Haberler

Amerikan Seddi

Tarih: 16 Mayıs 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Kasım Cindemir
ABD Kongresi kapsamlı bir göçmenlik reform tasarısını tartışmaya açarken, Meksika’dan kaçak göçmen girişini engellemek isteyen ABD Başkanı George W. Bush, komşu ile sınırına binlerce ulusal muhafız yollamaya hazırlanıyor.

Bush’un, aynı konuda ulusa seslenmesi beklenirken, Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox, ABD Başkanı’nı arayarak derin kaygılarını iletti. Yakın arkadaşı Vicente Fox’ın endişelerini gidermeye çalışan Başkan Bush, ulusal muhafızların geçici bir önlem olduğunu söyledi. Bush, iki komşu ülkenin sınırını militarize etmediklerini ifade etti.

Bush, sınıra on bin kadar ulusal muhafız göndermeri düşünüyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, ulusal muhafızların, sınır devriyelerine, istihbarat ve lojistik destek sağlayacağını söyledi.

Bush, Kongre’den, düşük ücretlerle çalışan kaçak işçiler için "yasal" çalışma yollarının açılmasını istiyor. İşverenler Başkan Bush’u desteklerken, bazı Kongre üyeleri kaçaklara karşı cezai önlemler istiyor. Kaçak olarak ülkeye girenlere "yasal" yolların açılmasıyla insanların suç işlemeye teşvik edileceği savunuluyor.

ABD’de büyük çoğunluğu Meksikalı 11 milyon kaçak göçmen var. Bu insanların çoğu, Amerikalıların yapmak istemediği işlerde çalışıyorlar. Kongre’deki yasa tasarısında sınıra duvar örülmesi bile yer alıyor. Yüz kadar ulusal muhafız ise halen sınır güvenliği için kullanılıyor.

Bush’un partisinden olan Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel, ulusal muhafızların Irak’a üç dört kez gittiğini hatırlattı ve Silahlı Kuvvetler’in yakın tarihte hiç bu kadar yetersiz kalmadığını belirtti. Hagel, "Ulusal Muhafızlar’ın rolü sınırı korumak değil" dedi. Senatör Joseph Biden ise, bu durumun, Pentagon’u yöneten sivillerin yaptığı hataların sonucu olduğunu söyledi ve "Merak ediyorum, bu işi nasıl başaracaklar" diye konuştu.

Ancak, Senato Çoğunluk Grubu Lideri Bill Frist, sınırların güvenceye alınması ve bunun için de ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini savundu. Senatör Frist, tasarıların, tartışılarak iki hafta içinde geçeceğini tahmin ettiğini de belitti.

ABD’deki kaçak göçmenler Meksika ekonomisine büyük katkı sağlıyor. İnsan kaçakçılığının ardında mafyanın yanı sıra Meksika yetkililerinin bile bulunduğu iddia ediliyor.


Konuyla İlgili Linkler
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.