Haberler

Boğaziçi’nin tarihî ve tabii güzellikleri fişleniyor

Tarih: 14 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Kuş

Doğu ile Batı'nın buluşma noktası İstanbul, binlerce yıldır göz kamaştıran tarihî ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Marmara Denizi, Asya ile Avrupa'yı birleştiren Boğaziçi ve doğal bir iç liman olan Haliç'i ile İstanbul; dünyanın sayılı kentlerinden biri durumunda. İstanbul, tarihî yarımadaki Sultanahmet Camii, Ayasofya ve Topkapı Sarayı gibi tarih hazinelerinin yanı sıra Boğaziçi'nde sayıları bilinmeyen doğal ve kültürel eserlere sahip; fakat kayıt altına alınmadığı için bunların nerelerde olduğu bilinmiyor. İstanbul'un tüm güzelliklerinin ortaya çıkarılması için çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi'nin doğal ve kültürel özelliklerini ortaya çıkarmak için envanter hazırlıyor. Çalışmaları yürüten Boğaziçi İmar Müdürü İrfan Uzun, “Envanter, turizmciler, mimarlar ve şehir plancıları için faydalı olacak. Ortada kalmış kültürel eserler kayıt altına alınmış olacak. Dolayısıyla bu eserlere sahip çıkılarak gelecek nesillere bırakılacak.” diye konuştu.

Marmara'dan Karadeniz'e doğru 30 kilometrelik uzunluğa sahip Boğaziçi, birbirinden muhteşem manzaraları, sahilleri, sarayları, camileri ve yalıları bünyesinde barındırıyor. Boğaziçi'nin güney kısımları yerleşim alanları ile kuzey kesimleri ise yeşillik ve doğal güzelliklerle sarılı. Doğal sit alanı olan Boğaziçi'nde kültürel eserlerle ve doğal güzelliklerle ilgili Büyükşehir Belediyesi kayıtlarında daha önce yapılmış herhangi bir çalışma bulunmuyor. 1995 yılında tarihî yarımadadaki tarihî ve doğal güzelliklerin envanterinin çıkarılması çalışmasını da yürüttüğünü ifade eden İmar Müdürü Uzun, “Buradaki çalışmamızda ise Boğaz'daki tüm yapılar kayıt altına alınacak. ‘Şu kadar ahşap bina var. Bunların şu kadarı 2; şu kadarı 3 katlı' diyebileceğiz. Tarihi yapı olarak tescilli olanların yanı sıra bazı binaların da tescil edilmesini Anıtlar Kurulu'na önereceğiz. Tarihî yarımadadaki çalışmalarımızda 2.500 yapı tescil edilmişti.” dedi. Uzun, envanter hazırlığının 2 yıl süreceğini söyledi.

Söz konusu çalışmalar sonuçlandığında, yaşam kalitesi yüksek bir çevre getirecek olan kentsel tasarım projeleri ve uygulama projeleri yapılmak üzere Projeler Daire Başkanlığı'na gönderilerek bilahare uygulanması, ilgili yatırımcı müdürlükler tarafından üstlenilecek. Önümüzdeki yıllarda kişi başına düşen yeşil alan miktarı artacak ve böylece dünyada eşi olmayan İstanbul Boğazı gelecek kuşaklar için en iyi haliyle hazırlanmış olacak. Boğaziçi İmar Müdürlüğü, envanter çalışmalarına başlayabilmek için Bayındırlık Bakanlığı ile yazışmalarına devam ediyor.

Yazışmalar tamamlandığında şartnamesi hazırlanarak ihaleye çıkılacak. İhaleyi kazanan firma Boğaziçi'ndeki yapıların tamamını yüzeysel bir şekilde inceleyecek. Anıtlar Kurulu'nda kayıtlı tarihi eserler ve arkeolojik alanlar için çeşitli paftalar oluşturulacak. Boğaziçi İmar Müdürü Uzun, bu sayede Boğaziçi'nde kaç tane arkeolojik alanın olduğunu bulmak için dosyaları tek tek karıştırmak gerekmeyeceğini ifade ediyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.