Haberler

Belediyeler koruma yarışında

Tarih: 11 Mayıs 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci
Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) üye belediyeleri arasında düzenlediği 'Tarihi Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Ödülleri' nde 2005 yılı çalışmalarına ait ödül töreni 11 Nisan 2006'da İstanbul'daki Topkapı Eresin Otel'de Fatih Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılmıştı.

Ödül alan uygulama ve projeler 12-13 Mayıs 2006 günlerindeki 'TKB Trabzon Buluşması' nda da sergilenecek ve birliğin dergisi Yerel Kimlik'te yayımlanacak... Tarihi ve doğal mirasın korunması için yerel yönetimler arasında 'ulusal duyarlılığın örgütlenmesi' amacıyla 2000 yılında kurulan TKB'nin bu geleneksel ödüllendirmesine 14 belediye aday oldu.

Aynı zamanda birliğin danışma kurulunu oluşturan seçici kurulun 3 Şubat 2006'da toplanarak yaptığı değerlendirmelerin TKB Encümeni'nce de uygun görülmesi sonucunda, yönetmeliğe göre değişik kategorilerde verilen 2005 yılı ödülleri şöyle belirlendi:

Prof. Dr. Metin Sözen Ödülü
TKB'nin kuruluşunda ve çalışmalarındaki öncü ve yol gösterici kişiliğinden ötürü Prof. Dr. Metin Sözen adına verilen 'Koruma Büyük Ödülü 'nü Belediye Kültür Evi restorasyonundaki başarısı nedeniyle Antakya Belediyesi aldı. Seçici kurulun ödül gerekçesinde ''detaylandırılmış projelerinin ve özenli uygulamanın ciddi olumluluklar sergilemesiyle birlikte, kamunun kentine olan duyarlılığı'' na örnek olması da vurgulandı.

Başarı ödülleri
Bu dalda 4 belediyeye ödül verildi. Malazgirt Belediyesi'nin (Muş) 'Kale Parkı Düzenleme Projesi' ; kaleyi surlarıyla birlikte kent yaşamına katması; belediyenin sınırlı kaynaklarının kültür içerikli kamusal bir işlev için kullanılması ve olası arkeolojik bir kazının gerçekleşmesini engellemeyecek önlemlerin de düşünülmesi nedeniyle başarılı görüldü.

Mustafapaşa Belediyesi'nin (Nevşehir-Ürgüp) mimar Baran İdil tarafından gerçekleştirilen 'Koruma Amaçlı İmar Planı' , gerek korumayla kentsel tasarım ilkelerini bütünleştirmesi, gerekse yeni yapılaşma alanları için getirdiği kütle tanımlı önerilerle eskiyi bütünlüyor olması nedenleriyle ödüllendirildi. Tarsus Belediyesi'nin (Mersin) gerçekleştirdiği 'Kırkkaşık Bedesteni Koruma ve Onarım Projeleri ', tarihi kent merkezinde, bütüncül bir anlamda başlamış olan çalışmaların devamı niteliğini taşıması ve Geleneksel Küçük El Sanatları Üretim ve Satış Yeri işleviyle ödül aldı.

Ürgüp Belediyesi'nce (Nevşehir) sürdürülen 'Sarıca Kilisesi Çalışmaları' , bölgedeki kiliseler geleneğini temsil eden bir yapı-müze olarak işlevlendirilmesi, proje ve uygulama teknolojisi ve arkeolojik restorasyonun önemli örneklerinden biri olması nedenleriyle başarı ödülüne uygun görüldü....

Özendirme ödülleri
Bu dalda da ödül alan dört belediye ve çalışmaları ise şunlar: Bilecik Belediyesi'nce tamamlanma aşamasına getirilen 'Bilecik Rüştiye ve İdadisi Restorasyonu' (Bilecik Belediye Sarayı), 1905'te yapılan binanın özgünlüğüne gösterilen özen ve çevre düzenlemesiyle kamusal alanın yaşanılabilirliğini arttıran çevre düzenlemesiyle ödül aldı.

Kaymaklı Belediyesi'nin (Nevşehir) gerçekleştirdiği 'Kaymaklı Yeraltı Şehri Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi' , bu alanın bir programa dayalı olarak kazanılmak istenmesi ve yüksekliklerin yakın çevresiyle uyumlu olması nedenleriyle ödüle uygun görüldü.Niksar Belediyesi (Tokat) tarafından başlanan 'Sosyo-Kültürel Çevre Gelişim Projesi ve Softuoğlu Konağı Restorasyonu' projeleri, özenli bir uygulamayı anlatması, sürdürülebilir-çoğaltılabilir-tekrarlanabilir çevre gelişim projesi olarak isimlendirilen trafo kaplamasının olumlu bulunması ve belediye konuk Evi işlevleriyle ödüllendirildi.

Şişli Belediyesi'nin (İstanbul) hem kendisi tarafından, hem de öncülüğünde ve denetiminde halkın katılımıyla sürdürülen 'Şişli Kentsel Tasarım Projesi' , sokak ve cephe sağlıklılaştırma çalışmaları, reklam panoları ve tabelalarını belirli bir düzene alması, nitelikli rölöveler ve restorasyonlar nedenleriyle ödül kazandı...

'Teşekkür'ler
Seçici kurul, bu değerlendirmelerin yanı sıra 2005 ödüllerine aday olarak tarihi ve doğal mirasın korunması projelerinde 'yarışmak' isteyen belediyelere de TKB'nin 'teşekkür' belgesini vermeyi uygun gördü. Buna göre Altındağ (Ankara), Çankırı, Eyüp (İstanbul), Odunpazarı (Eskişehir) ve Osmangazi (Bursa) belediyelerinin çalışmalarına da kültürel değerlerinin korunup yaşatılması konusundaki uğraşları ve bu anlamda yarattıkları, yaratacakları bilinç nedeniyle 'teşekkür edilerek' sergilenmelerine karar verildi...

Trabzon buluşması
Şimdi, işte bu heyecanla da birlikte Trabzon'da gerçekleştirilecek TKB buluşmasının teması ise 'Doğu Karadeniz Bütününde Bir Doğa ve Kültür Odağı Olarak Kent-Su-Yayla İlişkisi' olarak belirlendi.

TKB üyesi 200'e yakın belediyeden başkan ve temsilcilerle birlikte valilerin, ilgili kurumların ve meslek odalarıyla sivil toplum kuruluşlarının katılımı beklenen Trabzon buluşması, 12 Mayıs 2006 Cuma akşamı Zorlu Grand Hotel'de ev sahibi Belediye Başkanı M. Volkan Canalioğlu 'nun ve Vali Hüseyin Yavuzdemir 'in konuklara 'Hoş geldiniz' diyecekleri kokteylle başlayacak. 13 Mayıs 2006 Cumartesi günü Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde sürecek etkinlikler için açılış konuşmalarının ardından 2005 ödülleri sergisi gezilecek ve buluşmanın teması üzerinde bir panel gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen 'in yöneteceği panelin konuşmacıları M. Volkan Canalioğlu, Dr. Yusuf Örnek ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Reşat Sümerkan ... TKB Trabzon Buluşması'nda birliğin 2005-bahar dönemi meclis toplantısı da yapılacak ve üye olmak isteyen aday belediyeler hakkında karar alınacak...
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.