Haberler

Başkan Kadir Topbaş; “Ağır Sanayi İstanbul’u Terk Etmelidir!”

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un geçmişte sanayi kenti olarak kurgulandığını ve bundan dolayı 50 yılda 12 milyon göç aldığını belirterek, “İstanbul'da artık yeni sanayi tesislerinin kurulmaması lazım. Hatta çevreye zarar veren ağır sanayinin de İstanbul'u terk etmesi ve farklı bölgelere doğru kayması gerekmekte” dedi.

Anadolu Ajansı Muhabiri Sergül Yolcu’ya İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Kadir Topbaş, temiz ve yaşanabilir bir çevre için ilde çok büyük yatırımlar yaptıklarını ifade ederek, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ni kurtarmak için 2 yılda 638 kilometre atıksu şebekesi döşediklerini ve 600 kilometre uzunluğundaki 68 dereyi büyük bir hızla ıslah ettiklerini söyledi.

Yapılan yatırımlar sonucunda 234 kilometre olan İstanbul sahillerinin 140 kilometresinin denize girilebilir hale geldiğini, 3 yıl içinde tüm sahillerde denize girilebileceğini açıklayan Başkan Topbaş, hava kirliliğini önlemek için Silivri’den Şile’ye kadar toplam 12 bin kilometre doğalgaz hattı döşediklerini kaydetti. Topbaş, şu anda hava kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartların da üstünde olduğunu vurguladı.

İstanbul’da günde toplam 14 bin ton çöp topladıklarını, 3,5 milyon metrekare yeşil alan oluşturduklarını, 47 parkın yapımını tamamladıklarını, 20 bini erguvan, toplam 130 bin çiçek açan ağaç, 3 milyon lale, 6 milyon çiçek ve 600 bin çalı diktiklerini belirten Kadir Topbaş, bu yatırımları daha sağlıklı, güzel ve yaşanabilir bir çevre için yaptıklarını söyledi.

Büyükşehir’den çevreye yaklaşık 800 milyon YTL’lik yatırım…
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi de dahil olmak üzere İSKİ’nin yapacağı çevre yatırımlarının toplam maliyetinin 590 milyon YTL olduğunu belirterek, Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı’nın “Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi ile Evsel Katı Atık Depo Alanı’nı içeren Entegre Bertaraf Tesisi, Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi, şehrin gürültü haritasının çıkarılması, hava kalitesi izleme ağının geliştirilmesi, gemilerden atık alınması, deniz hizmetleri limanı yapımı”nın da aralarında bulunduğu 13 projenin tahmini bedelinin de 199 milyon 850 bin YTL olduğunu kaydetti.

Çevre yatırımlarının toplam maliyetinin 789 milyon 850 bin YTL olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, “İstanbul, deniziyle, havasıyla, çevresiyle, çiçek ve ağaç türleriyle, iklimiyle çok farklı bir kent. Bu güzellikleri tekrar ortaya çıkarıp, bu kentte yaşayan insanlara adeta bir yeryüzü cennetinde yaşadığı hissini vermeye, çevreye olan duyarlılığı artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İstanbul’da ağır sanayiye yer yok…
İstanbul’un geçmişte bir sanayi şehri olarak kurgulandığını, bundan dolayı da 50 yılda 12 milyon göç aldığını ifade eden Kadir Topbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü; “İstanbul'da artık yeni sanayi tesislerinin kurulmaması lazım. Hatta çevreye zarar veren ağır sanayinin de İstanbul'u terk etmesi ve farklı bölgelere doğru kayması gerekmekte. Şu anda İstanbul'da sanayi yüzde 37’lerde. Gelişmiş kentlerde yüzde 20’ler civarında, hatta altındadır. Bizde de bir miktar azalması gerekmekte. İstanbul'da sanayi olarak seçilmiş köy alanları, şu anda ilçe boyutlarına ulaşmış. Fabrikaların bir çoğu mahallelerin arasında, yaşam alanı içinde kalmış. O araziler çok daha kıymetlenmiş. Bu arazileri bir dönüşüme tabi tutarak, sanayiyi başka bir yere nakletmek daha doğru. Tamamladığımız ‘Çevre Düzeni Planı’nda nerelerin sanayi, nerelerin yerleşim, tarım ve havza alanı olduğu belirlendi. Kimse bu haritaların dışına çıkmamalıdır.”

Çevre konusunda herkesin kendine düşen görevi yerine getirmesi ve çevreyi kirletmekten öte “çevreye ne katarım” düşüncesiyle hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Topbaş, bazı sanayicilerin, çevre kirliliği konusunda hassasiyetlerinin bulunmadığını dile getirerek, “Tuzla Orhanlı’da 640 varil ortaya çıktı. İçindeki atıkların bir kısmı toprağa karışmış. Yeraltı sularına ve zemine nasıl tesir ettiğini, ne kadar zamanda telafi edileceğini de bilmiyoruz. Bilim adamlarının ifadesine göre 35 santimlik tarım toprağı 1050 yılda oluşuyor. Bu kadar önemli bir cevheri, bu tür yanlışlıklarla yok edersek, gelecek nesiller bizi affetmez. Varillerin olumsuzlukları varilleri oraya gömenlerin çocuklarına, hatta torunlarına kadar yansıyacaktır. Onların bertarafı konusunda belki bir maliyet var, ama o maliyete katlanmak lazım. Her şey para değil. Kısa vadeli öngörülerle bir takım kıymetleri yok etme hırsı olmamalı. Sanayi tabii ki, vazgeçilmez. Ama sanayicilerin çevreye zarar verecek olan zehirli atıkları bertaraf etme noktasında da hassas olmaları gerekiyor. Özellikle çevreye zarar veren sanayilerin, mutlaka kendi atıklarını ve tesislerini kurmaları veya bunların çevreye zarar vermeyecek hale getirmeleri lazım. Avrupa’daki sanayilerde gördüğümüz kaliteyi, bizim de İstanbul’da görmemiz gerekir. Çünkü çevre ekolojisi bozulduğu zaman bunu tekrar geri getirmek mümkün olmuyor. Geri kazanmak için kirlettiğinizin bedelinden çok daha fazlasını ödemek durumundasınız” diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.