Haberler

İlk Dijital Müzemiz

Tarih: 2 Mayıs 2006 Kaynak: Türkiye
Kayseri’ye girdiğinizde, “Şehri gezmeye Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi’nden başlayın” uyarılarıyla karşılaşırsınız. Şehirde yaşayan insanlar için aynı zamanda park, eğlence ve ‘kaçış’ yeri haline gelen müzeyi bu kadar önemli kılan birçok özelliği, ancak gezdikten sonra fark edersiniz.

Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi, dijital bir müze ve bilgi merkezi olmasının ötesinde, dünyanın sayılı, ülkemizin ise ilk dijital müze yatırımı olarak dikkat çekiyor. Kayserili iş adamı Kadir Has’ın katkılarıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 6 katlı binanın ilk katında ‘Kent Müzesi’, ikinci katında bu şehrin dünya medeniyetine armağan ettiği Mimar Sinan adına yapılmış ‘Mimar Sinan Müzesi’, üst katlarında ise lokanta, seyir terası gibi bölümler yer alıyor.

Yaklaşık 400 metrekarelik bir alanda kurulmuş olan ‘Kent Müzesi’nin 12 ayrı bölümündeki 82 ekran monitörüyle Kayseri ile ilgili konular 6’şar dakikalık video prodüksiyonlarla sunuluyor. Kayseri Tarihi, Tarihi Eserler, Coğrafya ve Nüfus, Kayseri Mutfağı, Doğal Güzellikler, El Sanatları, Modern Kayseri, Kent ve Eğitim, Erciyes, Tarım ve Ticaret, Konut Mimarisi ve Bağ Kültürü, Sanayi Şehri Kayseri bu bölümün başlıklarını oluşturuyor.

Şehir Hakkında Herşey
Monitörler, IBM bilgisayarlardan oluşan bir network üzerine kurulu “Müze Yönetim Sistemi” programı tarafından kontrol ediliyor. Böylece değişik ziyaretçi grupları için farklı tarzda geliştirilen sunumlar, ziyaretçilere gösterilebiliyor ve bilgisayarların yönetimi, ziyaretçiye mesaj verme gibi birçok ilave işlem de yapılabiliyor.

Monitör ve maketlerdeki sunumların sesleri ise seslendirme konusunda dünya pazarını elinde bulunduran Alman menşeli Sennheiser marka Guideport Müze Seslendirme Sistemi ile gerçekleştiriliyor.

Müzeye gelen ziyaretçiye giriş bankosunda giriş kaydı “Müze Giriş Kontrol Sistemi” programı ile yapıldıktan sonra, isteğe göre Türkçe veya İngilizce ses cihazı ve kulaklık veriliyor. Kulaklığa ilk olarak giriş bilgileri ile kullanım bilgileri sesi ulaştırılıyor. Ardından, ziyaretçi hangi monitörün önünde ise o sunuma ait sesi duyuyor. Dolayısıyla sunumlara ait sesler birbirine karışmadan, her ziyaretçi için kendi dilinde dinleme imkanı sağlanıyor.

“Kent Rehberi” programından yararlanmak isteyen ziyaretçiler sadece ekrana dokunarak, Kayseri ile ilgili öğrenmek istediği her tür bilgiye ulaşabiliyor.

Mimar Sinan’ın Eserleri
‘Mimar Sinan Müzesi’nin bulunduğu katta da büyük dahinin önemli eserlerinin maketleri sergileniyor. Burada 6 ayrı bölümde Mimar Sinan’la ilgili olarak Mimar Sinan’ın Hayatı, Sinan ve Süleymaniye, Sinan’da Sivil Mimari, Sinan ve Selimiye, Sinan’ın Sanatı ve Eserleri, Sinan’ın Yurtdışı Eserleri konuları, tıpkı ‘Kent Müzesi’ katında olduğu gibi sunuluyor.
6’şar dakikalık video prodüksiyon ve 82 ekran monitörle izlenen Mimar Sinan eserleri ise Süleymaniye Külliyesi, Selimiye Külliyesi, Edirne Kapı Mihrimah Sultan Külliyesi, Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Haseki Külliyesi, Kayseri Kurşunlu Camii ve Mağlova Kemeri. Bu bölümde yer alan Mağlova Kemeri sabit olup, diğerleri dairesel olarak hareket ediyor.

Yine bu katta orta bölümde iki ayrı plazma ekranda Mimar Sinan hakkında belgesel filmler sunuluyor ve ayrıca bu katta bir projeksiyon cihazıyla Mimar Sinan’ın eserleri slayt gösterisi yapılıyor. Mimar Sinan ve eserleri ile ilgili her türlü bilgi, fotoğraf ve araştırma da kullanıcıların hizmetine sunuluyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.