Haberler

Aliağa’da ‘çinko oksit’ tepkisi

Tarih: 16 Mayıs 2006 Kaynak: NTVMSNBC

Petro-kimya ve gemi söküm tesislerinden, demir çelik fabrikalarına kadar birçok sanayi tesisinin merkezi haline gelen İzmir’in Aliağa ilçesinde yeni bir yatırım için çalışmalara başlandı. Son projede demir çelik fabrikalarının bacalarından çıkan tozun işlenerek çinko oksit elde edilmesi planlanıyor. Pprojeyi İngiliz firması Zincox yaşama geçirecek. 

İzmir Aliağa’da demir çelik fabrikalarının bacalarından çıkan tozun işlenerek çinko oksit elde edilmesiyle ilgili proje tepki çekti. Çevreciler, projenin hayata geçirilmesi halinde bölgedeki doğal yaşamın tümüyle yok olacağını belirtiyor.

Aliağa ile çevresinde Türkiye ortalamasının 4 katı kanser vakasının görüldüğünü söyleyen çevrecilere göre, bölgede yapılacak her türlü yatırım artığının çok dikkatli incelenmesi gerekiyor.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Banka, “Hiçbir önlem almadan döküyorlar. Dolayısıyla bunlar havaya, toprağa, suya zarar veriyor. Dünyada elektrik ark ocağı tozları tehlikeli atık sınıfındadır. Bu tehlikeli atıkların havaya, suya, toprağa karışmasının önleneceği söyleriyor. Ancak bu atıkların içinden sadece çinko oksit alınacak” dedi.

Zincox firmasının yapılacak işlemler sırasında su kullanması, kullandığı kirli suyu da denize verecek olması da tartışılan konular arasında yer alıyor.

Banka, “Şirket çok miktarda su kullanacak. Bu suyu da Aliağa’daki 200 metre aşağıda bulunan akiferden, yani su çanağından elde edecek. Bu suyu kullandıktan sonra boru döşeyip denizin 30 metre derinine deşarj edecek. Atık suyun denize çok olumsuz etkileri olacak” dedi.

Çevreciler, Zincox firmasının çalışmaya başlamadan önce çed raporunu açıklamasını istiyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.