Haberler

Unakıtan, ucuz konuta direniyor

Tarih: 8 Mayıs 2006 Kaynak: Cumhuriyet
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Konut Finansmanı Yasa Tasarısı'nda bakanlıklar uzlaşamayınca, vergi indirimi ve muafiyet gibi avantajlar da 2008 yılına ertelendi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan , Konut Finansmanı (tutsat-mortgage) tasarısında konut edinmek isteyenlere vergi avantajı getirilmesine ''adaletsizlik yaratır'' gerekçesiyle karşı çıkarken kirada oturduğu bilinen Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ise ''Prensip olarak vergi indirimi olmalıdır. Ama bütçe dengelerini gözettik'' diye konuştu.

Unakıtan, tüketicilerin, konut finansmanına ödeyeceği faizlerin vergiden düşülmemesini isterken Şener ise, vergi indirimini savundu. Konut Finansmanı Yasa Tasarısı'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan, vergi indirimine ancak 1 Ocak 2008'den itibaren olanak tanıyacak şekilde geçmesi üzerine Maliye Bakanı Unakıtan, ''Gayrimenkul piyasamız yeteri kadar cazip. Vergi avantajlarını koymakla bazı adaletsizliklere yol açmak söz konusuydu'' diye konuştu. Unakıtan, yasalaşma sürecinde bu konuda bir değişiklik bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine de ''Şimdi ne ise öyle devam edecek gibi görünüyor bana'' diyerek, vergi indirim tarihinin öne çekilmeyeceği işaretini verdi. Unakıtan, Şener'i kastederek ''Herhangi bir bakanın gönlündeki başkadır, TBMM'nin iradesi başka olabilir'' dedi.

Şener ise mortgage sisteminde vergi indiriminin, inşaat fiyatlarını ve kamu finansman dengesini olumsuz etkileyebileceği için 2008'e kaldığını bildirdi. Abdüllatif Şener, mortgage sisteminde vergi indiriminden neden vazgeçildiğinin sorulması üzerine, ''Prensip olarak vergi indirimi olmalıdır. Ama bütçe finans dengeleri ve ilk yıllarda uygulamanın sonuçlarının görülmesi için 2008'in başında yürürlüğe girecek'' dedi.

Şener, mortgage yasa tasarısının önceki gün yapılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında da konu ile ilgili şu bilgileri vermişti:

''Düzenlemeyle ücretlilerin aldıkları konut kredilerindeki faizin gelir vergisi matrahından düşmesi öngörülüyor. Yüzde 30'luk üst vergi diliminde olan bir ücretli, yüzde 1 faiz oranıyla 10 yıl vadeyle 75 bin YTL kredi aldığında ve bu sistemden 200 bin kişinin yararlandığı düşünülürse, devletin vergi kaybı 325 milyon YTL'ye ulaşıyor. Bu rakam ikinci yıl 650 milyon YTL'ye ulaşırken 10 yılın sonunda 3.5 milyar YTL'ye ulaşacak. Bu durumda 200 bin kişi yararlanırsa; devletin vergi kaybı 10 katrilyona çıkacak.''
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.