Haberler

Göcek'i tüketen proje

Tarih: 9 Mayıs 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Önay Yılmaz
Dünyanın sayılı yat limanlarından olan ve "özel çevre koruma bölgesi"nde yer alan Fethiye'nin Göcek beldesi tehdit altında. Çevrecilerin büyük tepkisini çeken turizm projesinin yaşama geçirilmesi için ormanlık alanda yüzlerce ağaç kesildi.
Göcek bugünlerde tam bir şantiyeye dönmüş durumda. Beldenin tarihi, doğal ve kentsel dokusuyla uyuşmadığı belirtilen yapılaşmanın durdurulması istenirken, bazı tur şirketleri de rotalarını başka merkezlere çevirmeye hazırlanıyor.
Kalkavan Grubu'na bağlı Turkon Holding tarafından hazırlanan ve 2008'de bitirilmesi planlanan proje, toplam 258 bin 736 metrekare üzerinde gerçekleştiriliyor. Projede beş yıldızlı 500 yataklı resort otel, tatil köyü, apart üniteler ve eğlence merkezleri, iki katlı 130 villa yer alıyor.

Venedik atmosferi!
Ayrıca denizden su kanalları da açılarak Venedik atmosferi yaratılmaya çalışılıyor. "Göcek Marina Resort Turizm Kompleksi" adı verilen proje için, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 136 bin 821 metrekare devlet ormanı da tahsis edilmiş.
Turkon Holding İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, "Biz bu projeyi başka bir gruptan satın aldık. Burası özel çevre koruma alanı içinde ama yaptığımız her şey izinli. 2 bin 580 ağaç var. Biz 150 civarında ağaç kestik. Bunların tamamı Özel Çevre Kurumu'nun (ÖÇK) onayladığı kesilebilir ağaçlar. Biz daha fazlasını dikeceğiz. Başlangıcı 1998'e gidiyor ama, proje, 2000 - 2001'de Bülent Ecevit hükümetince onaylandı" dedi.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, kıyı talanıyla ilgili yasaların 12 Eylül rejiminin ürünü olduğunu belirterek, "Ne hikmetse bu tür yasalar hep ara rejimlerde çıkarılıyor. İspanya'da da Franco döneminde çıkarılmıştı. İspanyollar şimdi bu bölgeleri geri kazanmak için 500 otel yıktı" diye konuştu.

'Ranta ikram'
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanı, özel çevre yasasının çıkmasında öncü rolü oynayan Can Pulak, şunları söyledi: "Göcek, bir iç deniz olduğu ve diğerlerine oranla daha çabuk kirlenebileceği için, özel çevre korumaya ilkönce buradan başlandı. Plana göre, köyün bakirliği korunacak, yapılaşma dağlara kaydırılacak, koylara ve adalara altyapı hizmetleri götürülmeyecekti. Özal cumhurbaşkanı seçildikten sonra yönetimi ele alanlar, önce Özel Çevre Kurumu'nun yetkilerini budadı. Siyasetçilerle bürokratlar, koruma ilkelerini ihlal etti.

Bakan 'tamam' dedi ama...
Yeni binaların izinlerini Özel Çevre Koruma Kurumu vermiş. Bekçiye bak, koruması gereken yerleri ranta ikram ediyor. İki ay önce Orman ve Çevre Bakanı Osman Pepe ile Göcek'in üzerinde helikopterle dolaşıyoruz. TİGEM koyunu gösteriyorum, 'Aman buraya tesis, marina izni vermeyin' diyorum, sebebini anlatıyorum. 'Tamam' diyor, ama meğer tahsis yapılmış bile. Keşke zamanında milli park kapsamına alınsaymış."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.