Haberler

Sınır Kontrolü

Tarih: 12 Mayıs 2006 Kaynak: Subtopia Yazan: Bryan Finoki Derleyen: Şebnem Şoher


Bugün ABD-Meksika sınırı
Kaynak: zioneocon.blogspot.com

Her alandan eleştirmen, sınır toplumu, göçmenlik siyaseti avukatları, yabancı hükümetler, hümaniter ve çevreci grupların ve Amerika nüfusunun kabaca yarısının ısrarlı protestolarına karşın meclis Meksika-ABD arasında 1200 km uzunluğunda bir sınır duvarı inşa etmek için teklif verdi.

Askeri-endüstriyel-kompleks denen kavram, yasadışı göçlerin geleceğini nasıl tahayyül ediyor olabilir?

“Davetsiz bir misafirin sessizce uluslararası bir sınırdan geçtiğini gözünüzün önüne getirin. Şimdi de son derece hafif bir ayak sesini fark eden ve kaçağın kesin konumunu belirleyip güvenlik memurunu hareket hakkında uyaran bir bilgisayar sisteminden birkaç mil uzaktaki bir ABD Kumanda ve Kontrol Merkezi’ne geçin. Güvenlik memuru, mürettebatsız bir hava aracını (UAV, Unmanned Aerial Vehicle) havadan görüntülemesi ve kara kuvvetlerini de karadan yolunu kesmek üzere sevk eder ve kaçak durdurulmuş olur.”

Küresel Sınır Devriyesi. Çok basit görünüyor, fakat aslında öyle değil..


Kaynak: zioneocon.blogspot.com

Okuduğumuz kadarıyla, ABD, yasadışı biçimde sınırı geçtiği için terörist olarak nitelenenlerin hücumunu engellemek için tasarlanmış, Kaliforniya, Arizona, New Mexico ve Texas hattı boyunca devam eden, “projektörleri, gözetleme kameraları ve hareket dedektörleri ile yaklaşık 3150 kilometrelik sınırın 5 kısmı boyunca devam eden bir çelik duvar çifti” inşa edecekti. Yapı, Batı Şeria’daki İsrail Güvenlik Duvarı’ndan farklı olmayan bir şekilde, değerli delta alanlarının içinden geçecek, küçük çiftçilik ve yerel işletmeleri, yıllardır bel bağladıkları sınır ötesi ticaretten mahrum bırakacak ve muhtemelen Anayurt Güvenlik Dairesi (DHS) için multi-milyar dolarlık faydasız bir iş sağlamış olacak.

Northrop Grumman Şirketi, gözetleme amaçlı yüksek teknoloji ürünü bir altyapı sistemi inşa etmek için 2,5 milyar Dolarlık bir sözleşme için yarışırken, GCS Araştırma, son günlerde ilan edilen bir askeri program olan “the Blue Rose” (Rayleigh Optical Scattering and Encoding) için reklam uygulamalarını geliştirmekle meşgul. Blue Rose; uzak noktalardaki hareket eden cisimleri keşfetmek, takip etmek, sınıflandırmak, bildirmek ve iletişim kurmak için kullanılabilir gözetim alıcı sistemi olarak tanımlanıyor. Bu, deniz kuvvetleri tarafından tasarlanmış akustik temelli bir farkındalık teknolojisidir, ve Amerikan hükümeti aniden sınır bölgelerinin bu teknolojiyi test etmek için mükemmel bir zemin olacağına karar veriyor.

Ancak sınırlara inşa edilen duvarlarla ilgili olarak ortada güvenlik dışında da bir çok konu var. Merak uyandıran soru şu; Amerika’nın sınır yönetimi, göçmen politikası ve son olarak yerli iş gücü ile ilgili müzakerelerin sorumluluk ve kontrolünü orduya bırakması sorunları çözecek mi? Sınırı görkemli bir kaleye dönüştürmek ya da bir tür peyzaj militarizmi ve gözetim soylulaştırması deneyi Amerika’da ya da Meksika’da iş olanakları yaratmaya nasıl yardımcı olacak? Sınırı yasadışı şekilde geçenlerin ABD’ye kitlesel akını sınır kontrolündense dengesiz bir uluslararası ekonominin göstergesi değil midir?

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.