Haberler

Mortgage'a yeni düzenleme

Tarih: 5 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Konut Finansmanı Kanunu tasarısını (Mortgage) kabul etti. Tasarıya göre, konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları, Kurumlar ve Gelir Vergisi stopajından istisna olacak.
Kendisine ait tapuya kayıtlı bir konutu bulunmayan ücretlilerin, konut almaları amacıyla, yapı kullanma izni alınmış konutlar üzerine ipotek tesis edilmek suretiyle kredi kullandırılmasından ve yine bu özellikteki konutların finansal kiralama yoluyla kiralanmasından kaynaklanan borçlarının 100 bin YTL'ye kadar olan kısmına isabet eden faiz ödemeleri, Gelir Vergisi matrahından düşülebilecek.

Kentsel dönüşüm
Konutları karşılığında kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında konut edinmek amacıyla kredi kullanan veya finansal kiralama işlemi yapan ücretlilerin bu işlemlerden kaynaklanan borçlarının 100 bin YTL'ye kadar olan kısmına isabet eden faiz ödemeleri de Gelir Vergisi matrahından düşülebilecek.

Tasarının, ücretliye faiz ödemelerini Gelir Vergisi matrahından düşebilme imkânı getiren hüküm, 1 Ocak 2008'de yürürlüğe girecek. Tasarı ile ipotek ve konut finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen ipotekli sermaye piyasası araçlarından elde edilecek gelirler üzerinden yapılacak vergi tevkifatının, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi kapsamında belirlenmesi öngörülüyor. Bir başka değişiklikle, bankalar, sigorta şirketleri, emeklilik şirketleri ve ipotek finansmanı kuruluşlarının sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinden elde ettikleri gelirler, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden muaf tutulacak.

Değişken faizin şartları
Tasarıya göre, faiz oranının sabit belirlenmesi halinde sözleşmede, başlangıçta belirlenen oran her iki tarafın rızası dışında değiştirilemeyecek. Faizin değişken olarak belirlenmesi durumunda ise başlangıçta sözleşmede belirlenen oran; dönemsel geri ödeme tutarı yine başlangıçta sözleşmede belirlenecek azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve yine sözleşmede belirtilecek genel kabul görmüş bir endeks baz alınarak değiştirilebilecek.
Konut finansmanı amacıyla teminat gösterilen veya ipotek konulan konutun, konut finansman kuruluşları veya ipotek finansmanı kuruluşları ya da üçüncü kişilere teslimi (müzayede mahallinde yapılan satışlar dahil) ile bu şekilde alınan konutun teslimi KDV'nin dışında tutulacak.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.