Haberler

İMP'nin Yarışma Projeleri Türk Mimarlar Tarafından Tartışıldı

Tarih: 1 Mayıs 2006 Yazan: Zeynep Güney

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) tarafından Türkiye dışından yabancı altı mimara hazırlatılan Kartal ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm projeleri 30 Nisan 2006 tarihinde Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen bir toplantıyla tartışıldı. Başkanlığını İhsan Bilgin’in yaptığı toplantıya konuşmacı olarak Günkut Akın, Emre Arolat, Aydan Balamir, Can Çinici, Murat Güvenç, Tansel Korkmaz, Korhan Gümüş, Mehmet Kütükçüoğlu, Arif Suyabatmaz, Han Tümertekin ve Atilla Yücel katıldı. Toplantıda Kartal Sanayi Bölgesinde Merkezi İş Alanları Planlaması için seçilen Zaha Hadid’in projesi ve Küçükçekmece sahilinde İç Dış Kumsal Rekreasyon Alanları Planlaması için seçilen Ken Yeang’ın projeleriyle beraber diğer dört proje incelendi.

Toplantıda Kartal ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm projeleri ayrı ayrı iki kısımda tartışıldı ve yarışmaya katılan projelerin neleri kapsadığı gündeme getirildi. Bu iki sanayi bölgesinin bu kadar konutlaşmış bir alanda kalmalarının rasyonel olmadığı için çöküntü alanı olmaya yatkın olmaları, dolayısıyla bu bölgelerin konutlaştırılmaya çalışılmasına ve gelecekte bu yerleşimlerin ulaşımın dağılacağı transfer noktaları olacağına dikkat çekildi.

Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi için Zaha Hadid, Massimiliano Fuksas ve Kisho Kurokawa’nın hazırladığı projeler arasında önemli farklılıklar olduğu belirtildi. Kurokawa’nın çalışmalarının temelinde kuzey-güney doğultusunda bir aks oluşturulduğuna, Fuksas’ın çalışmalarında ise böyle bir aksın reddedildiğine ve bölgelenmiş bir şemanın oluşturulduğuna dikkat çekildi. Hadid’in projesinde Kartal ve Pendik arasındaki yolların bağlanarak bu bölgede bir örgü noktası oluşturulduğu konuşuldu. Ayrıca Zaha Hadid’in çalışmasının bu bölgenin tasarımında esneklik sağlayıp sağlamadığı tartışıldı. Diğer iki projeyle karşılaştırıldığında, bölgeyi işlev öbeklerine ayırmanın doğru olmadığı, dolayısıyla Hadid’in projesinin hem mimarlığa hem de müteahhitliğe atıfta bulunan, çok boyutlu, günümüzün çağdaş koşullarına uyan bir çalışma olduğu vurgulandı. Bu çalışmada, grid sistemin sadece prizmatik bir form olarak algılanmadığı ve böyle bir sistemin neler barındırabileceğini gösterdiği vurgulandı.

Küçükçekmece-Avcılar İç Dış Kumsal Alanı Kentsel Tasarım Projesi için ise Kengo Kuma, Ken Yeang ve Winy Maas önderliğindeki MVRDV’nin hazırladıkları projeler incelendiğinde Yeang’ın tasarımlarının daha oturaklı olduğu, Kuma’nın tasarımında İstanbul’un yedi tepesine gönderme yapıldığı, bununla beraber MVRDV’nin projesinin yapıları suyla buluşturmak için lagunlar yapması nedeniyle oldukça cesur bir proje olduğu vurgulandı. MVRDV’nin çalışmasında, marinanın proje alanının içine girmesinin, yerleşim bölgesinin merkezini ve projeyi canlandırdığı konuşuldu. Yarışmayı kazanan Yeang’ın tasarımında bu bölgenin ekolojik bir koridor olarak algılandığı oysa MVRDV’nin yeşil alanları kıyılarda, kamusal alanı ise merkezde toplamasının daha inandırıcı olduğu belirtildi. Ayrıca Yeang’ın projesinde kütlesel olarak çok büyük binaların olması eleştirildi. Üç proje karşılaştırıldığında yarışmayı Yeang’ın projesinin kazanmış olmasına rağmen, MVRDV’nin projesinin tasarım ve uygulama açısından daha etkileyici olduğu konuşuldu.

Toplantının sonunda bu projelerin tasarlanması sürecinde yarışmaya katılan mimarlar tarafından yeterince araştırma yapılıp yapılmadığı ve burada yaşayan insanların ve onların ihtiyaçlarının dikkate alınıp alınmadığı sorgulandı.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.