Haberler

SPK’dan ’Küçük Eve Düşük KDV’ Önerisi

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: Hürriyet
SPK Başkanı Doğan Cansızlar, emlak sektörü için yeni bir KDV modeli önerdi. Cansızlar, "150 metrekareyi geçen konutlarla ilgili yüzde 18 olan KDV’nin metrekareye göre oranlarının farklılaştırılmasında yarar olduğuna inanıyorum. Örneğin 100-150 metrekarede yüzde 2, 150-170 metrekarede yüzde 5 gibi" dedi.

Gayrımenkul Yatırım Ortaklıklarının, konut sektöründeki kayıt dışılığı azaltacağını söyleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, inşaat sektörü için yeni bir KDV modeli önerdi. "GYO’larda yüzde 18 civarındaki KDV uygulamasının proje bitinceye kadar yüzde 1’lere indirilmesinde büyük yarar var. Aynı şekilde 150 metrekareyi geçen konutlarla ilgili yüzde 18 olan KDV’nin de metrekareye göre oranlarının farklılaştırılmasında yarar olduğuna inanıyorum. Örneğin 100-150 metrekarede yüzde 2, 150-170 metrekarede yüzde 5 gibi" dedi. Cansızlar, inşaat şirketlerinin artık tahvil ve bono ihraç ederek finansman sağlayabileceklerini de ifade etti.

17.6 Milyar YTL Kredi: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) tarafından düzenlenen "6. Gayrimenkul Zirvesi"nin açılışında konuşan Cansızlar, konut kredisi miktarının Nisan ayı itibariyle 17,6 milyar YTL’ye ulaştığını, yıl sonuna kadar 25 milyar YTL’ye yükseleceğini tahmin ettiğini bildirdi. Cansızlar, 2000 yılında çalışmalarına başladıkları Mortgage sistemi konusunda şu anda Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerin devam ettiğini belirterek, sistemin inşaat sektöründe önemli bir canlanma sağlayacağını, işsizlikle mücadele ve ekonomiye katkıda bulunacağını ve GYO’ların sayısını artıracağını söyledi.

Yabancıya Sınırlama: Mortgage sistemi ile birlikte GYO’lar için yeni iş alanları açılacağını bildiren Cansızlar, GYO’larla ilgili bir takım düzenlemeler yaptıklarını, yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartını kaldıracaklarını, artık yabancılarla çok daha rahat bir şekilde ortaklıklar kurulabileceğini anlattı. Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı görüşmelerinin devam ettiğine işaret eden Cansızlar, "Orada GYO’larla ilgili kurum bünyesinde yüzde 15 stopaj getirilmeye çalışılıyor. Bu, oldukça olumsuz bir gelişme. Umarım bu değişiklik yapılmaz" dedi. Cansızlar, Mortgage sisteminde ücretlilere bazı kolaylıklar getirmeye çalıştıklarını anlatarak, "75 bin YTL’lik bir kredinin yüzde 1 faizle 10 yıl vadeli olduğunu varsaydığımızda ücretlinin ücret matrahından düşürülecek kısım yıllık bin 82 YTL. Bu, 10 yılda ise 10 bin 825 YTL istisna tutarına denk geliyor" diye konuştu.

Özince: Konut kredisi faizleri çok uygun 
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, konut kredisi faiz oranlarının çok uygun olduğunu söyledi. Özince, "Kredilerdeki vade dikkate alındığında, zaten göreceli olarak tüketici kredilerinin en pahalılarından olması gerekir ki şu anda en ucuzu. Bence faiz fiyatı açısından son derece iyi bir dönem yaşıyoruz. Konut kredilerinde çok düşüş beklemiyorum. Zaten konut kredilerinde faizin düşmesini beklerken, belki fiyat artışı da yaşayan vatandaşlarımız olmuştur. Bu fiyat, bence güzel bir fiyat." Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın konut fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine de Özince, fiyatın daima ucuzlamasını istediğini ifade etti. Özince, "Her alanda fiyat, başta bankacılıkta faiz olmak üzere her zaman dile getiriyorum, ucuzlamalı, faiz de azalmalı. Her işin, her şeyin fiyatı rekabetle, kendi doğallığıyla piyasada düşmeli" dedi. Konut fiyatlarında hızlı bir yükselme gördüklerini ifade eden Özince, "Konut fiyatlarının hızla yükselmesi, milyonlarca orta ve düşük gelirli vatandaşı konut sahibi olma düşüncesinden uzaklaştırıyor" dedi.

Yabancıya gayrimenkul satışı hızlanmalı
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara gayrimenkul satışının artmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Belki stratejik bölgelerdeki satışlar hariç, yabancılara gayrimenkul satışının hızlanması lazım" dedi. Türkiye’de arazilerin yeterince envanterinin çıkarılmadığını, ülkenin kadastrosunun henüz tamamlanmadığını belirten Bayraktar, yabancılara gayrimenkul satışının önemine işaret etti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.