Haberler

Tarihi sur çıktı, kazı durdu

Tarih: 2 Mayıs 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Güvemli
Marmaray Projesi kapsamında Yenikapı'da yürütülen arkeolojik kazılarda bulunan ve tümüyle yok olduğu sanılan Konstantin Surları'ndaki kazı çalışması durdu. 4 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun surların korunmasına karar vermesi ile Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün (DLH) de kazıları durdurması Konstantin Surları'nı ortada bıraktı. DLH'nin kararı beklenirken İstanbul arkeolojisine ışık tutan Konstantin Surları'nda ciddi bir tahribat başladı.

Marmaray için 3 ayrı noktada yürütülen arkeolojik kazılarda en çok tarihi kalıntıya rastlanan bölge Yenikapı oldu. Yenikapı'da 1. bölge olarak tanımlanan bölgede değişik çağlara ait 8 tekne bulundu. Teknelerle ilgili çalışmalar sürerken üçüncü bölgede başlayan kazılarda kent tarihi açısından önem taşıyan Konstantin Surları'na ulaşıldı.

Kazının sorumlusu arkeolog Metin Gökçay , burada çalışmalara başladıkları sırada geç dönem bahçe duvarları bulduklarını ve onları belgeleyip kazıya devam ettiklerini anlattı. Kazıya devam ederken doğu-batı yönünde 4.5 metre genişliğinde düzgün taşlarla örülmüş bir duvar gördüklerini belirten Gökçay, ''Bunların Konstantin Surları olduğuna eminim. Genişliği 4.5 metre, uzunluğu 51 metre kadar. 1500'lerin başında yıkıldığı söylenen Hisar Kapısı, surların önemli bir kapısı. Roma'ya giden yol ile mutlaka bağlantısı var'' dedi. Konstantin Surları'na ait bir parçanın bugüne dek hiç bulunmamış olması nedeniyle kazının büyük önem taşıdığını ifade eden Gökçay, bin yıl kadar önce yaşanan bir depremde tsunaminin yok ettiği ''Eleutherion Limanı'' nı da bulduklarını söyledi.

Surlarda Gizli Yol
Konstantin Surları'nın içinde gizli bir yol bulduklarını ifade eden Gökçay, ''Deniz tarafına açılan suru kesen 2 metre genişlikte 's' şeklinde gizli yol bulduk. Yüksekliği yaklaşık 1.90, genişliği de 1.80 civarında. İçinde bulduğumuz 16 adet yağ kandili, aydınlatılarak geçilen bir yol olduğunu gösteriyor' dedi.

Gökçay, tsunami ile yok olduğu tahmin edilen Eleutherion Limanı'nın 4. yüzyıldan itibaren kullanıldığını düşündüklerini ifade ederek şu bilgileri verdi: ''İskelelerin kuzey tarafında 60 adet taş çapa bulduk. Moğol yüzlü bir kap bulduk. Bu, Rusya ile ticaretin olduğunu gösteriyor. Sandaletler bulduk. O dönemdeki Bizans giyim tarzını gösteriyor.''

Gökçay, DLH'nin surların korunmasına karar verilmesi üzerine kazıyı durdurduğunu anlatarak şunları söyledi: ''Belirsizlik olduğu için çalışmalar durdu. DLH istasyon yapamayacağı için kazmak istemiyor. Kararın çabuk alınması gerekiyor, surlarda tahribat başladı bile. Gizli yolun üstündeki şaplı alanda dökülmeler başladı. Surların çok fazla dayanması mümkün değil. Güneşten, kardan, yağmurdan korunması gerek.''
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.