Haberler

Büyükşehir Belediyesi Gözünü Gediz'e Çevirdi

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi körfezde yakalanan iyileşme sürecinin devamı için tüm olanaklarını seferber ederken, Gediz Nehri’nin yarattığı kirliliğin önüne geçmek için de harekete geçti. İZSU bünyesinde kurulan Su Havzaları Yönetim Birimi’nin, Gediz’in körfeze taşıdığı kirliliği belirlemek için başlattığı çalışmaların sonuçları alınmaya başlanırken, Kemalpaşa ve Menemen’de kurulacak iki arıtma tesisi için yürütülen hazırlıklar da son aşamaya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Gediz’in denize taşıdığı kirlilik akışı durdurulmadan, İzmir Körfezi’nin temizliğinden söz edilemez. Büyükşehir Belediyesi olarak, bizim sınırlarımız içinde Gediz’in ve dolayısıyla körfezin kirletilmesine karşı her türlü önlemi almaya kararlıyız. Ancak bu yetmez; bizim sınırlarımız dışında kalan ve Gediz’i kullanan il, ilçe ve beldelerin de nehre her türlü atığın akıtılmasını önlemesi gerekiyor. İlgili tüm kurum ve kuruluşları, Gediz’i kurtarmak için güç birliği yapmaya çağırıyorum” dedi.

İZSU Su Havzaları Yönetim Birimi Gediz Nehrinden Numuneler Alıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü bünyesinde 2005 Mart’ında kurulan “Su Havzaları Yönetim Birimi”, aynı yılın Ekim ayında Dokuz Eylül Üniversitesi ile bir protokol imzalayarak “Gediz Havzası’nın İzmir Büyükşehir Belediye Sınırları İçinde Kalan Bölümünde Kirlilik Etüt Projesi” başlattı. Proje kapsamında, Gediz’in Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan bölümünde belirlenen 13 noktadan nehir suyu numunesi alınıp, “ağır metaller, çözünmüş oksijen, kimyasal oksijen ihtiyacı, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, sıcaklık, yağ ve Gres, pH” ölçümleri yapılmaya başlandı.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, Gediz nehrinde her ay düzenli olarak alınan numuneler ile; su kalitesinin durumu, kirlilik kaynakları, nehirdeki ve körfeze gelen kirlilik yüklerinin (evsel, tarımsal, endüstriyel), nedenlerinin belirlenmesi çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Yapılan ilk değerlendirmeler, Gediz Nehri’nde ağır metal kirliliğinin yoğun olduğunu gösteriyor. Nehirdeki su kalite sınıfı, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre genellikle 4. sınıf (çok kirli sular) düzeyinde” diye konuştu. Yetkililer, Su Havzaları Yönetim Biriminin çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdiler; “Su Havzaları Yönetim Birimimiz tarafından havzaya ait tüm veriler coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak uydu görüntüleri üzerine işlendi. Ayrıca havzayla ilgili çeşitli sorgulamalar yapabilen dijital veri tabanı oluşturuldu. Havzayla ilgili yeni bilgiler ve devam eden örnekleme, analiz sonuçları veri tabanına işlenerek güncellenmektedir”

Menemen ve Kemalpaşa'ya Arıtma Tesisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyük Kanal Projesi ve iki arıtma tesisi ile merkezde körfeze kirlilik akışının durdurulduğunu hatırlatarak, “Gerek derelerin temizlenmesi, gerekse de denizde yüzeysel ve karadan yürüttüğümüz çalışmalarla gözbebeğimiz körfezin kirlenmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz. Yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor ve deniz suyunda çok güzel bir iyileşme ivmesi yakaladık. Ancak, kent merkezinde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar tek başına körfezin korunmasına yeterli değil” dedi. Bu bilinçle, Gediz bölgesindeki Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ilçe ve beldelerin atık su arıtma tesisi ve altyapı çalışmalarına öncelik verdiklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesislerimizden ilkinin yapımına Aliağa’da başladık. Menemen ve Kemalpaşa gibi havzada bulunan yerleşim birimlerine de arıtma tesisleri kuracağız. Hazırlıklarımız sürüyor ve tesislerin imalatlarına en kısa sürede başlanacak. Kuracağımız arıtma tesisleri sayesinde bu yerleşimlerin evsel atıklarının Körfez’e bırakılmasının önüne geçeceğiz.”

Başkan Kocaoğlu'ndan Güçbirliği Çağrısı
İzmir Körfezi’ne Gediz’den gelen kirlililiğin tamamen önlenebilmesi için daha büyük çaplı çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz yürüttüğümüz çalışmalarla ve uygulayacağımız projelerle Gediz kaynaklı kirlilik sorununun çözülmesi için kendi üzerimize düşen ne varsa onu yerine getiriyoruz. Ancak Uşak, Manisa başta olmak üzere Gediz’den yararlanan diğer il, ilçe ve beldelerin de bu mücadeleye katılması gerekiyor. İlgili tüm kurum ve kuruluşlarla güç birliği yaparak Gediz’i hep birlikte kurtarmamız gerekiyor. Gediz’e kirlilik akışı durdurulmadan İzmir Körfezinin tam olarak temizlenmesi mümkün değildir. Çünkü Gediz, İzmir Körfezi’ni sadece evsel değil, sanayiden gelen kimyasal atıklarla da kirletmektedir. Bunun mücadelesini vermek zorundayız.”

Arıtma Tesisleri Yetersiz
Kütahya’nın Gediz İlçesi’nde, Murat ve Şaphane Dağlarından doğan Gediz Nehri; Uşak ve Manisa illerinden geçerek, havza boyunca çok sayıda yan kollarla besleniyor. Yaklaşık 17 bin 500 kilometre karelik havza büyüklüğüne sahip olan nehir, 401 kilometre uzunluğunda. Havzada yer alan yerleşim birimlerinden Manisa Merkez, Akhisar, Alaşehir ve Kütahya-Gediz ilçelerinde evsel atıksu arıtma tesisi ve sadece İzmir AOSB ile Manisa Organize Sanayi bölgesinde atıksu arıtma tesisi bulunuyor.

Uşak tekstil OSB arıtma tesisi henüz yapım aşamasında. Uşak kentsel arıtma tesisi İller Bankası tarafından tamamlanmak üzere. Bunların dışında Manisa ilinde faaliyet gösteren dericiler ile havzada bulunan diğer yerleşim birimlerinden gelen evsel ve endüstriyel atıksular, arıtılmadan Gediz Nehri’ne deşarj ediliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.