Haberler

Vakıflar İstanbul’daki tarihî camilerin projelerini çizdiriyor

Tarih: 9 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Serbest Özden

İstanbul’daki tarihî camilerin çoğunun projesi yok. Muhtemel bir depremde hasar görecek, yıkılacak camileri resimlerine bakarak onarmak veya yapmak istemeyen Vakıflar Bölge Müdürlüğü, camileri tek tek projelendirmeye başladı.

Osmanlı’dan kalma tarihî eserlerin çoğunun projesinin olmaması üzerine harekete geçen Vakıflar Bölge Müdürlüğü, tarihîcamileri projelendirmeye başladı. Projeleri olmayan tarihî eserler, muhtemel bir depremde yıkılmaları veya hasar görmeleri halinde resimlerine bakılarak yapılıp restore edilmek zorunda kalınacak. Bu riske karşı harekete geçen Vakıflar, Süleymaniye ve Fatih Camii külliyesi ile Nuru Osmaniye, Mihrimah ve Pertevniyal Sultan camilerinin projeleri tamamlandı. Toplam 83 eserin daha projeleri çıkartılacak.

Vakıflar Bölge Müdürü Dr. Adnan Ertem, 8-14 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıf Haftası dolayısıyla makamında bir basın toplantısı düzenledi. İlk olarak yapılan faaliyetlerle ilgili bilgiler veren Ertem, eserlerinin restorasyonu ve projelendirme çalışmaları için 100 milyon YTL’lik kaynak ayrıldığını ifade etti. Osmanlı’dan kalma birçok tarihî yapının projesinin bulunmadığını kaydeden Vakıflar Bölge Müdürü, depremde birçok eserin yıkılma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Yıkılan bir tarihî eserin projesi olmadığı için sadece resimlerine bakılarak onarılabileceğini dile getiren Adnan Ertem, “Osmanlı dönemi eserlerinin projeleri yok. Bunların projeleri ihale ediliyor. Fatih Camii’nin de projesi yok. Şimdi projelendirme ve zemin güçlenme çalışmaları yapılıyor. Ayrıca deprem güçlendirme çalışmaları da yapacağız. Bu eserlerin geleceğe taşınması gerekiyor, bu hizmet onun için çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu. Ertem, İstanbul’da 700 camiyle birlikte 2 bine yakın tarihî eser bulunduğunu da hatırlattı.

Üç yıl içerisinde yap-işlet-devret modeliyle 450 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Ertem, bu yıl 16 bin kişiye yemek hizmeti sağlayacaklarını ifade etti. Bu uygulamanın 10 trilyonluk bir maliyeti olduğunu kaydeden Vakıflar Bölge Müdürü, “3 bin 400 fakir aileye ulaşarak yemek ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Kaymakamlık ve muhtarlıklardan ailelerin maddi durumuna ilişkin bilgi aldık.” ifadelerini kullandı.

Bölge Müdürü Dr. Adnan Ertem, 54 caminin ışıklandırıldığını ve bu sayede İstanbul’un silüetinin geceleri daha renkli olacağını belirtti. 15 caminin alarm ve güvenlik kamerasıyla denetlendiğini vurgulayan Ertem, bu sene 35 camiye daha aynı hizmeti taşıyacaklarını söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.