Haberler

Mortgage yasası bu yılın ikinci yarısında uygulanmaya geçer

Tarih: Kaynak: Dünya
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, yasanın ay sonuna kadar meclis genel kurulunda görüşülüp kanunlaşacağını söyledi. Cansızlar, 2006 yılının ikinci yarısından itibaren de uygulamaya başlanmasını beklediklerini kaydetti.

Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GİYODER) tarafından organize edilen Gayri Menkul Zirvesi'ne katılan SPK Başkanı Cansızlar, konut finansmanındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Cansızlar, çarpık kentleşme ve nitelikli konut eksikliği, konut edinimiyle ilgili finansman sorunun önemine dikkat çekerek, "Konut edinimiyle mali sektör bütünleşmemiş. Konut alımlara yakınlardan elde edilen bir takım borçlanmalarla yürütülüyor." dedi. İpotekli konut sistemiyle ilgili yasa çalışmalarına 2000 yılından itibaren başlandığını söyleyen Cansızlar, "Yasa bugün öğleden sonra Meclis Plan Bütçe komisyonunda görüşülecek. Bu ay içinde bu kanunu geçerek yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Bu senenin ikinci yarısından itibaren uygulamaya girmeye başlayacaktır." şeklinde konuştu.

Mortgage sisteminin devreye girmesinin konut arzı üretimini de destekleyeceğini söyleyen Cansızlar, "Konut sektörünün fiyatların arttığı biliniyor. Arzın çoğaltılması için oldukça yoğun konut üretimi yapılıyor. Dar gelirli sosyal amaçlı konutlar üzerinde yürütülüyor. Toplu konutlar alt yapısı hazır arsa üretimi kritik bir rol oynuyor. İnşaat sektörü önemli bir canlanmaya neden olacak bir sistem." diye konuştu. Son iki yılda 12 - 13 milyar YTL olan kredi stokunun, bu yıl 17,6 milyar yeni liraya ulaşacağını söyleyen Cansızlar, yıl sonuna kadar 25 milyar YTL'ye ulaşmasını beklediklerini belirtti. Bu kredilerin Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranının yüzde 3,5'a tekabül ettiğini söyleyen Cansızlar, bu rakamın Avrupa Birliği'ndeki yüzde 40'ın altında olduğunu belirtti.


Yüzde 15'lik stopaj getirilmeye çalışılışıyor
İpotekli konut sisteminin hayata geçmesiyle birlikte Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nda da (GYO) önemli gelişmelerin olacağını söyleyen Cansızlar, "GYO'ların nitelikli konut üreteceklerini yöneleceklerini tahmin ediyorum. Onlar için yeni iş alanları açılıyor." dedi. Bu arada kurumlar vergisi yasa tasarısının da mecliste görüşüldüğünü belirten Cansızlar, tasarıdaki yüzde GYO'ların kurum bünyesine yüzde 15'lik stopajın getirilmeye çalışıldığını kaydetti. Bu durumun oldukça olumsuz bir gelişme olduğunu kaydeden Cansızlar, yüzde 15'lik stopajın yatırımlar üzerinden yapılmasının gerektiğini dile getirdi. Çalışanların konut için alacakları 100 bin YTL'ye kadar olan kredinin vergi matrahlarından düşürülmesi için de düzenleme yapıldığını hatırlatan Cansızlar, yasanı kapsamının ilk başta bitmiş konutları içine aldığını ancak daha sonraki bir değişiklikle yarım kalan projelerin ve kentsel dönüşüm projelerin de dahil edildiğini bildirdi. SPK Başkanı, uluslar arası alanda uygulaması bulunmamasına rağmen işyerlerinin de yasa kapsamına işletmeye kredi verilmesi için çalışmaları yapıldığını ifade etti. Cansızlar yasa ile birlikte, ipotek teminatlı menkul kıymet ve varlık teminatlı menkul kıymet gibi yeni finansal ürünlerin de hazırlandığını duyurdu. Konutlardan alınan vergilerdeki çarpıklığa da dikkat çeken Cansızlar, yüksek oranda vergi ödememek için 300 metrekarelik evin önce 150 metrekare şeklinde iki ayrı şeklinde yapıldığını, satın alma işlemi tamamlandıktan sonra duvarın yıkılarak birleştirildiğini örnek gösterdi. Cansızlar, konut kredilerinin metrekareye göre yüzde 2-3'den yüzde 18'e kadar gidecek şekilde düzenlenmesinin önemine işaret etti.

Zirveye katılan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gayri menkulün gelişmesiyle birlikte kaçak yapılaşmanın tamamen yok olacağını belirtti. 81 belediye ile gece kondu dönüşüm projesinin başlatıldığını hatırlatan Bayraktar, TOKİ'nin alt yapısı hazırlanmış arsa üretmek yerine konut üretmesine ilişkin eleştirileri yanıtladı. Bayraktar, "Bilindiği üzere 2,5 3 milyon civarında konut açığı var. Alt gelir grubu ve yoksulların barınma sorunu var, gelir seviyesi yüksek olanlar ister kirada ister ev sahibi olabiliyor ancak yoksul insanların alım ihtiyacı yok. Anadolu'ya yayılan gece kondular da yaşayanların konut alması zor. Biz Türkiye'nin konut ihtiyacının yüzde 5 ile yüzde 10'unu üretiyoruz. Bu da ya tamamen özel sektörler veya özel sektör eliyle yürütüyor. Konut fiyatlarını aşağıya çekmek belli bir disiplini sağladıktan sonra asıl görevine geri dönecektir. Alt yapılı arsa üretimini geliştirme noktasında çalışmalarını sürdürecektir." şeklinde konuştu. TOKİ, şu anda 80 vilayette 185 ilçe 468 şantiye faaliyet gösteriyor. Şimdiye kadar 175 bin konut rakamına ulaştı, 2006 yılı sonuna kadar 200 bin 2007 yılına kadar 250 bin konuta ulaşma hedefleniyor. Bayraktar, Mortgage sistemiyle birlikte kaçak yapılaşmanın da azalacağını dile getirdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.