Haberler

K.Çekmece’de dönüşüm başlıyor konducular apartmana taşınacak

Tarih: 8 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Habibe Demircan

Kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu Küçükçekmece’de hummalı bir çalışma var. Gecekondularda yaşayan insanlar 3 ay sonra altyapısı tamamlanmış, sosyal ve kültürel tesisleri bulunan sitelere taşınmaya başlayacak.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, çarpık yapılaşmaya karşı aldıkları tedbirleri ve seçimden sonra ilçeye ilk kez getirdikleri yenilikleri anlattı. Küçükçekmece’ye üç dönem hizmet etmek için geldiklerini kaydeden Başkan Yeniay, konuşmasına, toplu konutlara haziranda taşınacaklar için müjdeler vererek başladı. Yüzde 90’ının kaçak yapılarda oturduğu Tepeüstü ve Ayazma bölgelerindeki insanlara Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliği ile Halkalı Araç Muayene İstasyonu’na 2 bin 640 konut yapılıyor. Gecekonducular, şimdilerde çevre düzenlemesi yapılan sitelere temmuz ayında taşınmaya başlayacak. İlk etapta toplu konutlara yerleştirilecek bin 800 hane sahibini psikolog, sosyolog ve hukukçulardan oluşan ekiple ziyaret eden belediye, yaklaşık bin kişiyle anlaştı. Ziyaretlerde, insanların apartman hayatına alışabilmesi, ekonomik olarak kendi ihtiyacını karşılayabilmesi, kaçak evinin hukuki açıdan değerlendirmesine yönelik bilgilendirici açıklamalar yapıldı. Sadece fizikî yapıdaki değişikliklerle sorunların kalıcı çözüme kavuşmayacağını vurgulayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, AB’den fon alarak her evden bir kişiye eğitim vermeye çalışıyor. KOSGEB’le birlikte 5’incisi gerçekleşen kurslarda şimdiye kadar 300 kişiye eğitim verildi ve yüzde 90’ı işe yerleşti. TOKİ ile 60 bin konutluk yeni bir proje hayata geçirecekleri müjdesini veren Yeniay, 250 bin nüfusun bu yılın sonuna kadar planlı ve modern alanlara yerleşeceğini belirtiyor. İç kumsal projesini ima ederek “Özel turizm vadisi varken arkasındaki salaş yapılaşma kendisine çekidüzen vermek zorunda.” diyen Yeniay, projenin hayata geçmesi için İBB’ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydediyor. İç kumsalın bölgeye katma değer sağlayacağı için heyecan duyduklarını ifade eden Yeniay, Marmara Denizi ile Küçükçekmece Gölü arasında kalan kumsalı bulunan iç kumsalın uluslararası bir değeri olduğunu ifade etti. Yeniay, ekolojik tasarım uzmanlarının çizdiği projenin 6 ile 9 yıl arasında tamamlanacağını belirtiyor: “Başkan olunca bana ilk 6 ayda 4 yabancı yatırımcı geldi. ‘Projeyi bitirin, mülkiyeti çözün, biz varız.’ dediler.”

Küçükçekmece Belediyesi, deprem riski taşıyan, kaçak yapı ve gecekonduları tespit etmek için araştırma ve incelemelerde bulunuyor. Arazide görev yapan 200 teknik eleman çalışmalarını 15 ay sonra bitirerek gerekli tedbirler alınacak. 2006 yılında uygulanacak arsa, arazi metrekare birim fiyatları ile ilgili komisyon çalışmaları başlatan belediye, 2004 yılında 2 trilyonun üzerinde tahsilat yapmış. Belediyenin elinde halen 20 trilyon lira civarında kaçak inşaat cezası dosyası var.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.