Haberler

Dubai Towers'a arazi artırımı mahkemeye gidiyor

Tarih: 12 Mayıs 2006 Kaynak: Referans Yazan: Ayşegül Sakarya
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, imar planında değişiklik yaparak Dubai Towers'ın yapılacağı arazide inşaat alanını genişletti. Levent'teki eski İETT Garajı'nın bulunduğu arazide inşaat alanına eklenen 97 bin metrekare, Dubai Towers tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu, "Orası belediyenin arazisi. Biz sadece belediyenin arazine imar veriyoruz. Kimseye bir şey verdiğimiz yok. Yarın bunu satarken daha iyi fiyata satacağız. Çünkü imarını yaptırdık" diye konuştu. Meclis'in CHP Başkanvekili Kemal Akar ise mahkemeye gidildiğinde bu kararın iptal edileceğini belirtti.

Bu kararla bölgede inşaat yapacakların ayrıcalıklı haklara sahip olduğunu söyleyen Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Rıza Nurhan, "Bu bölgede depremi de düşünerek imar planı yapılmalı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, açıklamalarında bölgenin üç emsalli yapı alanı olduğunu ve bunun dışında bir şey yapmayacaklarını söylemişti. 'Dubai prensine sadece arazinin satışını yapıyoruz' demişti. Ancak zaman gösterdi ki üç emsalin El Maktum'a yetmediği ve emsal harici ayrıcalıklı imar hakkı talep ettiği ortaya çıktı" dedi. Nurhan, Kadir Topbaş'ın bu kararı iptal etmesi gerektiğini söyleyerek bölgede ayrıcalıklı imar hakları almak isteyenlerin olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar karara tepki gösterdi. Planda değişiklik yapılmasının gerekçesini "malın değerini artırmak" olarak açıkladıklarını söyleyen Akar, bu bakış açısının doğru olmadığını işaret etti. Akar, "Buradaki yoğunluğu artırdığınızda ulaşımla altyapı ile ilgili masraf yapmak gerekecek. Kamunun malı diye artırdığınız emlak farkından doğacak gelir farkını tekrar ulaşıma aktararak iki mislini harcayacaksınız. Kamunun bundan bir kârı yok ki" dedi. Arsada tevhit yani birleştirme gerektiğini ancak hukuken bunun mümkün olmadığını belirten Akar, arsanın iki parçalı olduğunu, bir kısmının Şişli'de bir kısmının ise Kâğıthane'de kaldığını ve arada yol olduğunu vurguladı. 3194 sayılı yasanın 14 maddesine göre yol ve park geçen yerlerde birleştirme yapılamayacağını ifade eden Akar, sözlerine şu şekilde devam etti: "Riskli bir zemin olduğu için Şişli ve Kâğıthane'ye 10 kattan fazla verilmiyor. Ayrıca 15. Hava Üs Komutanlığı'ndan radar güvenliği için görüş alınması gerekiyor. Bütün bunlar düşünüldüğünde mahkemeye gidilirse bölgede Dubai Towers'ların yapılması engellenebilir."

İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından yapılan değişikliğe göre eski İETT Garajı'nın bulunduğu 46 bin 262 metrekarelik arsanın emsali, 3'ten, eklenen 3 bodrum katla 5.8 emsale çıkarıldı. Böylece 3 emsalde 147 bin metrekare olması beklenen toplam inşaat yani kullanım alanı, 243 bin 645 metrekareye yükseldi. Böylece arsada 97 bin metrekare ek inşaat alanı ortaya çıktı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.