Haberler

Çocukken Misket Toplardım Şimdi Cam Tasarımı Yapıyorum

Tarih: 13 Mayıs 2006 Kaynak: Akşam Yazan: Hüseyin Akkuş
Cam tutkusu çocukluğuna dayanan güzel sanatçı, 'çocukken de bu işe meraklıydım, misket toplardım; nazar boncuklarını incelerdim' diyor. Çağdaş'la Bahariye Caddesi'ndeki Akyıldız Pasajı'nda, içine birçok düşü sığdırdığı ve kendi adını verdiği küçük mekanında konuştuk.

Reklam sektörü yaratıcı bir alan olmasına rağmen camla uğraşmayı seçtiniz. Neden?
Çok yorucu ve saatleri belli olmayan bir işti ve yaratıcılık gerektiriyordu. Cam ise çocukluğuma dayanan bir tutkuydu. Hepimizin çocukluğunda vardır ya rengarenk misketler... Ben koleksiyon yapmak için misket toplardım. Nazar boncuklarını da çok severdim. Ne kadar keyifli olsa da şartları ağır olan bir mesleği sürdürmek yerine camla uğraşmayı seçtim. 'Reklamcılık yaparken arada rahatlarım' diye başlamıştım ama bir anda tutuldum.

Kaç yıldır camla iştigal ediyorsunuz?
İki sene oluyor. Öncesi de var tabii. İşle beraber yürüdü, sonra tamamen cama yöneldim. Dükkanımı da yaklaşık bir sene önce açtım.

Türkiye'de cam tasarımı çok gelişmiş bir alan değil...
Doğru, hala hazır cam ürünlerini satın alıyoruz. Boncukçularda satılan yapılmış objeleri alıp birleştiriyoruz. Bu kolaj aşamasını geçemedik bir türlü. Özgün işlere ilgi yeni yeni başladı.

Sizce Türkiye'de bu işi en iyi yapan kim?
Her sanat dalında olduğu gibi burada da bilgiyi saklamak diye bir rahatsızlık var. Bu işi öğrenirken bana da standart şeyleri gösterdiler. Bugün yaptıklarımı yaratıcılığıma ve çabama borçluyum. Bir sürü cam çatlattım, boncuk parçaladım. Fakat daha sonra camın yapısına hakim oldum. Ateşle nasıl bir kıvama geldiğini algıladıktan sonra üzerindeki kontrolüm arttı.

Sektör dünyada ne durumda?
Amerika, Almanya ve İtalya'da çok gelişmiş. Literatürü İngilizce ve bu terimlerin Türkçe'ye yerleşmesi mümkün değil.

Müşterileriniz kimler? Kadınlar mı?
Ağırlıklı olarak kadınlar ama erkekler için de bir şeyler yapıyoruz. Anahtarlık var, en belirgin olan. Müşterimiz geliyor, vitrinden bir şey beğeniyor. 'Keşke bunun kırmızısı olsa' diyor. E şimdi ateş burada, cam burada, beğendiği boncuğun modelini de gösteriyor. Ben de ertesi gün yapıyorum. Aslında çoğu zaman tasarımı gelen müşteri yapıyor.

Peki, size anlatıp istediği modeli yaptıran oluyor mu?
Bir müşterim vardı. 'Benim mor bir abiye elbisem var ve buna mor takı istiyorum' dedi, baktık, araştırdık, sonra beğendik boncukları. Birkaç model yaptık, birini seçti. Yaptığımız takı şimdi onun da çocuğu gibi. Çünkü ikimiz beraber yarattık. En keyifli kısmı bu.

Trendleri takip ediyor musunuz?
Çok sıkı takip ediyorum. Yapılanı yapmama adına takip ediyorum. 'Trendy bir şey istiyorum' diyenlere de 'olmaz' demiyorum. Bu sene kurdele modaydı, ben oya modelleri yaptım ve trend olacak diye çok korktum.

Pahalı bir zevk mi cam?
Fiyatlar çok değişiyor. Kullandığım malzeme önemli bir oranda gümüş. Çok pahalıya mal olmuyor. Ama maliyetleri düşürmek için deri gibi farklı malzemeler kullanıyorum. Malzemeyi çeşitlendiriyorum ki hem gümüşün keyfi olsun hem bir yandan da düşük maliyette bir şeyler arayanlara hitap edebileyim.

Cam tasarımı yapabilmek için özel bir şeyler gerekiyor mu?
Herkes yapabilir ama dikkat edilmesi gereken şey camın yapısına aykırı düşmemek, ruhunu algılayabilmek. Camı anlamaya çalıştıktan sonra keyif alan herkes yapar. Keyif almayan da nasıl keyif almaz hayal edemiyorum.

Ders de veriyor musunuz?
Evet. Cam pahalı bir sanat ama öğrenmek o kadar pahalı değil. Bir saatlik ders 15 YTL, yarattıkları da kendilerine kalıyor.

Cam kırılgan bir şey. Ne yapılmalı da bu ince tasarımları kırılmadan muhafaza edilebilmeli?
Cam şöyle duvara fırlatılırsa eninde sonunda parçalanır. Elden düşürerek kırılabilecek yapıda olan cam modelleri bizde çok az. Narin modellerin zaten muhafazasının yapılması konusunda tedbirliyiz.

Neler yapılmalı peki?
Standart küre silindirler veya benim akıtma dediğim modellerin kırılma riski çok düşük. Bazen dalgınlıkla elimden düşürdüğüm oluyor, kırılmıyor, test ettik. Zarif modelleri ise itinalı kullanmak lazım.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.