Haberler

Metropoliten’de yaprak dökümü

Tarih: 2 Mayıs 2006 Kaynak: Birgün
Akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 300'den fazla uzmanın görev yaptığı başkanlığını Prof. Dr. Hüseyin Kaptan'ın yaptığı merkezin Ulaşım Planlama Grubu içerisinde yer alan Prof. Dr. Haluk Gerçek ile Şehir Planlamacısı Orhan Demir, merkezin işlevsiz hale getirildiği ve kent planlamasında önemli olan kararların merkez dışında alınmasını gerekçe göstererek görevlerinden istifa etti.

Son aylarda önce "7 tepeye, 7 tünel", ardından Bayındırlık Bakanlığının 3. köprü ve ikinci tüp geçit projelerinin, merkezde görevli uzmanlar arasında yarattığı rahatsızlık, iki istifaya neden oldu. Merkez Başkanı Kaptan'ın çabaları da, Gerçek ile Demir'in istifalarını engelleyemedi. Merkezdeki istifaların bununla sınırlı kalmayacağı ve devamının geleceği belirtiliyor.

Projeler Dışımızda
Gerçek ile birlikte merkezden ayrılmaya karar veren şehir planlamacısı Orhan Demir de, çok yararlı olamadığını düşündüğü için ayrılmaya karar verdiğini belirterek, "Projeleri gazetelerden öğreniyorduk. İstanbul için çok stratejik olan projeler, İstanbul'un planlaması için kurulan ekibin dışında gelişiyor. Bu hepimizi rahatsız ediyordu" dedi.

Uzmanları Dinleyen Yok
İstifasıyla ilgili olarak konuşan İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, "Yararlı olmadığıma inandım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve hükümetin projeleri ile bizim projelerimiz arasında büyük farklar var. İşlevsiz hale getirildik. Bazı projelerde, '7 tepeye, 7 tünel' gibi İMP'ye hiç sorulma gereği bile duyulmadı. Tünel projeleri hiçbir şekilde tartışılmadı. Son olarak Ulaştırma Bakanlığı'nın otomobiller için tüp tünel projesi onay aldı. 3. köprü yolda. Bütün bunların ciddi olarak tartışılması gerekiyordu..."

Trilyonları kaldırımda çiğnedik
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 2005 yılında belediyelerin kaldırım ve bordur yapımı için çok büyük harcamalar yaptığını açıkladı. Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında kaldırım ve bordur yapımı için 59.8 trilyon lira harcadığını bildirdi..

Aksu, Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, kaldırım ve bordüre 2005 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 27 trilyon, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6.8 trilyon, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 6.3 trilyon, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 1.5 trilyon, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 7.9 trilyon, Antalya Belediyesi'nin 2.8 trilyon lira ayırdığı da belirtildi.

Kullanım Süreleri
İçişleri Bakanı Aksu, yanıtında, söz konusu belediyelerin 2001, 2002, 2003 ve 2004 yıllarında da kaldırım ve bordur yapımına trilyonlarca lira harcadıklarını bildirdi. Bakan Aksu, "Döşenmiş olan beton bordur ve kaldırım taşlarının kullanım sürelerinin dış etkenlere ve yapım şartlarına göre değiştiğini" de ifade etti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.