Haberler

İstanbul ‘yakın koruma’ya alınıyor

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Habibe Demircan

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un 1/100.000 ölçekli yeni planını tamamladı. İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi’nde hazırlanan yeni şehir planına göre, su havzalarının dahilinde ve bu havzalara 1 kilometre mesafede yapılaşmaya izin verilmeyecek, orman alanları korunacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), orman alanlarını ve su havzalarını korumaya, göçü önlemeye, yeni yaşam merkezleri oluşturmaya ve sanayi bölgelerini şehrin dışına çıkarmaya yönelik 1/100 000’lik planlarını yaptı. Sürdürülebilirliği esas alan planlara göre; su havzalarının içinde ve bir kilometre uzağında yapılaşmaya izin vermeyen ve orman alanlarını korumaya yönelik kırmızı çizgiler belirlendi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, Çevre ve Orman Bakanlığı ile imzaladıkları protokol gereği, İstanbul sınırları dahilinde İBB’nin yetkili kılındığını kaydetti. 5 bin 400 kilometrelik bir alandan sorumlu hale geldiklerini ifade eden Topbaş, dünya kenti İstanbul’un önlem alınmadığı takdirde 2023 yılında 23 milyon nüfusa sahip olacağını belirtti. İstanbul’un bu kadar nüfusu kaldıramayacağını anlatan Topbaş, su, toprak ve hava unsurları ele alınarak hazırlanan planların geleceğe ışık tutacağını dile getirdi.

Planlarda; tarım ve orman alanları, yer bilimleri, yeraltı kaynakları ve çevre sorunları ele alınıyor. Bir milyon sanayinin 10 milyon nüfusu beraberinde getirdiğini vurgulayan Topbaş, dünya kenti İstanbul’u Avrupa standartlarına getireceklerini söyledi. Topbaş, 100 milyon değerindeki gelirin 1 trilyona yükseleceğini kaydetti. Planlar sayesinde nüfus, ulaşım ve kirlenme gibi nedenlerle bozulan kenti planlı ve düzenli hale getireceklerine işaret eden Topbaş, çalışmaların Türkiye’ye örnek olacağını dile getirdi.

Başkan Kadir Topbaş, hazırlanan planların temmuzda tamamlanması planlanan 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’na kaynaklık edeceğini söyledi. Planların ilk defa bilim ve siyaset dünyasını bir araya getirdiğini belirten Topbaş, “İstanbul’un geleceğini şekillendiriyoruz, gelecek nesillere çok önemli bir tarih düşüyoruz.” dedi.

AB’ye uyum sürecinde İstanbul’daki sektörel yapının değişmesi ve İstanbul’un bilgi ile hizmet üreten modern bir dünya kentine dönüşmesi gerektiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, tüm gelişmelere rağmen sanayinin olumsuzluklarının yaşandığını dile getirdi.

Planlar hakkında bilgi veren İMP Şehir Planlamacısı Murat Diren, mevcut orman alanlarını ve su havzalarını korumak için kırmızı çizgiler belirlediklerini vurguladı. Diren, 1. ve 2. derece tarım alanları ile sulak alanları korumayı, burada hak edilen hakları kazanmayı amaçladıklarını açıkladı. Orta ölçekli sanayiyi Çorlu, Çerkezköy ve Gebze’ye yönlendirmek istediklerini belirten Diren, İstanbul’da tarihî yarımada, Taksim ve Maslak olmak üzere merkezî noktaların bulunduğunu ifade ederek Anadolu ve Avrupa yakasında tüketici ve üretici ihtiyacını karşılayan yeni iş alanları oluşturacaklarını açıkladı.

"İstanbul Çevre Düzeni Planı”nın Saraçhane Belediye Sarayı’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına Başkan Danışmanı ve İMP Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Şaban Erden, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ile planı hazırlayan İMP bünyesindeki diğer uzmanlar katıldı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.