Haberler

Ne ekersen, onu biçersin

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: Referans Yazan: Ahmet Rauf Saatçi
Bir ay önce “Evinizi kimlere teslim etmek istiyorsunuz?” başlıklı bir yazım olmuştu. Bu yazıda sizlere emlakçılar üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarından kısaca bahsetmiştim. Geçen hafta, araştırmanın ikinci fazı Anadolu yakasında yapıldı. İlk fazdan farklı olmayan ama yine de hepimize ilginç gelecek bulgulara ulaşıldı. Çıkan sonuçları yine beraberce değerlendirelim istiyorum.

Gayrimenkul sektörü ile ilgili birçok olumsuz önyargı olduğundan, bunları kırabilmek için de emlakçı, müşteri ve mal sahibi üçgeninin bakış açısının değişmesi gerektiğinden hep bahsediyoruz. Burada önemli noktalardan biri fark yaratabilmek. Nede fark? Tabii ki, hizmetler ve bu hizmetleri sunuş üslubunda. Şimdi aktaracağım sonuçlarla bundan ne kadar uzakta olduğumuzu birlikte göreceğiz. Araştırma sırasında “633” emlakçı gezilmiş. Görüşülen emlakçıların yüzde 72’si 2005 yılının kendilerine yeni pazarlar açtığını ve işlerinin çok iyi gittiğini belirtmiş. İşler büyüdüğüne göre daha fazla kişiye ihtiyacınız olabileceği düşünülür. “Yeni gayrimenkul danışmanı alacak mısınız?” diye sorulduğunda yüzde 47’si "Buna gerek yok" yanıtını vermiş. Ve konuşulan emlakçıların yüzde 45’inde yalnızca 1 tane gayrimenkul danışmanı çalışıyormuş. Talebin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, bu arkadaşımız hangi arsa, konut ya da işyerinin ekspertiz raporunu hazırlayacak, satım, alım ya da kiralamaya yönelik pazarlama faaliyetlerini yürütecek ya da ihtiyacınız olabilecek diğer hizmetler konusunda size destek verebilecek. Ya da siz bir konutu görmek istediğinizde sizin için uygun olan zamanını ayırarak, size uygun evi seçip gezdirecek. Bana kalırsa “hiçbiri”.

“Ya inanılır gibi değil! Adama o kadar net bir şekilde ne istediğimizi anlattık ama bizi acayip farklı bir yerlere götürüp, durdu. Dalga geçiyor sandım.” “Zaten birkaç saatim var, onda da adama ulaşamıyoruz ki, gidip evi gezelim.” “Bizim baba yadigârı ev hâlâ satılmadı. Emlakçı 'Uğraşıyorum' diyor ama bir başkasına daha vereceğim sanırım.” Bu yorumlar uzayıp gider. Pek çoğunu belki siz, belki yakın çevrenizden birileri söylemiştir. Zaten müşteri ya da mal sahibi olarak hizmet alacağımız doğru yerlere yönelmediğimiz, farkı yaratmak isteyenlere fırsat vermediğimiz sürece yakında gayrimenkul sektörü ile ilgili birtakım özlü sözler kitapçığımız oluşacak.

“Gayrimenkul danışmanlarınıza eğitim veriyor musunuz?” diye sorulduğunda yüzde 63’ü hayır yanıtını verirken yüzde 59’u "Alım, satım, kiralama dışında müşteriye hiçbir ek hizmet vermiyoruz" yanıtını vermiş. Her şeyin özeti olan, “Hizmet bedelini alırken sıkıntı yaşıyor musunuz?” şeklindeki son soruya ise yüzde 70’e yakın kişi evet, demiş. Siz müşteriye gerçek hizmeti taşımak yerine sadece daha fazla para kazanabilmek adına çalışırsanız, karşınızdaki müşteri aldığı hizmetten memnun kalmazsa, hatta sizin vermiş olduğunuz hizmeti, hizmet olarak bile tanımlayamazsa, karşılığında tabii ki para vermek istemez. Sözün özü: “Ne ekersen, onu biçersin”.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.