Haberler

Fırtına konut faizini sürükledi

Tarih: 18 Mayıs 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Koçbank Genel Müdürü Kemal Kaya, gelişmeleri değerlendirirken konut kredilerine talebin devam edeceğini belirtti. Yoğun rekabet sonucunda son birkaç aydır yüzde 1.10'un da altına düşen faiz oranları 1.20'ler seviyesine çıktı. Piyasalarda geçen hafta cuma günü başlayan, YTL'nin değer yitirdiği dalgalanma, konut kredisi faiz oranlarına hemen yansıdı.

Son 2-3 günde faiz oranı yüzde 1.07'lerden yüzde 1.20'lere yükseldi. Konut kredilerinde yoğun rekabet nedeniyle daha yüksek maliyete karşın geçen yılın sonlarında büyük düşüş yaşandı. Döviz kurunun ortalama yüzde 10 değerlendiği son bir haftalık gelişmeleri değerlendiren bankalar, konut kredi faiz oranlarını yeniden belirledi. Bankalardan bazıları açıklama yaptı, bazıları ise internet sitelerinde ilan etmekle yetindi ve piyasayı izledi. Bu gelişme bazı bankaların kararsız olduğuna işaret ediyor.

Piyasalarda 2-3 gün süren ve 'sınırlı' olarak tanımlanan sarsıntının konut kredi faizlerini yukarı taşıması, faizlerin bundan sonraki seyrine ilişkin soruları gündeme oturttu. Uzmanlara göre piyasa, şu anda 2005'te esen yoğun iyimserlik rüzgârında fiyatı biçilmeyen riskleri algıladı ve fiyatını biçti.

Dün Gaziantep'te bulunan Koçbank Genel Müdürü Kemal Kaya 'ya kredi faizlerinde artış soruldu. Kaya'nın değerlendirmesi şöyle: ''Son 2 yılda özellikle konut kredilerinde, sabit faizli ve uzun vadeli kredilerde artış olsa da bunların bankaların bilançosunda çok büyük olmadığı kaydedildi. Bu nedenle buradan her ne kadar bir miktar son dönemde oluşturulan düşük faizli dönemde oluşturulan portföyden bir miktar zarar edilse de portföy genelinde faizler daha da artmadığı takdirde çok büyük zarar oluşacağını düşünmüyorum. Nitekim bazı bankalarımız konut kredi faizlerini arttırma kararı aldı. Arttırılan faiz oranları da bana göre konut kredileri kullanımını etkileyecek oran değildir. Konut kredilerine talep bu şekilde devam edecektir, bu faiz seviyelerinden kredi kullandırmanın cazip olacağını düşünüyorum.''
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.