Haberler

Cansızlar: Konutta fiyat düşecek

Tarih: 3 Mayıs 2006 Kaynak: NTVMSNBC

Kredi faizlerindeki düşüşe rağmen, konut fiyatları yüksek düzeyini koruyor. SPK Başkanı Cansızlar, orta vadede konut fiyatları ve kiralarda düşüş beklediğini söyledi.

1999’da 110 milyon dolar konut kredisi kullanan Türk tüketicisi, bu yılın ilk 4 ayında bu rakamı yüze katladı ve 12.5 milyar dolarlık konut kredisi çekti. Ancak, konut fiyatlarındaki artış, toplumun önemli bir kesiminin emlak sahibi olmasını engelliyor.

İpoteğe dayalı konut finansman sistemi Mortgage 3 yıldır Türkiye’nin gündeminde yer alıyor. Hükümet son rötuşları yapıyor ancak Mortgage’ın ilk telaffuz edildiği 2004’te 1.8 milyar dolara çıkan konut kredisi kullanımı, 2005’te 8.6, bu yılın ilk 4 ayında da 12.5 milyar dolara ulaştı. Uzun vadeli faizlerdeki düşüş de fiyat artışını tetikledi.

Cansızlar: Konut Fiyatları Düşecek
6. Gayrimenkul Zirvesi’nde CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan SPK Başkanı Doğan Cansızlar, orta vadede konut fiyatları ve kiralarında düşüş beklediğini söyledi. Cansızlar, “TOKİ’nin daha çok altyapısı hazır arsa üretmesi lazım. Bu olursa konut üretimi artar. Orta ve uzun vadede konut fiyatları ve kiralarında önemli düşüşler olur” diye konuştu.

Yılda 350 bin ek konuta ihtiyaç olduğunu söyleyen Cansızlar, konut sektöründeki KDV oranlarının düşürülmesini önerdi. Yılın ikinci yarısında Mortgage sisteminin uygulamaya geçeceğini kaydeden Cansızlar, dar gelirliler için kredi maliyetlerinin düşürülmesinin tartışıldığını ifade etti.

Özince: Faizde Düşüş Beklemiyorum
Aynı zirvede NTV’ye konuşan Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, fiyatların yükselmesinin orta ve düşük gelir sahibi vatandaşları konut sahibi olma düşüncelerinden uzaklaştırdığını savundu.

Emlak kredi faizleri, diğer tüketici kredilerine oranla düşük olmasına rağmen Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’yle kıyaslandığında hala yüksek konumda bulunuyor. Ersin Özince, faiz oranlarının konut satın almak için çok uygun olduğunu ve faizde düşüş beklemediğini kaydetti.

Sur: Faiz Oranları Aşağı Doğru Gidecek
GYODER Başkanı Haluk Sur ise, bu konuda farklı düşünüyor. Sur, pazar büyüdükçe, hacim arttıkça faiz oranlarının aşağı doğru gideceğini ifade etti. Haluk Sur, 4-5 yılda Mortgage sisteminin işlerlik kazanacağını ve toplumun en az yüzde 50’den fazlasını destekleyebilecek hale gelebileceğini belirtti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.