Haberler

Lüks konut fiyatı düşecek

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal
GYODER raporuna göre, lüks konutta doygunluk yaşanacak ve fiyatlar düşecek. Buna karşılık standart konutların fiyatları ve kirası yükselecek

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlatılan 'Gayrimenkul Sektörü Araştırma Raporu'na göre, yeni konutların fiyatları ve kira gelirleri artacak.

'6. Gayrimenkul Zirvesi' kapsamında bugün açıklanacak raporda, sektör ve İstanbul için öngörülere olacak. Rapora göre, 2000 yılı itibarıyla Türkiye'deki 13.6 milyon konutun yüzde 38'i inşaat ruhsatı olmadan üretildi, İstanbul için bu oran yüzde 52. Bu nedenle Türkiye ve İstanbul'da ruhsatlı ve standartlar uyumlu yüksek sayıda konut açığı var.

Rapora göre Türkiye'nin AB tam üyelik süreci, gayrimenkul sektörünü olumlu etkileyecek, yabancı aktörler sektörde faaliyet göstererek rekabet yaratacak, satın alma ve birleşmeler yaşanacak. Tam üyelikte diğer ülkelerde yaşandığı gibi yabancı sermaye yatırımları da genişleyecek.

İstanbul'a 2.5 milyon ev

Rapordaki tespitler ise şöyle:

-İstanbul'da 2005 itibarıyla toplam 3.4 milyon konut var. Bunların yüzde 50'si ruhsatsız standardı ve kalitesi düşük.

-Kentte 2015'e kadar her yıl 250 bin olmak üzere toplam 2.5 milyon konut talebi olacak.

-Konutların yıllık dağılımı ise şöyle: 10 bin adet A grubu lüks, 170 bin B grubu standart, nitelikli, 70 bin C grubu sosyal konut, 118 bin yeni ihtiyaç, 119 bin yenileme ve 13 bin yatırım kaynaklı.

-Silivri, Tuzla, Çatalca, Büyükçekmece, Sarıyer ve Beykoz yeni ilave konut alanları olacak. İstanbul'da yeni konut üretimi sur içi ilçelerinde yenileme yatırımı ile, sur dışındaki ilçelerde kentsel dönüşüm ve yeni yatırım ile şehir merkezi dışında ilçelerde ise yeni konut yapımı ile gerçekleşecek.

Yeni sanayi bölgeleri

-Konutta A tipi lüks konutlarda doygunluk yaşanacak. Sınırlı talep ile fiyat artışları sınırlı kalacak, hatta gerileme olacak. B tipi nitelikli konutlar talebi ise hızla genişleyecek. Yeni konutların fiyatları ve kira gelirleri artacak.

-Alışveriş ve cazibe merkezleri, İstanbul ve büyük şehirlerden diğer şehirlere yayılacak.

-Önümüzdeki dönemde A sınıfı ofislere talep artacak. Talep daha çok yabancı şirketlerden ve hizmet sektörü ağırlıklı büyük Türk şirketlerinden gelecek.

-İstanbul'da şehir içinde kalan sanayinin orta-uzun vadede şehir çevresine ve dışına çıkacak. Sanayi için iki yeni gelişme alanı olacak. Avrupa Yakası'nda İkitelli-Hadımköy arası, Anadolu'da Kartal-Gebze arası bölgeler.

-Yeni sanayi ve lojistik alan talebi artacak. Sanayi alanında satış fiyatlarının lojistik alanlarda ise kiraların artması bekleniyor.

-Avrupa yakasında Güneşli, İkitelli, Ambarlı, Beylikdüzü ve Hadımköy, Anadolu'da Ümraniye, Dudullu, Samandıra, Sarıgazi ile Tuzla lojistik alanı olacak.

-2015'te turizmde yatak ihtiyacı 146 bin 125 olacak. 10 yılda İstanbul'a ilave 91 bin 325 yatak gerekiyor. Bunların 600 yataklı 5 yıldızlı oteller ve 200 yataklı üç-dört yıldızlı oteller ile karşılandığı varsayıldığında 60 yeni beş yıldızlı, ve 276 tane yeni üç yıldızlı otele ihtiyaç olacak.

Beyaz çatıyla tasarruf
Kaliforniya Enerji Bakanı Arthur Rosenfeld, ülkesindeki beyaz çatı uygulamasıyla yılda 200 milyon dolar tasarruf sağlandığını belirterek, "Bu bir teknolojik hile, bunu Türkiye'ye de tavsiye ediyorum" dedi.

6. Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Rosenfeld, özellikle Kaliforniya'da enerji tasarrufunu çok ciddiye aldıklarını ve enerji tasarrufu yapan evler yaptıklarını anlattı. Rosenfeld, beyaz çatılı evlerde daha az klima çalıştırma gereğinin ortaya çıktığını, bunun Türkiye'deki emlak geliştiriciler tarafından da uygulanabileceğini söyledi. Los Angeles'ta beyaz çatı uygulamasının zorunlu olduğunu belirten Rosenfeld, "Beyaz çatı uygulamasıyla, yılda 200 milyon dolar tasarruf sağlanıyor. Bunu Türkiye'ye de tavsiye ediyorum" diye konuştu. 2008 yılından itibaren yeni bir bina standardına geçileceğini de dile getiren Rosenfeld, sözünü ettiği uygulamayı otomobillerde de kullanmayı istediklerini belirterek, "O zaman arabalar güneş altında çok fazla ısınmayacak ve bu durumda havalandırmadan yüzde 3'lük yakıt tasarrufu sağlayacak" ifadesini kullandı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.