Haberler

'Akmerkez'in rakibi yok'

Tarih: 7 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Satfiye Yuva Kireçci
Akkök, İstikbal ve Tekfen ortaklığıyla 1993 yılında Etiler'de faaliyete geçen Akmerkez, 13 yıldır çevresinde birçok alışveriş merkezi açılmasına rağmen ne kiracı ne de ziyaretçi sayısından bir şey kaybetmedi.

246 mağazanın yer aldığı Akmerkez'de doluluk oranının şuanda yüzde 100 olduğunu söyleyen Akmerkez Genel Müdürü Zeynep Akdilli Oral, "Merkezimizde yer almak için sırada bekleyen birçok kuruluş var. Akmerkez'i ayda 1.5 milyon kişi ziyaret ediyor" dedi. Çevresinde birçok alışveriş merkezi açılmasına rağmen Akmerkez'in cazibesini giderek artırmasını birkaç nedene bağlayan Oral şöyle devam etti:

"Bir kere Akmerkez'in konumu çok mükemmel. Akmerkez lokasyon itibarıyla İstanbul'un en fazla para harcanan yerinde kurulmuş. Çevresindeki yerleşim yerleriyle son derece uyumlu. Aylık 1.5 milyona ulaşan ziyaretçilerimizin yüzde 54'ü gelir ve eğitim düzeyi yüksek kesimden oluşuyor. Araştırma şirketleri tarafından yapılan çalışmalarda Akmerkez'e gelen ziyaretçilerin yüzde 41.8'inin alışveriş ve yemek için geldiğini ortaya koyuyor. Ayrıca burası son derece temiz ve güvenli bir yer.

Mağaza karması ve mimari konumu da müşterilerimizin sıkılmadan alışveriş yapabilmesini sağlıyor. Akmerkez'de ölü alan hiç yoktur. Tüm bunlar merkezin değerini yükseltiyor ve ziyaretçi sayısını sürekli kılıyor. Burası zaten bir alışveriş merkezinden çok bir yaşam merkezi olarak algılanıyor." Akmerkez'i kurarken de bunu hedeflediklerini belirten Zeynep Oral şunları söyledi:

"Biz Türkiye'nin üçüncü alışveriş merkeziyiz. Akmerkez'den önce Galleria ve Capitol faaliyete geçmişti. Biz Akmerkez'i kurarken sadece bir alışveriş merkezi yapmayı değil, bir yaşam merkezi oluşturmayı hedeflemiştik. Bu nedenle Türkiye'de ilk defa sinema salonlarını alışveriş merkezine biz taşıdık. 1600 kişi oturma kapasiteli bir yemek alanı oluşturduk. Temizliğe ve güvenliğe önem verdik. Çeşitli aktiviteler de düzenleyerek Akmerkez'i yaşam merkezi haline getirdik."
Akmerkez'in geçen yıl önce gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüştüğünü, daha sonra da 15 Nisan'da yüzde 49'unun halka açıldığını ve halka açık olan kısmın yüzde 46.9'unun Hollandalı Corio tarafından alındığını hatırlatan Zeynep Oral, "Akmerkez'in ana hissedarlarının gündeminde yeni merkezler açmak var. Uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yapılıyor. Ancak kurulacak yeni alışveriş merkezinin de hem lokasyon hem de ticari yapı açısından Akmerkez kadar mükemmel olması isteniyor. Bu nedenle çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

Ofis katları da var
Akmerkez'in alışveriş merkezinin dışında rezidans ve ofis katlarının da bulunduğunu belirten Oral, "Akmerkez'de 246 mağaza var. Mağazaların metrekare kira ücreti ortalama bin 356 dolar. 23 katlı rezidans binasında 83 daire bulunuyor. Ofis binası ise 31 kattan oluşuyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye'de açılan yeni alışveriş merkezleri konusunda da görüşlerini belirten Zeynep Oral, sözlerini şöyle tamamladı: "Teorik olarak bakıldığında Türkiye'nin yeni alışveriş merkezlerine ihtiyacı var. Çünkü alışveriş merkezi sayısı az. Ancak pratikte bu böyle değil. Çünkü harcanabilir gelirde bir artış olmadıkça merkezler iş yapamaz. Nitekim çoğu alışveriş merkezi bu durumda. Yan yana açılan alışveriş merkezlerinin kimseye bir yararı yok. Çünkü aynı pastayı paylaşıyorlar. Bir de üstüne üstlük trafik sorunu yaratıyorlar. Trafik sorunu çözülmezse alışveriş durur."

Ödüle doymuyor
1995 yılında ICSC (Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi) tarafından 'Avrupa'nın En İyi Alışveriş Merkezi' seçilen Akmerkez, aynı konsey tarafından 1996 yılında 'Dünyanın En İyi Alışveriş Merkezi' olarak kabul edildi ve bu alanda en büyük ödül olan 'ICSC International Desing and Development' ödülünü aldı.

En iyi merkez
Bu ödülün dünyada ilk defa kendilerine verildiğini söyleyen Akmerkez Genel Müdürü Zeynep Oral, "Akmerkez, 1998 yılında Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği'nin onur ödülüne layık görüldü. Madrid'de 1999 yılında 'ICSC Solal Merit' ödülünü aldı, 2001 Mart ayında Torino'da aynı ödüle 'Vitrin Düzenleme Yarışmaları' ile topluma sağladığı katkılarından dolayı layık görüldü" diye konuştu. Son olarak Sanat Akmerkez'de üç etkinliği ile, ICSC Jean Louis Solal 2006 Pazarlama Ödülleri, 'Halkla İlişkiler' ödülünü aldıklarını ifade eden Oral, aldıkları ödüllerin hem Türkiye'nin hem de Akmerkez'in tanınmasını sağladığını söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.