Haberler

Sanayi istemeyen kent

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, kentte ağır sanayiye izin verilmemesi gerektiğini söyledi, mahallelerin arasında bulunan fabrikaların da nakledilmesini istedi. 

Tuzla'da toprağa ve suya karışarak İstanbul'un geleceğini tehlikeye sokan zehirli variller, ağır sanayi tesislerinin kent dışına taşınma sürecini de hızlandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, kentte yeni sanayi tesislerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi, çevre konusunda yatırım yapmaktan kaçınan sanayicilere büyük tepki gösterdi.

İstanbul'un geçmişte sanayi şehri olarak kurgulandığını belirten Topbaş, "Bundan dolayı kente 12 yılda 50 milyon kişi göç etti" dedi. Gelişmiş kentlerde yüzölçümünün en fazla yüzde 20'sinin sanayi bölgesi olduğunu söyleyen Topbaş bu oranın İstanbul'da yüzde 37'ye ulaştığını vurguladı. Bu miktarın azaltılmasını isteyen Kadir Topbaş, "İstanbul'da artık yeni sanayi tesislerinin kurulmaması lazım. Hatta çevreye zarar veren ağır sanayinin de İstanbul'u terk etmesi ve farklı bölgelere doğru kayması gerekmekte. Fabrikaların birçoğu mahallelerin arasında, yaşam alanı içinde kalmış. Bu arazileri bir dönüşüme tabi tutarak, sanayiyi başka bir yere nakletmek daha doğru" dedi.

'Tuzla'ya 1050 yıl gerek'
Topbaş, çevre güvenliği için yeterli yatırımlardan kaçınan sanayicilere tepki göstererek şunları söyledi: "Tuzla'da bulunan varillerdeki zehirli atık toprağa karışmış. Yeraltı sularına ve zemine nasıl tesir ettiğini, ne kadar zamanda telafi edileceğini de bilmiyoruz. Bilim adamlarının ifadesine göre 35 santimlik tarım toprağı 1050 yılda oluşuyor. Onların bertarafı konusunda belki bir maliyet var, ama o maliyete katlanmak lazım. Özellikle çevreye zarar veren sanayi, mutlaka kendi atığını çevreye zarar vermeyecek hale getirmeli."

Deniz kirliliğini önlemek için iki yılda 638 kilometre atıksu şebekesiyle birlikte 68 derede başlattıkları ıslah çalışmasıyla İstanbul sahil şeridinin 138 km'sini denize girilebilir hale getirdiklerini belirten Topbaş, hava kirliliğinin önüne geçebilmek içinde Silivri'den Şile'ye kadar toplam 12 bin kilometre doğalgaz hattı döşediklerini söyledi. Topbaş, "Çevre konusanda yaklaşık 800 milyon dolar yatırım yaptık" dedi.

İstanbul'da kent içinde kalan sanayi tesislerinin il sınırlarının dışına taşınması planı yaklaşık 20 yıllık geçmişe dayanıyor. Nakliye ve maliyet kolaylığından dolayı İstanbul'un ilk sanayi bölgesi olarak seçilen Haliç ve çevresi 1980'li yıllarda kent dışına taşınırken, Kazlıçeşme'deki deri fabrikalarının taşınması 1990'lı yılları buldu.

Yeni plan hızlandıracak
İstanbul'un eski sanayi alanları Topkapı, Zeytinburnu, Cendereyolu, Tuzla gibi noktaların yanı sıra Tarihi Yarımada'daki kuyumcu, matbaacı, ayakkabı atölyelerinin de kent merkezi dışına taşınmasına çalışılıyor. İstanbul'un yeni hazırlanan Çevre Planı doğrultusunda, İstanbul'daki ağır sanayi tesislerinin kent dışına taşınma sürecinin hızlanması bekleniyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.