Haberler

Sizin de Bir Seranız Olabilir

Tarih: 12 Mayıs 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Melda Narmanlı Çimen
Minyatür seralar ve kış bahçeleri sayesinde, kendi cennetinizi istediğiniz alanda yaratabiliyorsunuz. Bu konudaki önerileri ve dikkat etmeniz gerekenleri mimar Ümit Kulunyar anlatıyor.

Hayatın içinde gizli kalmış, ufak mutluluklardan biridir çiçeklerle uğraşmak. Küçük de olsa bir seranız olsun istiyorsanız, öncelikle bir profesyonele danışmanız şart.

Seralar ikiye ayrılıyor: Üretim seraları ve hobi seraları. Üretim seralarında teknoloji ön planda. Çünkü bitki için güneş ışığı çok önemli. Bitki bazen çok ışık isterken, bazen de hiç istemiyor. Yer örtüleri, tavan örtüleri, jütlerle, bitkiye uygun ortam sağlanıyor. Otomatik gübreleme ve sulama sistemleri, belirli aralıklarla kontrol ediliyor. Yapımında cam tercih ediliyor, çünkü izolasyon avantajına sahip. Bunların yanı sıra, yön çok önemli. Bitki tohum aşamasındayken, doğu-batı doğrultusunda yön alıyor ve eğilmeler yapıyor. Bu yüzden seraların doğu-batı doğrultusunda inşa edilmesi gerekiyor.

Sera bitkileri mevsime göre çeşitlilik gösteriyor. Yaz üretimi sardunya ile başlıyor. Cam güzeli, begonya, Yeni Gine, ortanca bu mevsim seralarda bulabileceğiniz bitkiler. Kışlık üretimlerde, bahçe bitkisi olan çuha sıklıkla üretiliyor. Atatürk çiçeği, yılbaşına özel üretilen kokina ve siklamen de kış bitkileri arasında.

Ev bahçesi, balkon gibi daha dar alanlarda yaratılan hobi seralarında ise, bir profesyonelle konuşularak tercih edilen çiçeklerin neler olduğunu belirlemek gerekiyor. Bu bilgiler ışığında seranın formuna, malzemesine, yerine uzmanlarla birlikte karar verilmeli.

Balkonlara ve bahçelere, uygun mevsim koşullarında, renkli, çiçekli ve yer örtücü bitkiler rahatlıkla ekilebiliyor. Bu alanlar sera haline getirilebiliyor. Özellikle balkonlara uygulanan kış bahçeleriyle, cam sera etkisi sağlanması mümkün. Bu tarz küçük sera uygulamalarında, havalandırmayı da unutmamak gerekiyor; çünkü rutubetin yüksek olması, bitkiye zarar verip, çürümeye yol açabiliyor. Tropik bitkileri tercih edenler, bu konuda daha rahat. Bitki yetiştirilen mekánlarda, hava akımının sağlanması çok önemli. Üretim döneminde önemli bir hastalık olmadığı sürece, ilaçlamaya ihtiyaç yok.

Bitki, çiçek ve yeşil, doğanın çok büyük bir parçası. Çiçeklerle konuştuğunuz zaman, onların tepki verdiğini görüyorsunuz. Bitkilere müzik dinletmek bile işe yarıyor. Dolayısıyla, evinize kuracağınız küçük bir serayı, kendiniz için bir bahar terapisi olarak da görebilirsiniz.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.