Haberler

Topbaş'tan Cevahir'e: 100 milyon dolarlık 'sulh'

Tarih: 14 Mayıs 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Selim Efe Erdem
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Dubai Towers arazisinin ardından Cevahir Alışveriş Merkezi'ni de Kamu İhale Yasası'ndan kaçırdı. Merkezdeki 70-110 milyon dolar değer biçilen belediye hisselerinin yüzde 9'u, tazminat davasından vazgeçmesi karşılığında Cevahir Grubu'na devredildi. Belediye inşaatı geç bitiren Cevahir'e açtığı davadan tazminatsız vazgeçti.

İBB Meclisi'nin çarşamba oturumunda gündeme gelen 162 numaralı raporda, belediye ile Cevahir arasındaki 'Dava Sulh Sözleşmesi' onaya sunuldu.

İBB Meclisi Hukuk Komisyonu CHP'li üyesi Hatice Bayram'ın 'Belediye gayrimenkulü ihaleye çıkılmadan devredilmesi yasadışı' itirazı üzerine cuma gününe kalan rapor, AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Sözleşmeye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cevahir Alışveriş Merkezi'ndeki yüzde 59 oranındaki hisselerinden yüzde 9'unu Cevahir'e devredecek. Eşit hisseye sahip olacak belediye ve Cevahir Grubu, devir karşılığında birbirlerine açtıkları tazminat ve alacak davalarından vazgeçti.

Devirle Dubai Towers'ın arazisindeki gibi, yine eski İETT garajı olan Şişli'deki belediye arazisi, 'kat karşılığı ticaret merkezi' ihalesini kazanan Cevahir'e verildi. İBB ile grup arasındaki anlaşmaya göre Cevahir, 88 bin metrekarelik inşaat karşılığında merkezden yüzde 41 alacaktı. Ancak belediyeden yer tesliminde geciktiği için tazminat talep eden Cevahir ile belediyenin 1991'de hakeme gitmesi sonrasında, Bayındırlık Bakanlığı rakamlarıyla müteahhit firmanın 1990 öncesi zararı 9 milyar 447 lira olarak hesapladı. Belediye encümeninin hesabına göre ise grubun gecikme zararı 3 milyar liraydı. Alışveriş merkezinin o zamanki değeri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, bu rakam ortaklıkta maksimum yüzde 7'ye eşitti.
Devir kararına itiraz eden İBB Meclisi Hukuk Komisyonu CHP'li üyesi Hatice Bayram, dava süreci tamamlanmamış bir tazminat isteğine karşı belediyenin yasadışı gayrimenkul devriyle zarara uğratıldığını savundu. Bayram, "Bu 1988'de yapılan kat karşılığı ihale sözleşmesine de aykırı" dedi.

Cevahir 1 milyar dolar istiyor
Cevahir Alışveriş Merkezi'ne kısa süre önce bir İngiliz firması 750 milyon dolar teklif etmişti. Belediye satma taraftarı olsa da Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir '1 milyar doların altındaki teklifleri kabul etmeyeceğini' söylemişti. 1 milyar dolarlık bedele göre yüzde 9'luk hisse 90 milyon dolar, son satış teklifini yapan İngiliz firmasına göreyse yüzde 9'luk hisse 70 milyon dolar ediyor. Yatırım uzmanlarına göreyse, belediyenin hisse devri yaptığı bölüm rantı en yüksek B ve C bloklarında yer aldığı için, bu rakam 70-110 milyon dolar arasında.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.