Haberler

Malezya’nın yaşayan ruhu: Petronas

Tarih: 2 Mayıs 2006 Kaynak: NTVMSNBC
Malezya’nın dini, kültürel ve tarihsel geçmişini yansıtan Petronas, metal ve cam mimarisiyle, gündüz güneşi, gece de ışığı yansıtması nedeniyle, “Malezya’nın hem gündüz hem gece yaşayan ruhu” olarak kabul ediliyor.
Malezya'nın gündüz ve gece yaşayan ruhu Petronas Kuleleri, Asya'nın tüm mimari özellikleri ile etnik kültürünü yansıtıyor. 

Malezya’nın petrol şirketi Petronas tarafından yaptırıldığı için Petronas adı verilen kuleler, mimari motifinde, sadece İslami değil, Asya’nın büyük Budist tapınaklarındaki çizgileri de yansıtıyor ve bu nedenle, Malezya’nın Malay ve Çinli etnik özelliklerinin oluşturduğu kompozisyonu yansıtıyor. Asya’nın tüm mimari özelliklerinin yanısıra etnik kültürünü de yansıtan Petronas Kuleleri’ni her gün binlerce turist ziyaret ediyor.

İkiz Kule olması nedeniyle, dünyanın en büyük ikiz kuleleri olan Petronas Kuleleri, Kuala Lumpur’un ticaret ve finans bölgesinin merkezinde yer alıyor.

Kuleler Gökyüzü Köprüsüyle Birbirine Bağlı
Petronas kuleleri, 452 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek yapıları arasında tescillenmiş bulunuyor. İki kule, aralarındaki iletişim ve dolaşımın sağlanması amacıyla 170. metrede, 41 ve 42. katlarda Gökyüzü Köprüsü ismi verilen köprülerle birbirine bağlanıyor, köprülerin uzunluğu ise 58 metre boyunda bulunuyor.

Gökyüzü Köprüsü, Malezya’da, dünyada yaşayanlar ile ruhlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bir köprü olarak, fiziki ve ruhani dünya arasındaki geçişi yansıtmak için de kullanıyor.

Ayrıca ofis kuleleri alt giriş zeminiyle, çok katlı bir alışveriş ve eğlence galerisiyle birbirine bağlanıyor.
Dünyanın en büyük ikiz kuleleri unvanına sahip olan Petronas Kuleleri, fiziki ve ruhani dünya arasındaki geçişi yansıtan gökyüzü köprüsüyle birbirine bağlı bulunuyor.

Petronas Kuleleri, Kuala Lumpur, 1998 yılında Arjantinli mimar Cesar Pelli tarafından tasarlanan, 88 katlı, 452 metre yüksekliğindeki kulelerin her biri için ayrı bir inşaat şirketi görevlendirildi. Ağırlıklı olarak İslami mimari tarzında hazırlanan ve çelik ile sağlamlaştırılmış camdan oluşan kule, deprem ve yıldırımlara karşı oldukça dayanaklı bir tasarıma sahip bulunuyor. Petronas Kuleleri’nde 32 bin pencere bulunuyor.

Çok Uluslu Şirketlerin Ofisleri
Tonlarca çeliğin ve betonun kullanıldığı Petronas Kuleleri, çok sayıda ofisi bünyesinde bulunduruyor.

Çok sayıda tanınmış şirketin temsilcisinin çalıştığı kulenin kiracılarından bazıları, Accenture, AlJazeera International, Bloomberg, IBM, McKinsey& Co ve Microsoft gibi ünlü şirketlerden oluşuyor.

Kulelerin Simgesi Olan Film "Kurda Tuzak"
Kulelerin daha da çok tanınmasına neden olup, neredeyse simgesi haline gelen bir başka olay ise Sean Connery ile Catherine Zeta- Jones’un birlikte oynadığı 1998 yapımı “Kurda Tuzak - Entrapment” isimli film. Polisiye-gerilim tarzındaki Kurda Tuzak filminde, Catherine Zeta-Jones, kendisini hırsız gibi göstererek, efsanevi hırsız Sean Connery’i yakalamaya çalışan bir sigorta şirketi dedektifi rolünü oynuyor.

Kulelerin daha da çok tanınmasına neden olan ve Sean Connery ile Catherine Zeta-Jones'un oynadığı ''Kurda Tuzak - Entrapment'' filmi, kulelerin neredeyse simgesi haline geldi.

Film, ülkelerinin geri kalmış bir ülke gibi gösterilmesi nedeniyle, baştan Malezyalıların tepkisini çekmesine rağmen, yapımcı şirket, filmi, ABD’den önce, dünyada ilk olarak Kuala Lumpur’da yayına sokarak jestte bulunması sonucu, filmin yayınlanmasının ardından Malezyalıların da gönlünü almış oldu.

Petronas Kuleleri, Microsoft başta olmak üzere birçok bilgisayar oyununun içinde de yer alıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.