği ve iklime etkilerin azaltılması önümüzdeki yıllarda uğraşacağımız en önemli konulardan biridir. Bu hedeflere ulaşma konusunda inşaat sektöründe büyük bir potansiyel bulunmaktadır.

Güney ve doğu Akdeniz ülkelerinden seçilecek pilot projelerle, binalarda enerjinin verimli kullanımı alanında en iyi uygulamaların, yeni teknolojilerin ve bütünleyici yaklaşımların sergilenmesi hedeflenmektedir. Bu pilot projeler, benzer uygulamaların MEDA ülkelerindeki binalarda daha yaygın olarak kullanılması amacıyla desteklenecek.

Seçilen müracaatlara, projenin iki yıl içinde uygulanabilmesi için bir teknik ve mali danışmanlık sözleşmesi teklif edilecek. Sözleşme, yaklaşık 100,000 Euro tavana kadar olan maliyetleri karşılayabilecektir. Ayrıca pilot projeler, planlama ve inşaat safhalarında, danışmanlık, çalıştaylar ve eğitim kursları ile desteklenecek. Projelere uygulama süresince uzman desteği sunulacaktır. Enerji tasarrufları izlenecek, belgelenecek ve yayımlanacak.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen MED-ENEC projesinin süresi üç yıl olup, proje faaliyetlerine Ocak 2006 da başlanmıştır. Enerji tüketiminin ve soğutma tesisatlarının giderek artan çevre etkisinin azaltılmasını öngören proje, inşaat sektöründe enerji verimliliği uygulamalarına ve güneş enerjisi kullanımına destek olmayı hedefliyor. MED-ENEC, MEDA ülkeleri arasında ve AB üyeleriyle işbirliği ve sinerjiyi artırmaktadır. MED-ENEC aynı zamanda mevzuat, standartlar ve teşvik tedbirlerinin iyileştirilmesi ile elverişli bir düzenleyici çerçevenin yaratılmasına da destek oluyor. Proje, iş imkanlarının geliştirilmesi, bilgi birikiminin artırılması, bilinçlendirme kampanyaları ve pilot projelere odaklanacak.

MED-ENEC projesi Alman Teknik İşbirliği Ajansı, GTZ International Services liderliğinde bir konsorsiyum tarafından yürütülmektedir. Diğer konsorsiyum ortakları ECOFYS- Hollanda, NEEDS-Lübnan ve ERC-Mısır dır. Proje ofisleri Beirut ve Tunus da olup, proje ekibi altı kıdemli uzmandan oluşmaktadır.
Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.