Haberler

Müteahhitler iflasın eşiğine gelebilir...

Tarih: 10 Mayıs 2006 Kaynak: Vatan Yazan: Elif Ergu

İnşaat sektöründe yaşanan hareketlilik çimento taleplerini patlattı. Çimento satışları 2005'te bir önceki yıla göre yüzde 15.74 arttı. Toplam 35 milyon tonluk satışla 1998'deki 34.6 milyon tonluk rekor satışın üzerine çıkıldı. Yüksek talep çimento fiyatlarını rekor seviyelere ulaştırdı. Birkaç yıl öncesinde kadar Avrupa'nın yan fiyatına çimento satan Türk şirketleri, Avrupa ortalamasının üzerine çıkti. Ve çimento üretiminde darboğaza girildi. Hatta Marmara Bölgesi'nde-ki konut patlaması nedeniyle çimento şirketleri müşterilerine kota uygulamaya başladı.

Dün Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili bir basın toplantısı düzenledi ve çimento fiyatlarının artmasının "doğal" olduğunu söyledi. İğnebekçili, şunlan söyledi: "Talep artışını karşılamak için ihracatımızı yüzde 11 civarında azalttık, üretimimizi yüzde 10 artırdık. 2006'nın ilk iki ayında çimento talebinde yüzde 16'lık artiş görüldü. Yıllık büyümenin yüzde 25'i bulması kuvvetle muhtemel. Çimento sektörü böyle bir büyüme beklemiyordu. Birçok fabrikamız üretim darboğazına girdi."

Çimentocular bugünden itibaren gazetelere, "2005 yılında çimento fiyatları yüzde 8 arttı" şeklinde ilan vermeye başladı. Peki ya inşaatçılar ne diyor?

Cepten ödeyeceğiz...
Iğnebekçili'nin açıklamalarını gördükten sonra Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı'yla konuştum. Taş Yapı Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinden biri. 20 yılda l milyon metrekarenin üzerinde konut ve iş yeri yapan Emrullah Turanlı, "Çimento fiyatları böyle giderse müteahhitlerin cebinde para kalmayacak" diyor, çimento fiyatlarındaki artışın domino etkisi yarattığını anlatıyor:

"Çimentoya zam gelince her şey zamlanıyor. Enflasyon yok deniliyor, çimentoya neden zam geliyor? Son bir yılda çimento yüzde 40 zamlandı."

Turanlı da inşaat sektöründeki kıpırdanmayı çimentocula-rın fırsat bildiği görüşünde. O da "20 sene süren durgunluk geride kalınca çimentocular bunu fırsat bildi" diyenlerden. Çimento alımı konusunda kendi şirketinin uzun süreli bağlantılar yaptığını ancak bunun da artık yeterli olmadığını anlatan Turanlı, Maslak'taki 600 milyon dolarlık Mashattan projesini sürdürüyor. Mashattan'da daire kalmadı, hepsi satildı. Turanlı, "Evlerin satişlan yapıldı, satiş fiyatlarını önceden belirledik, şimdi çimento fiyatları arttı. Satış fiyatlarını değiştiremeyeceğimize göre cepten para ödeyeceğiz" diyor. Turanlı cebine para koymayan müteahhitlerin de çimento ve artan maliyetler nedeniyle iflasın eşiğine gelebileceğini öngörüyor.

Ne yapılmalı sorusuna Turanlı'nın önerisi şu: İthalatı serbest bıraksınlar. Sıkıntıya giren çimentocular, buna ne der?

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.