Haberler

Paulo Mendes da Rocha ile…

Tarih: 11 Mayıs 2006 Kaynak: Newsweek Derleyen: Emine Merdim Yılmaz


Paulistano Athletic Club

Geçtiğimiz ay 78 yaşındaki Brezilyalı mimar Paulo Mendes da Rocha'nın en prestijli mimarlık ödülü olan Pritzker Ödülü’nü kazandığı açıklandı. Yerçekimine karşı duran çıplak beton ya da çelikten döşemeleri, geniş terasları ve koloniyel binalara yaptığı yenilemeler ile tanınan mimar 31 Mayıs 2006 Çarşamba günü ARKIMEET kapsamında Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda bir konferans verecek.

Newsweek’ten Mac Margolis Sao Paulo’da, da Rocha ile mimarlığa bakışı üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.


Forma Store

Mac Margolis: Yaşadığımız çağda mimari açıdan yetenekli pekçok insan bulunuyor. Yine de büyük şehirlerin çoğu hala karışık. Kötüye giden nedir?
Paulo Mendes da Rocha:
Biz doğayı nasıl düzenleyeceğimizi öğrenemedik. Onun yerine kısa dönem kazançları düşünerek çılgın gibi tüketiyoruz. Sonucunda şehirler gelişigüzel bir şekilde büyüyor. Amerika’da şehirlerimiz kirlenmiş hava, su ve kaotik bireysel taşımacılık yüzünden felaket durumda. Bir mimar nasıl yaşanabilir bir ortam yaratacağını düşünmeli.

Mac Margolis: Şehirlerin kurtulmasında mimarın rolü ne olmalı?
Paulo Mendes da Rocha:
Mimarın bireysel çabaları bir komşuluk kuramıyor. Ne yapabilir? Fikirlerini formüle edebilir ve vicdanını kışkırtabilir. Kızgınlığın mimarlıkta hayati bir önemi vardır. Bir mimar, kendi aptallıklarımız yüzünden kaybettiğimiz geçmişin kurtarılmasına nasıl yardımcı olacağını öğrenmek zorunda.


Brezilya Heykel Müzesi

Mac Margolis: Çalışmalarınız umut dolu olarak adlandırılabilir. İyimser misiniz?
Paulo Mendes da Rocha:
Doğanın şekillendirdiği yeni bir kavramı görmeye başlıyoruz. Bu da insanın çevrenin hayati bir parçası olması. Popüler kültür günümüzde itici bir güç oldu. Popüler kültürün felaketten korunmamıza yardımcı olacağını düşündüğüm için belki de iyimser olabilirim.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.