Haberler

Facia kapıda

Tarih: 2 Mayıs 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Şenol Demirci
Bakırköy'de birçok binanın güçlendirme yapılsa bile oturulmayacak durumda olduğu ortaya çıktı. Yapılan detaylı incelemeler sonrasında 82 binanın derhal yıkılması, 244'ünün de güçlendirilmesi gerektiğine karar verildi. Bakırköy Belediyesi, uyarıları dikkate almayan vatandaşlara tebligat göndererek, dört ay içinde yıkım veya güçlendirme yapmalarını istedi.

Bakırköy Belediyesi, ilçe sınırlarında bulunan 10 bin 162 bina üzerinde iki üniversitenin katkılarıyla "depreme hazırlık" araştırması yaptı. Araştırma sonuçlarına göre, Bakırköy'deki yapıların 443'ünün çok yüksek riskli, 2 bin 997'sinin yüksek riskli, 4198'inin ise orta riskli olduğu belirlendi. Bakırköy Belediyesi de, ilgili kurumlara başvurarak, "riskli binalar için uygun koşullarda kredi verilmesi yönünde çalışma yapılmasını" talep etti.

12 milyon dolar yardım
Yanıt gelmemesi üzerine Bakırköy Belediyesi başta Başbakanlık ve Bayındırlık Bakanlığı olmak üzere birçok kuruma yeniden taleplerini tekrarladı. Ancak yine bir yanıt gelmedi.

Bu arada Dünya Bankası, deprem riski taşıyan binaların tespitinde kullanılmak üzere 12 milyon dolar kredi sağladı.
Bakırköy Belediyesi de bu krediyle riskli binalarda "ayrıntılı inceleme" yaptırmak isteyen vatandaşlara çağrı yaptı. 369 binanın sahiplerinin başvurusu üzerine yapılan incelemenin sonuçları ise korkutucuydu.

Raporda, 369 binadan 82'sinin hemen yıkılması gerektiği ifade edildi. Bu binaların 6'sının 2004'te Konya'da çöken ve 92 kişinin yaşamını yitirdiği Zümrüt Apartmanı'ndan bile daha kötü beton kalitesine sahip olduğu belirlendi. Toplam 244 binanın ise güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

'Dört ay içinde yıkın'
Bu korkutan rapora rağmen binalarda yıkım ve güçlendirme işlemi yapılmayınca Bakırköy Belediyesi nisan ayından bu yana ilgili bina maliklerine tebligat göndermeye başladı. Yıkılması gereken binaların maliklerinin tebligatında şöyle denildi:
"Yapılan çalışma sonucunda yapınızın güçlendirilmesinin ekonomik olmadığı tespit edilmişti. Bu nedenle mevcut yapınızın oluşabilecek bir depremde ağır hasar alma veya yıkılma tehlikesi olduğundan can ve mal emniyeti açısından tehlike oluşturacağı aşikardır.

Yapının yenilenmesi açısından ruhsat almak üzere yazımız ve eklerinin tarafımıza tebliğ tarihinden itibaren 4 ay içerisinde başkanlığımıza müracaat etmeniz gerekmektedir."

Vatandaş korkmuyor
Bakırköy Yapı Güvenliği Müdürü İlyas Çınar, vatandaşların korkmadığını belirterek şunları söyledi:
"Vatandaşlar, 'Binamız sağlam, size inanmıyoruz' tavrı içinde. Bir kamyonun yaratacağı sarsıntıyla çökeceği bilimsel verilerle kanıtlanmış 6 binanın malikleri de aynı şekilde düşünüyor. 4 ayda rotalarını belirlemezlerse sonuçlarına katlanacaklar. 82 bina 'afet riski' taşıyor. İstanbul Belediyesi istediği zaman bu binaların yıkma yetkisine sahip" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.